Šuker o optužbama prema Mamiću i Vrbanoviću: "Poštujemo presumpciju nevinosti"

Foto: Igor Kralj/PIXELL

DAMIR VRBANOVIĆ nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora, ali je bez obzira na to nesmetano nastavio raditi kao izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza. Ovih dana Football Leaks objavio je veliku količinu dokumenata koji ukazuju na masovnu korupciju u nogometu, kako europskom tako i svjetskom.

>>> Nacional: Mamić i Vrbanović bit će doživotno izbačeni iz nogometa

Među dokumentima su se našla i imena Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića. Nacional je objavio priču o tome da je Etičko povjerenstvo FIFA-e započelo istragu protiv spomenute dvojice te da će u slučaju pravomoćnosti presude biti doživotno izbačeni iz nogometa.

Navode i da su postupci predsjednika FIFA-e Giannija Infantina išli njima u prilog. No za to nije ni potrebna FIFA-a, jer dođe li do pravomoćnih osuda i Statut HNS-a zabranjuje im rad u nogometu. U članku 85. Statuta HNS-a, stavka 1, stoji:

''Osoba pravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci za neko od kaznenih djela počinjenog s namjerom, a nije primijenjena uvjetna osuda, ne može sudjelovati u nogometnim natjecanjima, organizirati i voditi nogometna natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu Skupštine ili tijela upravljanja Saveza i Skupštine ili tijela upravljanja svih drugih udruga i sportskih trgovačkih društava koje obavljaju nogometne djelatnosti, niti može biti ovlaštena za zastupanje tih pravnih osoba.''

Predsjednik HNS-a Davor Šuker u ime Saveza komentirao je aktualna zbivanja po tom pitanju.

"Kao što smo već nekoliko puta naglašavali, Hrvatski nogometni savez poštuje jedno od temeljnih ustavnih načela, a to je presumpcija nevinosti. U tom kontekstu, HNS prepušta državnim institucijama da u pravednim postupcima utvrde opravdanost neke sumnje, a Savez će do pravomoćnosti svake presude vjerovati u nevinost te neće komentirati postupke koji su u tijeku. Prema tome, i HNS i g. Vrbanović komentirat će ovaj slučaj kada odluka suda bude pravomoćna.

Nadalje, sasvim je razumljivo i legitimno da FIFA ili UEFA provode određene istražne radnje prema zaprimljenim prijavama. HNS također neće javno komentirati takve postupke poštujući načelo povjerljivosti, ali Savez će dati podršku tom procesu dijeleći potrebne povratne informacije istražiteljima", stoji na službenim stranicama Saveza.

Pročitajte više