Sve je počelo 2012. godine s Pranjićem i Olićem. Može li Modrić nastaviti niz?

Foto: EPA

REAL i BAYERN od 21 sat u Madridu, na temeljito obnovljenom i rasprodanom Santiagu Bernabeuu, igraju uzvrat polufinala Lige prvaka nakon što je prva utakmica u Münchenu završila 2:2. Večeras ćemo doznati drugog finalista na Wembleyju nakon što je sinoć utakmicu za europski naslov osigurala Borussia Dortmund, koja je s ukupnih 2:0 eliminirala PSG.

Najveći španjolski i njemački klub, koji su europski naslov osvajali ukupno 20 puta, odlučit će tko ide u finale u svom 28. susretu u europskim kupovima. Bayern je u prvoj utakmici bio bolji, ali je Real zahvaljujući greškama Kima postigao dva gola za aktivan rezultat pred uzvrat na svom terenu. Velikani spektakl na Bernabeuu čekaju u različitim raspoloženjima. Real je suvereno osvojio španjolski naslov četiri kola prije kraja, a Bayern još uvijek može biti tek treći u Bundesligi.

Hrvati su 12 sezona zaredom dio finala Lige prvaka

Luka Modrić pokrenuo je Real ulaskom s klupe u Münchenu, a španjolski mediji pišu da će večeras također biti rezerva u pokušaju da izbori svoje šesto finale Lige prvaka s Realom. Svih prethodnih pet završio je kao osvajač. Modrić je jedini hrvatski nogometaš koji je i dalje aktivan u Ligi prvaka ove sezone te samo on može osigurati da se nastavi nevjerojatan niz hrvatskih nogometaša.

Naime, Hrvati su bili dio posljednjih dvanaest finala Lige prvaka zaredom. Od 31 mogućeg finala otkad je formirano elitno klupsko natjecanje pod nazivom Liga prvaka, hrvatski nogometaši su sudjelovali u čak 23 finala. Još uvijek aktivni niz finala su započeli Danijel Pranjić i Ivica Olić koji su kao igrači Bayerna 2012. godine izgubili finale od Chelseaja nakon izvođenja jedanaesteraca.

Zatim je 2013. godine Mario Mandžukić nastavio taj niz, ali i pokrenuo niz osvajanja Hrvata koji su titulu Lige prvaka osvajali deset sezona u nizu. Mandžukić je bio i strijelac u finalu u kojem je Bayern svladao Borussiju Dortmund 2:1. Niz osvajanja je trajao sve dok prošle sezone Marcelo Brozović nije s Interom izgubio finale protiv Manchester Cityja, ali niz nastupa u finalu se još uvijek može nastaviti ako kapetan hrvatske reprezentacije s Realom preskoči Bayern i odigra možda i svoje posljednje klupsko finale ili možda i svoju posljednju utakmicu u Ligi prvaka.

Aktivni niz hrvatskih nogometaša u finalu Lige prvaka:

2012. - Danijel Pranjić, Ivica Olić (Bayern)

2013. - Mario Mandžukić (Bayern)

2014. - Luka Modrić (Real Madrid)

2015. - Ivan Rakitić (Barcelona)

2016. - Luka Modrić, Mateo Kovačić (Real Madrid)

2017. - Luka Modrić, Mateo Kovačić (Real Madrid), Mario Mandžukić (Juventus)

2018. - Luka Modrić, Mateo Kovačić (Real Madrid), Dejan Lovren (Liverpool)

2019. - Dejan Lovren (Liverpool)

2020. - Ivan Perišić (Bayern)

2021. - Mateo Kovačić (Chelsea)

2022. - Luka Modrić (Real Madrid)

2023. - Marcelo Brozović (Inter)

 

Pročitajte više