FUTSAL

Sutra počinje futsal Euro. Zlatna generacija ima zadnju šansu za velik rezultat

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

IAKO je pažnja hrvatske javnosti u siječnju tradicionalno rezervirana za reprezentativni rukomet, ove godine nudi se još jedan dvoranski spektakl za sve ispred malih ekrana - Europsko prvenstvo u futsalu. Turnir počinje sutra, a jedna od najboljih generacija Hrvatske ikad lovi možda i svoju zadnju šansu za veliki rezultat.

Gdje se igra Euro?

Turnir se igra u Nizozemskoj. Dio utakmica odigrat će se u Groningenu, a većina njih, uključujući i završnicu, u Amsterdamu. Bit će to 12. izdanje kontinentalnog natjecanja u futsalu. Prošlo Europsko prvenstvo odigrano je u Sloveniji, a Portugal je uzeo titulu europskog prvaka.

Najtrofejnija reprezentacija u povijesti natjecanja je Španjolska koja ima čak sedam zlata, dva srebra i jednu broncu. Jedine reprezentacije koje su još uzele titulu prvaka Europe su Italija (dvaput), Rusija i već spomenuti Portugal.

Kada i protiv koga igra Hrvatska?

Hrvatska je ždrijebom završila u C skupini, takozvanoj "slavenskoj". Uz nju, tamo su još Rusija, Slovačka i Poljska. Hrvatska otvara svoj put protiv Poljaka u petak od 20:30 u Amsterdamu. U istom gradu igrat će četiri dana kasnije protiv Rusa, a prvi krug zaključit će susretom protiv Slovaka u Groningenu 29. siječnja.

Na turniru je 16 reprezentacija koje su podijeljene u četiri skupine po četiri momčadi. Iz svake skupine dalje idu po dvije reprezentacije te se odmah igra četvrtfinale po nokaut-sistemu. Prema procjenama stručnjaka, najneizvjesnija bi mogla biti skupina A, u kojoj se nalaze Nizozemska, Srbija, Ukrajina te Portugal.

Što se očekuje od Hrvatske?

Hrvatska ima sjajnu momčad te se po mišljenju obožavatelja futsala nalazi u skupini "dark horseova" turnira. Rusija je veliki favorit za prolazak skupine, ali Hrvatska ima bolju momčad i renome od Poljaka i Slovaka te je za očekivati da će proći među osam najboljih u Europi.

Svoje mjesto u Nizozemskoj Hrvatska je rezervirala tako što je odigrala stopostotne kvalifikacije. Po dvaput je svladala Albaniju, Ukrajinu i Dansku te osigurala svoje prvo veliko natjecanje nakon dugih šest godina i Eura u Hrvatskoj. 

U ovoj generaciji još uvijek igra niz igrača koji su postigli najveći uspjeh u povijesti hrvatskog futsala, a to je bilo četvrto mjesto na Europskom prvenstvu koje se 2012. igralo u Hrvatskoj. Josip Suton, Tihomir Novak, Dario Marinić i Franco Jelovčić igrat će u Nizozemskoj, a bili su dio momčadi koja je otišla skoro do kraja.

Bitan trenutak dogodio se uoči početka kvalifikacija. Tada je, nakon devet godina, reprezentaciju napustio Mato Stanković kojeg su mnogi držali krivcem za činjenicu da se Hrvatska nije plasirala na čak tri velika natjecanja zaredom. Najbliže je došla u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kad je od Češke ispala na penale. Momčad je preuzeo njegov pomoćnik Marinko Mavrović.

Osim iskusnih snaga, u reprezentaciji su i mlade, ali već prokušane domaće snage, poput Kristiana Čekola, Josipa Jurline, Antonija Sekulića i drugih igrača koji igraju 1. Hrvatsku malonogometnu ligu, jednu od najuzbudljivijih u Europi. Čitav popis reprezentativaca možete pogledati OVDJE.

Gdje se mogu gledati utakmice?

HRT je najavio da će se sve utakmice hrvatske reprezentacije moći gledati na njihovom programu. Postoji i rezervna opcija koja bi mogla zanimati one koji žive izvan Hrvatske. Portugalski RTP prenosit će cijeli turnir, a utakmice hrvatske reprezentacije bit će dostupne na RTP Playu.

Koga gledati osim Hrvatske?

Prvi favoriti turnira, Portugal i Španjolska, igraju futsal iz druge dimenzije i zaokupit će većinu pozornosti za vrijeme turnira, a velike stvari očekuju i Talijani te Rusi. Od reprezentacija koje će, poput Hrvatske, tražiti rezultat iz drugog plana, ističe se Srbija koja ima niz igrača koji su igrali ili još uvijek igraju u hrvatskoj ligi.

Čak četiri reprezentacije debitirat će na Euru. Uz Gruziju, Slovačku i susjednu Bosnu i Hercegovinu, to je i Finska koju vodi Mićo Martić, poznati hrvatski trener i jedan od najvećih svjetskih autoriteta za futsal. Turnir će otvoriti Srbija i Portugal u srijedu od 17:30.

Pročitajte više