LEBRON JAMES

Sudar svjetova LeBrona Jamesa

Foto: Getty Images

NAGURALI su se u Natiowide Arenu, njih 13.000, veseleći se svakom šutu i pozdravljajući bučno svaki koš. Mnogi od njih nisu došli vidjeti utakmicu. Došli su vidjeti LeBrona. Obojicu njih. Bronny James u subotu je prvi put zaigrao u Ohiju i ubacio koš za konačno vodstvo u pobjedi Sierra Canyon Trailblazersa 59:56 nad St. Vincent-St. Mary Irishem. Učinak Sierra Canyona sada je 8-0, piše nba.com.

Najglasniji gledatelj, koji je stalno hodao uz teren, bio je NBA velikan LeBron James, Bronnyjev otac i najpoznatiji polaznik škole St. Vincent-St. Mary. James stariji vodio je Irish do tri državna prvenstva u četiri godine te njihove utakmice do prijenosa na ESPN-u i naslovnica Sports Illustrateda. Sad je Bronnyjev red.

Više od 400 akreditiranih novinara okružilo je teren kako bi zabilježili svako dodavanje, svaki dribling i svaki šut LeBronovog prvorođenca, koji bi vjerojatno nosio dres Irisha da se obitelj nije preselila na zapad kako bi James mogao blistati u dresu Los Angeles Lakersa.

Prije gotovo 20 godina LeBron James postavio je St. Vincent-St. Mary High School iz Akrona na kartu te donirao školi dva milijuna dolara. Tako je renovirana dvorana koja sada nosi njegovo ime, a napisao je i ček na 250.000 dolara za nove dresove i opremu za sportaše i osoblje. Njegov najbolji prijatelj Willie McGee je sportski direktor.

Ali u subotu je njegovo srce očito bilo uz Trailblazerse jer je dovikivao savjete i hrabrio ih sa svog mjesta uz teren. Za vrijeme minute odmora, James je ušao do pola terena i vikao prema klupi Sierra Canyona: "Idemo, idemo!" te poskočio kad su Trailblazersi u prvom poluvremenu preuzeli vodstvo.

"Prije nego što je LeBron otišao u Lakerse, smatralo se da će Bronny ostati u Ohiju i nastaviti tradiciju igrajući za St. Vincent-St. Mary. Među brucošima je on među najboljima, ali nije najbolji igrač u zemlji. Još nije poput tate, još je prerano. Mislim da je trenutačno bolji šuter nego što je LeBron bio u toj dobi. Sada je visok 188 cm. Ako naraste do očeve visine, tko zna koliko dobar može postati", kaže Zach Fleer, koji vodi košarkašku stranicu 270 Hoops, posvećenu mladim igračima iz Ohija.

James je privatnim avionom stigao iz Miamija da bi prvi put pratio svoga sina kako igra srednjoškolsku košarku, no nije se radilo samo o krvnoj obitelji. Sve je počelo večerom s njegovim suigračima iz St. Vincent-St. Mary. Zvali su ih Fab Five kad su prije 17 godina bili najveća priča srednjoškolske košarke. Na utakmici su uz Jamesa bili njegova supruga Savannah, prijatelj iz djetinjstva i poslovni partner Maverick Carter i bivši suigrač iz Irisha Romeo Travis (bivši igrač Zadra, op. p.), koji je navijao za svoju školsku ustanovu, ali istodobno podržavao i Bronnyja Jamesa.

LeBron James je već neko vrijeme zamišljao prizor svoga sina kako igra protiv njegove nekadašnje škole. "Prilično nadrealna i nevjerojatna stvar, krug se zatvorio", rekao je LeBron James.

James i Dwyane Wade odlučili su prije nekoliko mjeseci da će im sinovi igrati zajedno u Sierra Canyonu, baš kao što su oni igrali zajedno za Miami od 2010. do 2014. godine te osvojili dva naslova za Heat. Sada njihova djeca idu po titulu, iako je Wadeov sin Zaire bio ozlijeđen i nije igrao u subotu.
LeBron James je rekao kako zasad samo žali što ga raspored Los Angeles Lakersa odvlači od utakmica Trailblazersa.

"Volim ono što radim. Ne uzimam to zdravo za gotovo. Ovo je ostvarenje sna. Ali nedostaje mi moj sin, nedostaje mi LeBron Jr., nedostaje mi prva utakmica mlađeg sina Brycea od neki dan kad smo otišli u Orlando, nedostaje mi moja kći na gimnastici i ostale slične stvari. Razumijem da je takav posao, ali ne sviđa mi se to", objasnio je LeBron James.

Sierra Canyon već neko vrijeme ima dobro poznati program u srednjoškolskim krugovima. Trailblazersi su osvojili dva posljednja California Open Division državna naslova. Prošle godine bili su rangirani i na nacionalnoj razini, a momčad je prepuna neospornih talenata. U ovoj srednjoj školi, za koju školarina košta 37.700 dolara godišnje, svakodnevno se mogu vidjeti slavne osobe. Nedavno su u momčad Sierra Canyona stigli sinovi bivših NBA igrača Scottieja Pippena i Kenyona Martina. Marvin Bagley III igrao je ovdje. Kendall i Kylie Jenner išle su u ovu školu. Drake je dolazio na utakmice kao navijač.

Ove godine, s najstarijim sinovima Jamesa i Wadea, momčad je postala spektakularna. Subotnja utakmica dio je serije od četiri utakmice u četiri različite države: Kaliforniji, Arizoni, Ohiju i za nekoliko dana u Nevadi. Već su igrali u Teksasu. Utakmice u Massachusettsu i New Jerseyju na redu su kasnije ove sezone. ESPN će prenositi još 10 utakmica Sierra Canyona ove sezone, bilo na televiziji, bilo na streamingu.

Usporedbe Bronnyja Jamesa s njegovim ocem su neizbježne. Pažnja koju privlači je ogromna, video njegova prvog zakucavanja, kad mu je bilo 13 godina, na YouTubeu je pregledan više od 20 milijuna puta, a ima i 3,8 milijuna pratitelja na Instagramu. Zasad obitelj pokušava zaustaviti razgovore o tome koliko dobar igrač može postati ili hoće li jednog dana zaigrati u NBA ligi.

"Moj sin je u devetom razredu, on je dijete. Ne razmišljamo ni o čemu osim o tome koliko dobar suigrač može biti, kako može biti sjajan sin i sjajan brat svojoj sestri i mlađem bratu te kako može i dalje biti sjajno dijete", rekao je LeBron James.

Pročitajte više