Šuker: Pobjeda nad Grčkom nas vodi na Euro, teško ćemo se probiti kroz dodatne kvalifikacije

DAVOR ŠUKER tijekom službenog posjeta Ukrajini, kao Uefin ambasador, s tamošnjim je novinarima podijelio svoja razmišljanja o svijetu nogometa. "Najbolji nogometaš u hrvatskoj povijesti", kako su mu tepali domaćini, u Kijev je donio trofej Lige prvaka.

Osam godina prošlo je od kraja tvoje karijere. Čime se baviš?

"Još kao igrač sam 2000. godine otvorio nogometnu akademiju. Do danas je narasla od Hrvatske do SAD-a. U siječnju otvaram novu u Calgaryju. Ovaj posao u Uefi ne radim za novac, radim za dobrobit nogometa. Postigao sam puno u životu i sada imam mogućnosti napraviti nešto za druge ljude i pomoći hrvatskoj reprezentaciji. Ne zanima me posao u nekom klubu, zanima me razvoj nogometa širom svijeta. Ne mislim stvarati zvijezde, samo dajem djeci priliku da igraju", započeo je Šuker intervju za Sport Segodnya.

Znači li ti išta ime Rune Pedersen?

"Nogometni sudac? Da, sudio nam je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1998. protiv Njemačke. U prvom poluvremenu im je pokazao crveni karton", odgovorio je spremno Šuker, ali Ukrajinci pojašnjavaju da je norveški sudac sudio i uzvratnu utakmicu dodatnih kvalifikacija za to Svjetsko prvenstvo. Pedersen je, u očima mnogih Ukrajinaca, dijelom zaslužan za brončanu medalju Ćirinih Vatrenih. U Zagrebu je Hrvatska slavila 2:0, a u uzvratu je Ševčenko u 4. minuti doveo domaće u vodstvo, da bi u 27. Bokšić postavio konačni rezultat 1:1. Ukrajincima je prije toga poništen pogodak kojim bi utakmica dobila potpuno drugačiji tijek.


"Da, sjećam se. Bila je to napeta utakmica, ali uspjeli smo izvući remi i prolaz dalje. Što se tiče poništenog pogotka, to je diskutabilno. Imao sam još jedan posjet Kijevu kojeg se sjećam", rekao je Šuker mijenjajući temu: "1999. s Realom sam igrao protiv Dinama u četvrtfinalu Lige prvaka. Ujutro smo krenuli iz Madrida, odspavali u avionu i stigli na 20 centimetara snijega. Meni je to bilo normalno, ali neki igrači Reala su prvi put u životu vidjeli toliko snijega. Bili su u šoku i bojali se da nećemo moći dobro igrati u tim uvjetima". Real je izgubio 2:0.

Poznaješ li ukrajinski nogomet?

"Razvija se. Dinamo i Šahtar igraju na visokoj razini u europskim kupovima, a znam da se radi o kvalitetnoj ligi jer tamo odlaze i hrvatski nogometaši. Sada su tu Vukojević i Eduardo".

Kako gledate na Eduardovu naturalizaciju?

"Eduardo je zabio mnogo golova u hrvatskom prvenstvu. Tada je reprezentaciji trebao takav napadač, a on je dugo živio u Zagrebu, žena mu je Hrvatica, ne vidim nikakav problem u vezi toga".

Ukrajina je Hrvatsku porazila u utrci za domaćinstvo Eura 2012...

"Da, predstavili smo naš projekt, ali vi ste imali jako važne osobe - Ševčenka i Klička. Uefi je Ukrajina puno važnija od Hrvatske sa 50 milijuna stanovnika nasuprot naših pet milijuna. Želim vidjeti Hrvatsku na Euru. Čeka nas ključna utakmica protiv Grčke. Pobjeda nas vodi na Euro, s porazom ćemo se teško probiti kroz dodatne kvalifikacije", rekao je Šuker.

"Ukrajina je uvijek imala dobre igrače, ali neću o imenima. U vašoj ligi je puno stranih igrača, a bojim se da je to loše za domaće nogometaše".

Imaju li klubovi iz istočne Europe šanse osvojiti Ligu prvaka?

"To će se sigurno dogoditi u sljedećih nekoliko godina. Najveći je problem što su Engleska, Francuska, Italija, Španjolska i Njemačka puno investirale u nogomet, a u istočnoj Europi to traje tek posljednjih deset godina. Vodeće lige su daleko ispred i teško se s njima možemo natjecati. Volio bih da Dinamo Zagreb može osvojiti Ligu prvaka, ali to se neće dogoditi. Isto se odnosi na Dinamo Kijev, Šahtar i CSKA Moskvu", objasnio je Šuker, a onda su ga pitali za ruski Anži, klub u kojem igraju Roberto Carlos i Samuel Eto`o.

"To što imaju jako puno novca isto ne znači da će osvojiti sve. Rezultati ne dolaze preko noći. Ali, volio bih vidjeti nekog od hrvatskih igrača da ode tamo i zaradi malo novca", zaključio je Šuker.

Pročitajte više