HNL

Sudački ekspert analizirao derbi Dinama i Hajduka. Evo što je rekao o suđenju

Foto: Screenshot HRT

SUDAČKI ekspert Marijo Strahonja gostovao je u HRT-ovoj emisiji Stadion i analizirao sporne trenutke iz utakmica 18. kola Prve HNL. Utakmica koja je izazvala najviše pažnje bila je derbi-utakmica na stadionu Maksimir na kojem je Hajduk pobijedio Dinamo 2:0.

"Ovo kolo bilo je u rasponu od loše do dobre izvedbe. Fokus je bio na derbiju koji je bio dobro vođen", rekao je u uvodu emisije Strahonja pa se okrenuo utakmici Dinama i Hajduka koju je vodio Zdenko Lovrić.

Strahonja pohvalio Lovrića

"Zaslužene pohvale za suca, dobro je vodio utakmicu. Posebno veseli da je derbi sudio sudac bez međunarodnog statusa. Dobro se kretao, bio je diskretan u komunikaciji s VAR tehnologijom."

Situaciju u Dinamovom kaznenom prostoru u kojoj su se našli Biuk i Moharrami ovako je opisao:

"VAR je odradio tihu provjeru diskretno s glavnim sucem, brzo je sve usuglašeno. Ispravna odluka suca, nije bilo prekršaja. "

Dinamo je u 38. minuti tražio jedanaesterac nakon što je poslije Ademijevog udarca Elez blokirao loptu ramenom.

Nije bilo ničeg spornog

"Sudac je bio dobro postavljen, samostalno je sve vidio. Lopta je pogodila rame, nije bilo kažnjive radnje. Tiha provjera VAR-a, igrači niti publika nisu osjetili tu kontrolu."

Sadegh Moharrami je u 41. minuti srušio Livaju u šesnaestercu.

"Lovrić je svojevremeno igrao nogomet, Livaja je pao bez sile i pritiska. Bio bi ovo prelako dosuđen jedanaesterac. Znao je Livaja da je ruka gore i pokušao je iznuditi jedanaesterac. Znao je i kakva je posljedica i reagirao je profesionalno jer je znao kakve su represivne mjere ako će pokazati nesportsko ponašanje", poručio je Strahonja.

Kritika za Pečarića

Utakmicu između Gorice i Osijeka (1:1) sudio je Goran Pečarić. Imao je puno posla, a pokazao je deset žutih kartona uz isključenje Laszla Kleinheislera zbog dvije javne opomene.

"Pečarić nije loš sudac, ali ovu utakmicu je loše sudio. Ne treba bježati od te činjenice, mora je prihvatiti da bi napredovao. Ušao je malo premotivirano i pogriješio sa situacijama kod kartona. S mladim sucima treba raditi i pokazati im u čemu su griješili", rekao je Strahonja.

Hirošev start na Prširu u devetoj minuti, za koji je dobio Osijekov igrač žuti karton, ovako je komentirao:

"Ružno, grubo, ovo je bilo za isključenje. Možda mu je malo igrač zasmetao pa nije mogao vidjeti, ali ovdje se morao javiti VAR. Ponovo je VAR bio nijem, tri kola zaredom kod grubih prekršaja i to nije dobro. U ovakvim situacijama, tko je god vidio snimku, rekao je da je to isključenje u istoj sekundi. Nema prihvatljivog argumenta za VAR sobu."

Kleinheislerovo isključenje

Kleinheisler je isključen zbog dva žuta kartona. Prvi je dobio zbog prigovora, drugi zbog starta.

"Start nije za žuti karton, ali prigovor je sankcioniran. Sudac je trebao preventivno reagirati u 61. minuti i dosuditi prekršaj Kalika, koji je bio i za žuti karton. Potom je dobio Kleinheisler žuti karton koji nije trebao dobiti jer do njega nije trebalo doći."

O situaciji u kojoj je Jugović dobio žuti karton Strahonja je potvrdio reakciju suca, ali i dodao za situaciju iz kasnije faze utakmice:

"Sudac ne bi pogriješio da ga je još jednom javno opomenuo. Svaki prekršaj s leđa mora biti kažnjen žutim kartonom."

U 74. minuti je Lončar zaradio žuti karton.

"Nije trebao biti karton, ali u 88. minuti ga je trebao dobiti".

"Gledano kroz disciplinske mjere, Pečarić nije dobro vodio ovu utakmicu", zaključio je Strahonja uz poruku da ga treba poduprijeti i vidjeti hoće li se nakon ovog dići ili ne.

Pročitajte više