TRANSFERI

Strašni Srbin i zvijer od 50 mil. eura: Ovo su hit igrači najteže lige svijeta

Foto: Getty Images/Guliver Image

DO KRAJA sezone u Championshipu su ostala još 22 kola i iako Bilićev WBA i Leeds imaju veliku prednost na vrhu, baš ništa još nije gotovo u, kako kažu treneri, najtežoj ligi na svijetu.

West Bromwich Albion ima na prvi pogled velikih 11 bodova prednosti ispred trećeplasiranog Brentforda i momčad Slavena Bilića za sad izgleda kao gotovo siguran putnik u Premiership. WBA ima samo jedan poraz i zabio je čak 47 golova, ali problem bi mu mogla biti dosta porozna obrana koja je primila već 25 golova.

I dok su, barem za sad, prva dva mjesta rezervirana za WBA i Leeds Marcela Bielse, strašno velika borba vodit će se za četiri mjesta koja vode u doigravanje. Trećeplasirani Brentford i QPR koji je na 14. mjestu dijeli samo osam bodova i teško je uopće pretpostaviti tko će u play-off. 

Ako se njihove momčadi ne plasiraju u Premiership sljedeće sezone, ima nekih igrača koji bi možda već u siječnju, a sigurno na ljeto, mogli završiti u puno jačim klubovima. Dugo u Championshipu nije bilo toliko raznovrsnih igrača kao ove sezone, a nekima cijena ide i do 50 milijuna eura, što je za bilo koju drugu ligu na svijetu strašno velik novac.

Jarrod Bowen (23, godine, Hull City, desno krilo)

Tigrovi se na kraju priče možda ne dočepaju Premiershipa, ali Bowen sigurno hoće. Strašno desno krilo Hull Cityja zabilo je ove sezone 17 golova uz tri asistencije i prometnulo se u ponajboljeg igrača lige. U drugoj polovici listopada imao je niz od pet golova u četiri utakmice, a zbog zanimljivih karakteristika može igrati na krilu, u špici i na poziciji lažne devetke.

Izrazito je brz, ima precizan udarac, a jedan na jedan mu nema ravnog igrača u ligi. U Hullu je od 2014. godine te je u 111 utakmica zabio 52 gola, a prate ga Arsenal, Tottenham, Leicester, Burnley, Aston Villa i Sheffield. Na ljeto mu ističe ugovor, ali Hull ima opciju produljenja na još 12 mjeseci. Bowenu je klub još u listopadu ponudio novi ugovor, ali ga je igrač odbio i navodno čeka poziv iz Premiershipa možda već u siječnju.

Eberechi Eze (21, QPR, vezni)

Engleski mediji tvrde da bi ga Tottenham već zakapario da Mauricio Pochettino nije dobio otkaz. Argentinac je iznimno cijenio ovog odličnog veznjaka QPR-a. 

Eze može igrati na svim pozicijama u veznoj liniji, a ove sezone je u 24 nastupa zabio devet golova i dodao dvije asistencije. Budući da se interes Spursa ohladio, u priču se navodno uključio Chelsea kojemu je ukinuta zabrana dovođenja novih igrača i ovaj mladi engleski reprezentativac mogao bi se preseliti na Stamford Bridge. Ugovor ima do ljeta 2021. godine, a Chelsea bi ga mogao dobiti za desetak milijuna eura.

Said Benrahma (24, Brentford, krilo)

Uvjerljivo najbolji tehničar u Championshipu najzaslužniji je za sjajne rezultate ugodnog iznenađenja Brentforda. Brojke mu možda nisu izvanserijske, ali uz tri gola i šest asistencija Benrahma je igrač koji stvara višak i preko kojeg ide svaki napad njegove momčadi.

Posebno dobro igra u posljednja dva mjeseca, a ljudi dobro upućeni u Championship tvrde da je alžirski reprezentativac predobar igrač za ovu razinu nogometa. Ranije se spominjao njegov odlazak već u siječnju, no budući da Brentford ima odlične šanse senzacionalno se dočepati Premiershipa Alžirac će vjerojatno ostati do ljeta. Po završetku sezone će ga klub teško zadržati, a 15-ak milijuna eura, koliko će vrijediti, nije nikakav problem za Aston Villu, koja je najzainteresiranija.

Ollie Watkins (23, Brentford, napadač)

Ima Brentford još jednog zanimljivog igrača osim Benrahme. Riječ je o napadaču Ollieju Watkinsu koji je jučer zabio dva gola Swanseaju, ukupno 15 u sezoni, te je trenutačno treći strijelac lige. Thomas Frank ga koristi uglavnom kao centralnog napadača, ali Watkins može igrati na oba krila, što je karakteristika koja se iznimno cijeni.

Sheffield United ga već dulje ima na radaru, ali nitko ga neće moći dobiti za najmanje 23 milijuna eura, što je cijena ispod koje Brentford neće ići. Zabije li još golova, cifra bi mogla skočiti i do 30 milijuna, što je jako puno, ali bi mogao biti sitniš za neke od premierligaških klubova.

Kalvin Phillips (24, Leeds, vezni)

Strašna zvijer Marcela Bielse već dvije sezone igra na vrlo visokom nivou, a ove je jedan od najzaslužniji za odlične Leedsove rezultate. Iako je još daleko od takve usporedbe, Phillips stilom igre podsjeća na Luku Modrića s više mišića i snage.

Niskog težišta i velikih trkačkih sposobnosti Phillips povezuje sve Leedsove linije, no teško je očekivati da će i sljedeće sezone biti na Elland Roadu. Cijena mu raste iz dana u dan, a prvi u redu su Arsenal i Manchester United. Odigra li do kraja sezone na ovom nivou, Englezi procjenjuju da bi Leeds na njemu mogao zaraditi 50 milijuna eura.

Ben White (22, Leeds, stoper)

Brightonov igrač na posudbi u Leedsu bez konkurencije je najbolji stoper u Championshipu. Dominantan u skoku, brz i odličan s loptom, White je tipičan primjer modernog stopera. Ima sve kvalitete da igra u nekom u najjačih klubova i već u siječnju bi mogao promijeniti klub.

Chelsea je navodno spreman platiti koliko treba da ga dovede već u siječnju iako ga može dobiti besplatno na ljeto. Whiteu 31. svibnja istječe ugovor i s prvim danom nove godine može pregovarati s drugim klubovima. Nema šanse da ostane u Leedsu ili Brightonu, a pitanje je samo u kojem velikom klubu će završiti.

Aleksandar Mitrović (25, Fulham, napadač)

Srbin je trenutačno vodeći strijelac lige s 18 golova, pola od 36, koliko ih je Fulham ukupno zabio. Nevjerojatno je efikasan ove sezone, stalno je u šansama i malo promašuje. Mitrović je i pretprošle sezone briljirao u drugoj polovici Championshipa, kad je došao na posudbu iz Newcastlea.

Bio je najzaslužniji za plasman u Premiership, u kojem se nije nazabijao, ali za to nije kriv on, nego sumanuto dovođenje novih igrača uoči sezone, a koji se nisu snašli. Mitrović je dokazani strijelac u Championshipu, a mogao bi biti idealno rješenje za neke klubove iz Premier lige koji se muče s napadačima.

Neće biti jeftin, najmanje 25 milijuna eura, no Aston Villa ga navodno već vidi kao zamjenu za Wesleyja koji nije opravdao isti iznos koji je Villa u njega uložila. Mitrović je mlad igrač s jako puno iskustva igranja u prve dvije engleske lige tako da mu neće trebati dugo da se privikne na Premiership.

Pročitajte više