HNL

Subašić dirljivo obilježio godišnjicu Ćustićeve smrti

Foto: Gulliver / Getty Images, Montaža: Index

HRVOJE ĆUSTIĆ, jedina ljudska žrtva hrvatskih nogometnih stadiona, umro je na današnji dan 2008. u 25. godini života. 

29. ožujka 2008. godine igrala se druga minuta dvoboja Zadra i Cibalije u Prvoj HNL, kada je nakon duela s Tomislavom Jurićem napadač domaćina nezgodno pao i potiljkom udario u betonski zid stadiona Stanovi, postavljen uz samu aut-liniju. 

Ćustić se počeo nekontrolirano tresti te je bez svijesti prevezen u bolnicu. Nakon što mu je dijagnosticiran hematom između ovojnice i lubanje, mladi zadarski nogometaš operiran je i prema prvim prognozama liječnika činilo se da će se uspješno oporaviti. 

Dva je dana držan u umjetno izazvanoj komi, a disao je uz pomoć respiratora. 

Nažalost, stanje mu se zatim stanje pogoršalo, a Hrvoje Ćustić, nogometaš Zadra, ranije Zagreba i mladi reprezentativac Hrvatske, preminuo je tri dana kasnije i pet dana nakon udaraca u zid na stadionu, u 11 sati i 51 minutu. 

"Kao i svake godine, domaće utakmice u ovom dijelu sezone za Nogometni klub Zadar prožete su posebnim emocijama te ćemo i ove subote igrati u čast Hrvoja", stoji u objavi Zadra koji i ove godine odaje počast Hrvoju. 

Obilježavanje 11. godišnjice smrti neprežaljenog nogometaša počelo je prije početka utakmice 18. kola Druge HNL NK Zadar – NK Lučko. Predstavnici klubova položili su vijence na mjesto njegova stradanja na stadionu Stanovi, a igrači obiju momčadi na travnjak su istrčali u majicama s Hrvojevim likom. 

"U srijedu, 3. travnja, na sam dan Hrvojeva preranog odlaska, u 17 sati ćemo se ponovno okupiti na Stanovima te položiti vijence i zapaliti svijeće ispod istočne tribine. Nakon toga uputit ćemo se u Murvicu, gdje ćemo se još jednom pomoliti na Hrvojevom posljednjem počivalištu, a u 18 sati u tamošnjoj župnoj crkvi služit će se sveta misa zadušnica. Pozivamo sve Zadrane i prijatelje nogometa da nam se pridruže u subotu na Stanovima te da još jednom zajedno odamo počast našem Dvanaestom anđelu na mjestu koje je najviše volio."

A svom anđelu čuvaru i najboljem prijatelju se posebno dirljivo poklonio Danijel Subašić:

Subašić je prije pet dana, na godišnjicu Ćustićeve nesreće, na Instagramu objavio snimku iz automobila uz pjesmu Tomislava Ivčića "Gdje si sad moj anđele".



Zauvijek braća

Subašić i Ćustić imali su bratski odnos. Subašić od tog tragičnog dana na svakoj utakmici ispod dresa nosi majicu s njegovim likom. Nakon svake utakmice bivši golman Hrvatske te vratar Monaca skidao je dres i s ponosom pokazivao Hrvojevu sliku. No to je zasmetalo FIFA-i koja ga je opomenula nakon što je Hrvatsku odveo u četvrtfinale SP-a sjajnim obranama protiv Danske. Svjetska nogometna organizacija ne želi da igrači iznose osobne poruke. No Subašić ih je uspio prevariti. Sjajnu predstavu ponovio je i protiv Rusije, a nakon utakmice našao je način kako zaobići FIFA-inu kaznu i zabranu. Pokazao je Ćustića, ali samo nakratko, tako što je podigao golmansku majicu i zatim je odmah vratio. Snimka je postala hit na internetu.

"Uvijek uz brata", napisao je Subašić.

Svijet je čuo za Hrvoja Ćustića nakon što je Suba zaplakao na presici 

Nakon penala protiv Danske i prolaza Hrvatske u četvrtfinale SP-a Subašić se kao jedan od junaka pojavio pred novinarima s Vidom. Sve je bilo uobičajeno, atmosfera je bila sjajna, a onda je uslijedilo pitanje stranog novinara.

"Mi koji nismo previše upoznati sa situacijom, koliko vam znači majica s likom vašeg prijatelja?" upitao je novinar aludirajući na Subašićevu majicu na kojoj je uvijek Hrvoje Ćustić.

"Pa kad se njemu dogodilo to što se dogodilo... Huh...", krenuo je Subašić odgovarati na pitanje, ali nije mogao izdržati.

Zastao je, pognuo glavu i samo kroz zube jedva rekao: "Ne mogu." Na izlasku je dodao: "Oprostite na suzama, emocije su zajebana stvar."

Pročitajte više