Blatter kao Schwarzi: Vratit ću se

Foto: Guliver Image/Getty Images

VIDNO potresen Sepp Blatter gotovo sat vremena se žestoko branio na konferenciji za novinare nakon što ga je FIFA, uz Michela Platinija, protjerala iz nogometa na osam godina! 
 
Podsjetimo, predsjednik FIFA-e Blatter uplatio je svom zamjeniku i predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju 1.8 milijuna eura za savjetničke poslove obavljene u razdoblju od 1999. do 2002. Transakcija je obavljena na temelju "usmenog dogovora", a time su povrijedili etička načela FIFA-e.
 
"S Platinijem sam imao usmeni ugovor, odnosno džentlmenski sporazum. To se dogodilo nakon Svjetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj, kada mi je Platini prišao i rekao da želi raditi za FIFA-u. Rekao je da traži milijun franaka, a ja sam mu poručio da mu možemo platiti dio sad, a dio kasnije. Etički odbor FIFA-e poriče taj sporazum. Imamo dokaze da za naš sporazum nismo znali samo nas dvojica. Platini i ja smo na prvom saslušanju o ovom slučaju bili odvojeni, a rekli smo iste stvari. Kako je to moguće", pita se Blatter, koji je na presicu stigao nasmijan. 
 
 
 
"Borit ću se za sebe i FIFA-u. Zašto sam suspendiran na osam godina? Razgovarao sam sa svojim odvjetnikom i žalit ćemo se Sportskom sudu. Rugaju se mojoj obitelji i prijateljima. Rugaju se i s FIFA-om. Prvo sam trebao biti suspendiran doživotno, a sada na samo osam godina?!"
 
Svjestan je da je ovo težak udarac za njega i FIFA-u.
 
"Reći da je ovo dobar dan za mene i FIFA-u bilo bi potpuno pogrešno. Zaista mi je žao. Žao mi je zbog nogometa, kojem sam služio više od 40 godina, FIFA-e, zbog 400+ članova FIFA-e. Ali mi je žao i zbog mene i načina na koji me se tretira. Postao sam vreća za udaranje."
 
Stidi li se?
 
"Ne, ne stidim se. Stidim se samo odluke Etičkog odbora. Oni ne mogu ići protiv predsjednika FIFA-e, to može jedino FIFA-in kongres. Ja sam čovjek od principa, nikad nisam uzeo novac koji mi ne pripada. Uvijek sami morate platiti svoje dugove."
 
Razočaran je odnosom ljudi prema njemu.
 
"Ljudska bića ne zaslužuju takvo ponašanje. Jedni druge trebamo poštovati, o tome je u ovoj istoj prostoriji govorio i Nelson Mandela."
 
Na kraju je Blatter poručio da je u studenom jedva ostao živ, priznao da je možda trebao otići nakon Svjetskog prvenstva prošle godine, te da želi predsjedavati FIFA-inim kongresom u veljači jer se i dalje smatra predsjednikom krovne svjetske nogometne organizacije. 
 
"Vratit ću se", rekao je Blatter u stilu Arnolda Schwarzeneggera i napustio prostoriju.
 

Pročitajte više