Streličarstvo: Plitvice dogodine domaćin Svjetskog prvenstva

NACIONALNI park Plitvice će početkom srpnja naredne godine biti domaćin 19. Svjetskog streličarskog prvenstva u disciplini "field", a bit će to ujedno i povijesno, prvo svjetsko prvenstvo u bilo kojem sportu održano u Ličkosenjskoj županiji, kazano je na prigodnoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Svjetsko streličarsko prvenstvo od izuzetne je važnosti za hrvatski sport, budući da je streličarstvo olimpijska disciplina, a neprocjenjivi je dobitak što će biti održano u Lici, kazao je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Ivica Stošić Miošić. On je dodao kako i HOO podržava svako međunarodno natjecanje u Hrvatskoj izvan tradicionalnih i urbanih središta, što će jako popularizirati sport u našoj poršinom najvećoj, ali i najmanje naseljenoj županiji, ne dvojeći da će hrvatski streličari na prvenstvu pokazati snagu i odlične rezultate, te očekuje da će na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008 nastupiti i netko od naših streličara.

Predsjednik Hrvatskog streličarskog saveza Alojz Mauser ukazao je posebnu čast koju je Međunarodni savez streličara (FITA) jednoglasno dodijelio organizacijom prvenstva Hrvatskoj, i to po drugi puta u povijesti jer je Zagreb daleke 1974. također bio domaćin najboljim sportašima svijeta sa lukom i strijelom. Streličarstvo je olimpijski sport od 1900., izuzetno je popularno u svijetu jer je prilagođeno svim uzrastima i može se upražnjavati tijekom cijele godine, a u Hrvatskoj je čak 16 od ukupno 28 klubova utemeljeno u zadnjih pet-šest godina.

Od oko 600 natjecatelja iz 40-tak zemalja svijeta, koji će se od 5. do 10. srpnja boriti za odličja na Plitvicama, Hrvatska kao domaćin najviše očekuje od mlade, 17-godišnje Ivane Buden, višestruke europske prvakinje, kao i od Andreje Čizmek i Gorana Vilija, kazao je Mauser.

Uime domaćina prvenstva Plitvica, novinarima se obratio direktor Nacionalnog parka Anđelko Kružičević apelom da se do početka natjecanja renovira sportska dvorana uništena u Domovinskom ratu, kako bi otvorenje prvenstva bilo u doličnom objektu. Kružičević je upozorio i na savršeni spoj sporta i ekologije jer organizacijom ovog natjecanja na Plitvicama neće biti uništena ni najmanja travka, a sportaši iz cijelog svijeta moći će se uvjeriti koliko je atraktivan najstariji nacionalni park u Hrvatskoj.

Pročitajte više