Sudac na VN Indije: Massa je kažnjen jer je mogao izbjeći sudar s Hamiltonom

JOHNNY HERBERT, Britanac koji je bio jedan od sudaca na posljednjoj utrci za VN Indije kao predstavnik bivših vozača, brani odluku sudaca i objašnjava zašto je kažnjen brazilski pilot Ferrarija.

Felipe Massa je nakon utrke izjavio da ne može shvatiti zašto je kažnjen prolaskom kroz boksove poslije sudara sa Lewisom Hamiltonom u 24 krugu utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 na stazi Buddh. Također je istakao kako mu suci nisu rekli točno objašnjenje za što su ga točno kaznili.

Herbertovo objašnjenje odluke sudaca je da je Massa "mogao izbjeći" sudar da je u trenutku prije dodira pomaknuo svoj bolid udesno i ostavio dovoljno prostora Hamiltonu da prođe.

"Kažnjavanje Masse za sudar s Hamiltonom svodi se na jednu jednostavnu činjenicu, a to je da se sudar mogao izbjeći", napisao je Herbert u svojoj kolumni.

"Znam da je Felipe Masa bio uzrujan zbog naše odluke, ali sam uvjeren da smo donijeli pravu odluku. Nakon što smo pogledali snimke kamera iz različitih kuteva i proučili sve informacije koje su nam bile dostupne, zaključili smo da je bilo očito da je Massa znao gdje se nalazi Hamilton prije nego je skrenuo pred njega. Na snimci se može vidjeti da je Massa pogledao u retrovizore, te je znao da mu je Hamilton s lijeve strane na prilasku lijevom zavoju. Ali Massa je skrenuo pred njega što je dovelo do kontakta. Hamilton u tom trenutku nije mogao ništa učiniti kako bi izbjegao sudar. On je pokušao spriječiti sudar kočenjem i micanjem bolida ulijevo, ali bilo je prekasno te je došlo do sudara."

Ključna činjenica koju Herbert zastupa jest da su suci zaključili da je Massa kriv jer je mogao ostaviti mjesta Hamiltonu na prilasku zavoju. Kad je Hamilton krenuo u manevar pretjecanja, Massa je "zatvorio vrata".

"Da Massa na prilasku zavoju nije otišao toliko široko, to bi bio drugačiji scenarij. Da je u tom slučaju došlo do kontakta, krivac bi bio Hamilton. Ali dogodilo se što se dogodilo, a sudar se mogao izbjeći. Massa je znao gdje se nalazi McLarenov bolid, otvorio je vrata time što je otišao široko, i nakon toga otišao naglo lijevo te tako nije ostavio mjesta Hamiltonu koji nije mogao ništa učiniti. Zbog toga smo ga kaznili prolaskom kroz boksove."

Pročitajte više