Sudac i delegat prijavili "Kosovo je Srbija", UEFA pokrenula postupak: To je rasizam

Foto: Profimedia

VELIKI INCIDENTI obilježili su utakmicu Rumunjske i Kosova, koja se igrala u Bukureštu u kvalifikacijama za Euro. Domaćini su pobijedili 2:0, ali tek nakon što je utakmica nastavljena poslije prekida od 45 minuta. Do njega je došlo jer su igrači Kosova demonstrativno napustili teren ogorčeni vrijeđanjem i omalovažavanjem od rumunjskih navijača.

Himna Kosova nadglasana povicima "Kosovo je Srbija"

Oni su iza južnog gola, na tribini ultrasa, izvjesili transparent "Kosovo je Srbija", a prilikom intoniranja himne gostiju, vikali su "Srbija, Srbija". Zatim su od početka utakmice stalno vikali "Kosovo je Srbija". To je u 22. minuti dojadilo igračima Kosova pa su se pokupili s terena ironično pljeskajući rumunjskim navijačima. 

Službeni spiker se stalno nadglasavao s rumunjskim ultrasima, ali nije smio izgovoriti "Srbija"

Na to je službeni spiker vikao preko razglasa: "Molim vas, prestanite skandirati ime našeg susjeda! (Srbije, op.a.) UEFA ne tolerira revizionizam! Ovo je zadnje upozorenje!" To je ponovio više puta, ali rumunjski ultrasi nisu ga slušali. Onda je pokušao ovako: "Molim vas, prestanite skandirati ime našeg susjeda! Ulažemo velike napore kako bi se utakmica nastavila. Ako nastavite skandirati to, bit će definitivno prekinuta!"

Utakmica je nastavljena uz fajt igrača ispred rumunjskih navijača

Utakmica je nastavljena nakon prekida od 45 minuta, ali s novim incidentom. Igrači Rumunjske i Kosova sukobili su se odmah ispred ultrasa domaćih. Naravno, oni su odmah nastavili sa skandiranjem "Kosovo je Srbija". Spiker je odgovorio: "Ne nasjedajte na provokacije! Ne pjevajte što ste pjevali maloprije!"

Policija nakon meča okružila rumunjske ultrase koji su Kosovo vraćali Srbiji

Nakon što je meč konačno završen, rumunjski specijalci okružili su ultrase koji su transparentom i navijanjem poručili da je Kosovo dio Srbije te ih identificirali.

> KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ DETALJE DRAME

UEFA tereti Rumunjsku po pet točaka

UEFA je objavila kako je pokrenula disciplinski postupak protiv Nogometnog saveza Rumunjske. "To smo uradili po okončanju istrage, koju smo morali obaviti nakon prijave suca i delegata utakmice", obrazložila je UEFA i dodala da Rumunjsku tereti po pet točaka: blokiranje prolaza na tribinama, bacanje predmeta u teren, paljenje pirotehnike, isticanje i uzvikivanje provokativnih poruka (osim "Kosovo je Srbija", to je i "Besarabija/Moldavija je Rumunjska") te rasizam. 

Pročitajte više