HNL

Sudački ekspert: I Rijeka i Inter su oštećeni za penal

Screenshot: HNTV

RIJEKA je samo remizirala s Interom 1:1 u posljednjoj utakmici sedmog kola Prve HNL i tako se propustila izjednačiti s Dinamom na drugom mjestu.

Utakmicu je obilježilo suđenje, čak deset žutih kartona - od čega su gosti zaradili sedam - penal u prvoj minuti i dva nedosuđena penala. Glavni sudac Ante Čuljak imao je pune ruke posla, a dojam je da se nije najbolje snašao s vođenjem utakmice. Riječ je o mladom hrvatskom sucu kojeg je javnost upoznala kad je u svibnju ove godine krenuo u obračun s Hajdukovim pionirom nakon slične utakmice između splitskih i osječkih dječaka.

>> Bišćan: Sudac se pogubio, nije bilo nogometa. To još nisam doživio

>> Župarić: Živimo za ovo, odričemo se i onda nas sudac masakrira u jednoj večeri

Riječani su bili nezadovoljni nakon utakmice, pogotovo trener Igor Bišćan i vođa obrane Dario Župarić, a o svemu se oglasio i trener Intera Samir Toplak. On je na svom Facebook profilu par dana poslije utakmice objavio sljedeće:

"Nakon pregledane snimke u miru i velike hajke iz Rijeke, jedini koji je u toj utakmici oštećen je Inter iz Zaprešića. I točka. Sve ostalo su gluposti", poručio je Toplak, koji je poslije izborenog remija s Rijekom na Rujevici bio zadovoljan.

Analizu suđenja u duelu Rijeke i Intera obavio je UEFA-in kontrolor suđenja Miroslav Vitković u HNTV-ovoj emisiji "Treće poluvrijeme".

"Penal za Inter je ispravno dosuđen"

"Ante Čuljak je novi, mladi sudac i to treba uzeti u obzir kod analize njegovog suđenja", započeo je pa se referirao na sporan detalj iz 15. sekunde kad je Čuljak pokazao na bijelu točku za Inter poslije prekršaja Punčeca nad Mamutom:

"Skroz mu je digao dres, maltene ga je do pola skinuo. Ovo je prekršaj za kazneni udarac. Prekršaj traje, nije ga Punčec povukao pa pustio. Vidimo jako natezanje dresa koje traje duži period. Ovo je nesportsko ponašanje. Pozicija suca je bila dobra. Strašno nepopularna i teška odluka u ranoj fazi utakmice, ali dobra."

"Inter je oštećen za kazneni udarac i Župarić je trebao dobiti žuti karton"

Zaprešićani su u 19. minuti tražili novi penal. Župarić je laktom u skoku udario protivničkog igrača nakon izvedenog slobodnjaka, ali Čuljak se nije oglasio.

"Župarić je upotrijebio lakat na nedozvoljen način. Trebalo je dosuditi prekršaj, dati mu žuti karton i dosuditi kazneni udarac", kaže Vitković koji je potom komentirao veliku gužvu u sukobu dviju klupa:

"Tu moram naglasiti da su suci odradili dobar posao. Vidjeli su reakciju Renata Pilipovića i opravdano ga isključili s klupe. Također, opravdana su i tri žuta kartona igračima, ali promaklo im je kazniti i Antu Tomića, Rijekinog pomoćnog trenera koji je Igora Postonjskog uhvatio s dvije ruke za vrat. Sudačka ekipa se koncentrirala na Pilipovića, pa zato nije vidjela Tomića, ali i to je bilo za isključenje s klupe."

Sporne situacije su se nastavile, nova je uslijedila u 29. minuti kad je Roberta Murića u kaznenom prostoru srušio Tomislav Mazalović

"Borba za loptu, ovo nije prekršaj za kazneni udarac. Vidimo kako igrač Rijeke staje na loptu, on i Interov igrač naguravaju se oko pozicije i tu nema govora o penalu."

"Rijeka je oštećena za kazneni udarac"

Pred odlazak na odmor Ivan Tomečak srušen je također u kaznenom prostoru gostiju i činilo se da je Čuljak ovaj put pogriješio.

"Dojam je da je Frano Mlinar udario Tomečaka po nozi i lopti, u isti trenutak oboje. Trebalo je tu dosuditi kazneni udarac za Rijeku. Nažalost, sudac nema mogućnost gledanja usporene snimke i mi koji sada gledamo snimku nismo potpuno sigurni, ali dojam je da je penal trebao biti dosuđen u korist Rijeke."

I posljednji u nizu spornih detalja dogodio se u 83. minuti. Frano Mlinar pao je u kaznenom prostoru Rijeke, a srušio ga je Ivan Smolčić.

"Dobra odluka što nije ništa dosudio. Čuljak je zadržao visoki kriterij prekršaja,  22 prekršaja na jednoj utakmici punog svega. Dozvolio je kontakt igru, to je njegova dobra strana. Čuljak je tip suca koji dozvoljava igru, ali ovo mu je druga utakmica u HNL-u i mora biti vrlo oprezan i dosljedan. Za takvo vođenje utakmice treba imati iskustva. Kad utakmica brzo mijenja karakter, samo jedna pogreška može sve promijenit", podvukao je Vitković, UEFA-in kontrolor suđenja.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više