Svaka utakmica naše reprezentacije Hrvatskoj vrijedi 42 milijuna eura

PREMA procjenama ekonomskih analitičara, natjecanje Euro 2008. europskoj će ekonomiji osigurati rast veći od 1,4 milijarde eura, piše Vjesnik.

U istraživanju MasterCarda, ocijenjeno je da će se pozitivan utjecaj Eura očitovati na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. U to su uključeni rast u prodaji karata, putovanjima, prodaji hrane i pića, trgovini robom, u sponzorstvima, oglašavanju te korištenju telekomunikacijskih i novih medijskih usluga.

Istovremeno, vjeruje se da bi svaka utakmica hrvatske reprezentacije na Euru našoj ekonomiji mogla vrijediti u prosjeku 42 milijuna eura.

Najunosnije utakmice s Francuzima, Talijanima i Nizozemcima

Predviđa se da najunosnije utakmice mogu generirati od 49 do 56 milijuna eura ekonomskog rasta, a najpozitivniji ekonomski učinak imat će utakmice Francuske protiv Italije, Nizozemske protiv Francuske te Italije protiv Nizozemske. Samo te utakmice europskoj ekonomiji mogu donijeti više od 168 milijuna eura.

Najveću zaradu ostvarit će hrvatske pivovare koje su prije dvije godine, kada se u Njemačkoj igralo Svjetsko nogometno prvenstvo, ostvarile ukupan prihod veći od 400 milijuna kuna.

Zarada se smiješi i kladionicama, koje su već uoči Eura zabilježile porast oklada, a bolje će poslovati i turističke agencije, avioprijevoznici, proizvođači sportske opreme, navijačkih dresova i rekvizita...

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više