Sve Čačićeve pobune

Foto: Hina/Guliver Images/Getty Images

ANTE ČAČIĆ odradio je turneju po Engleskoj gdje je, među ostalim, popričao s pobunjenim Dejanom Lovrenom. Nije poznat zaključak tog razgovora, tek štura izjava Čačića da su pričali otvoreno i iskreno. Međutim, dvojac je i nakon sastanka nastavio komunicirati preko privatnih novinara pa smo doznali kako je Lovren u konačnici izbačen iz reprezentacije. 

Ako se ta informacija, koja je navodno došla od izvora bliskih Čačiću, pokaže kao točna, hrvatska bi vrata umjesto Lovrena mogao čuvati, primjerice, Gordon Schildenfeld, koji je na popis za prethodne dvije akcije uletio nakon pet odigranih utakmica u HNL-u. To je kombinacija koju je Čačić uigravao u Budimpešti, mjestu na kojem je pukao njegov odnos s Lovrenom.

Kako bilo, Lovrenova sudbina još uvijek nije službeno zapečaćena, a nije isključena ni opcija da se u cijeli sukob na relaciji izbornik - igrač upletu neke više, savjetničke sile. Iste one koje su Čačića postavile za izbornika.

Čačićev priručnik kako se posvađati s igračima

Bildanje autoriteta nije ništa novo kada govorimo o Čačiću, hrvatskom treneru koji je reprezentaciju dobio u ruke nakon dva slaba rezultata Nike Kovača u kvalifikacijama za Euro. Aktualni trener Eintrachta iz Frankfurta mogao je naslutiti što ga čeka s obzirom da je Zdravko Mamić tri mjeseca prije dvoboja s Norveškom i Azerbajdžanom poručio kako izbornik više nema njegovu podršku jer je "Niko napravio otklon prema obitelji Mamić". Mamić je u Čačiću prepoznao čovjeka koji nije sklon devijantnom ponašanju ("nemam ništa protiv toga da mi Mamić ulazi u svlačionicu") pa ga je predložio, a najpoznatiji hrvatski globetrotter Davor Šuker spremno je potvrdio za izbornika.


Počelo je s Olićem

Prvo podrhtavanje u reprezentaciji, u kojoj se svi kunu kako je atmosfera idealna, vidjeli smo nakon prijateljske utakmice s Rusijom. Tada je Ivica Olić odlučio reći svoje konačno zbogom, a naljutilo ga je što ga je Ante Čačić, nakon tjedan dana treninga, odvukao nekoliko stotina kilometara na istok kako bi 90 minuta prodavao zjake. S obzirom da Olić već odavno nije junior, legendarni je napadač shvatio kako mu status "malog od klupe" ne treba pod stare dane. Čačić je pokušao spasiti situaciju pozvavši Olića na prijateljsku utakmicu protiv Izraela da "odradi 15-20 minuta", ali stigla mu je odbijenica.

"Sve je rekao kad me pozvao na prijateljsku utakmicu s Rusijom... toliko o tome koliko me cijeni", poručio je Olić.

Epizode u Dinamu: Bišćan

I prije slučaja Olić arhiva pamti kako se Čačić obračunavao sa svojim igračima. Tijekom svoje prilično kratke kampanje u Dinamu potjerao je tadašnjeg kapetana Igora Bišćana. Službeni razlog? Nedisciplina.

"Čačić je marginalac! A iza njegove odluke stoji Zdravko Mamić", vikao je tada Bišćan, danas pomoćni trener Rudeša.

Leko i Pokrivač

Bišćan je bio tek prvi koji je izletio kroz maksimirska vrata. Za njim su ubrzo krenuli i Jerko Leko te Nikola Pokrivač.

"Ne vidim glad u njihovim očima", objasnio je Čačić svoju odluku.

Vida

Mjesec dana kasnije (rujan 2012.) Čačić je izbacio Vidu iz klupskog autobusa jer je pred svima otvorio pivo. Kasnije je kažnjen sa 100 tisuća eura, ali se vratio u momčad.

Tonel (kojem se ispričao)

Čačić nije dugo mirovao. Već u listopadu 2012. na red je došao Portugalac Tonel, kojeg je Čačić optužio kao glavnog krivca za debakl u Ligi prvaka. Bila je to vrlo čudna situacija jer je Tonel, u stvari, bio jedan od boljih igrača Dinama te sezone. Kako bilo, Portugalac je ubrzo nakon toga napustio Dinamo uz riječi:

"Čačić me trebao zaštititi, a ne napadati. Mogao mi je sve to reći u lice kao muškarac. Pokazao je da je čovjek bez karaktera. Ne može samo jedan igrač biti kriv za neke krive trenerske poteze", rekao je Tonel, kojem se Čačić ubrzo nakon toga ispričao.

U lošim je odnosima čak i s Jurčićem

Nakon što je potjerao pristojan broj igrača iz Dinama, Zdravko Mamić presudio je Anti Čačiću krajem studenog 2012. Umjesto njega na klupu je sjeo Krunoslav Jurčić, koji je jednom prilikom u intervjuu za Sportske novosti ismijao Čačićeve treninge.

"Ne znam kad se prestalo s tim vidom zagrijavanja, možda kad je još Ferenc Puskas igrao", poručio je Jurčić.

Ubrzo je stigao odgovor.

"Nemam vremena za Krunu Jurčića... Moje su me metode dovele tu gdje sam sada", odgovorio je čovjek koji je u nešto više od pola godine na klupi Hrvatske ušao u sukob s dvojicom igrača. Što nas tek čeka u bližoj budućnosti...

Pročitajte više