MASOVNA MOBILIZACIJA Torcida herojski obranila trafostanicu, vatru gasili i igrači, u pomoć Splitu i Dalmaciji stigli i BBB-i

Foto: Pixell/Ivo Čagalj, Hina, čitatelj Indexa, Dalmatinski portal

DALMACIJA je u plamenu, Split je u plamenu. Vatra koja je u noći s nedjelje na ponedjeljak počela u selu Tugare iznad Omiša tijekom dana se proširila prema Splitu. Cijelo ponedjeljak svjedočili smo apokaliptičnim scenama iz Sitnog Gornjeg i Donjeg, Srinjina i Žrnovnice.
 
 
U popodnevnim satima apokalipsa je došla do vrhunca kad vatra je stigla skroz do splitskih predgrađa. A onda je i njih zahvatila. Malobrojnim i umornim vatrogascima, koji su vapili za pomoći u popodnevnim satima pridružila se vojska te kanaderi koji cijelo jutro nisu mogli uzletjeti radi bure. 
 
No, ni to nije bilo dovoljno. 
 
U večernjim satima ponedjeljka vatra je uhvatila prva splitska predgrađa. Nebo iznad grada bilo je prekriveno gustim crnim dimom. Planula je benzinska pumpa kod Solina, splitsko gradsko groblje Lovrinac, a na posljetku je vatra uhvatila i splitsko smetlište Karepovac tako da gradu osim vatre prijeti i ekološka katastrofa. 
 
No, da Split i Dalmacija nisu sami u ovoj katastrofi, pobrinuli su se navijači. Najprije je Torcida masovno krenula u pomoć vatrogascima na terenu, da bi se tijekom večeri na put prema jugu s istim ciljem organizirali i BBB-i te vinkovački Ultrasi.
 
23:45 Na požarištu je igrač prve momčadi Hajduka Toma Bašić te igrači druge momčadi - kapetan Zvonimir Milić, Ivan Prtajin i Jerko Šeparović.
 
 
23:00 U pomoć Splitu dolaze i članovi Tornada
 
22:45 Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara je pohvalio građane koji su na Kili obranili trafostanicu Vrboran, a tu su bili i torcidaši, uz HEP-ovce i stanovnika iz kvarta.
22:30 Torcida je poslala poruku s požarišta.
 
''Svoj rodbini; dobro smo i napredujemo! Zovi, samo zovi!''
 
22:10 Međutim, neće Boysi jedini krenuti u pomoć svojim sportskim rivalima iz Dalmacije. Cibalijini Ultrasi na svom su Facebook profilu objavili ovu poruku:
 
Pozivamo sve svoje članove i ljude dobre volje koji imaju želju i mogućnost pomoći Dalmaciji u obrani od požara da budu u stanju PRIPRAVNOSTI. Ako bude potrebno zbog pogoršanja stanja na terenu sljedećih dana, spremni smo se staviti na raspolaganje nadležnim institucijama. Svi zainteresirani će u tom slučaju biti obavješteni o daljnim koracima. 
 
DALMACIJA JE BRANILA SLAVONIJU, SLAVONIJA DALMACIJU!
 
22:00 I dok Split proživljava pravu apokalipsu, portal Zagrebancija.com javlja da se večras na put prema Dalmaciji već krenuli zagrebački vatrogasci, a u istom smjeru spremaju se i BBB-i kako bi pomogli u gašenju požara! Istu vijest objavili su i Boysi na jednom od svojih Facebook profila.
 

I dok okolica Splita gori, Torcida se stavila na raspolaganje vatrogascima. Navijači Hajduka ponudili su svoju pomoć u gašenju požara. Oko 18 sati u dogovoru sa zapovjednikom na požarištu dogovoreno je da će se pričekati sa slanjem torcidaša u akciju, no kako je situacija na terenu postajala sve dramatičnija, a vatra je stigla nadomak samog Splita, Torcida je nešto prije 20 sati izdala novo priopćenje svojim članovima:
 
''Današnja situacija zahtjeva brzu reakciju i svu našu pomoć koju možemo pružiti vatrogascima na terenu. Pozivamo sve pripadnike Torcide na zborno mjesto ispred spomenika HOS-a na ST-3 (ispred prostorija 4. Gardijske Brigade) u 20:30 sati. Tamo ćemo sve upute dobiti od vatrogasnog zapovijednika. Obucite duge hlače, duge majice te ponesite marame za prekrivanje lica. Ovaj poziv nije molba nego zapovijed! Torcida Split'', stoji u priopćenju.
 
 
 
Na odgovor se nije trebalo puno čekati i neposredno nakon objave priopćenja Torcide, oni najvjerniji među njima počeli su se okupljati u velikom broju. Torcida je nabavila nekoliko autobusa i nekoliko kombija, a navijači iz minute u minutu pristižu u sve većem broju. Njih oko 400 čeka vatrogasna vozila da ih pokupe i odvedu na požarište.
 
 
 

Pročitajte više