Sve o Zvezdi iz prve ruke

U SURADNJI s kolegama sa ugledne srpske sportske stranice Sportska Centrala, koji uredno prate Crvenu Zvezdu, dobili smo iscrpan izvještaj o stanju koje vlada unutar momčadi.

Budući da je upravo Crvena Zvezda protivnik našeg Intera u 2. pretkolu Kupa UEFA, zamolili smo kolege sa Sportske Centrale da nam detaljno opišu stanje u klubu, kao i promjene koje su se nakon neuspješne sezone dogodile na Marakani. Članak kolega iz Sportske Centrale prenosimo u cijelosti.

Prethodna sezona bila je jedna od najburnijih u novijoj povijesti nogometnog kluba Crvena Zvezda. Nakon velikih pobjeda na pripremama, kada su redom "padali" velikani poput Galatasaraja ili tada aktualnog njemačkog prvaka, Werdera, susret sa realnošću zvanom "kriza kojoj se kraj nije nazirao" dogodio se u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Epizoda u Ligi Prvaka
 

Lako su "crveno-bijeli" izašli na kraj sa Young Boysima iz Švicarske, pobijedili su potom na "Marakani" budućeg polufinaliste elitnog natjecanja, PSV, sa 3:2, ali je u uzvratu trećeg kvalifikacijskog kola uslijedio najteži poraz u povijesti međunarodnih susreta nekadašnjeg europskog prvaka. Tih 5:0 u Eindhovenu uzdrmali su fotelju dotadašnjeg predsjednika kluba, Dragana Džajića, koji je podnio ostavku nekoliko tjedana kasnije kada je u prvom kolu Kupa UEFA Zenit u Sankt Petersburgu slavio sa velikih 4:0 protiv potpuno poljuljane ekipe Crvene Zvezde.
 
Bez prvog rukovodioca, ali i bez trofejnog trenera Ljupka Petrovića koji se samo nekoliko mjeseci kasnije na tom poslu po treći put rastao od "crveno-bijelih", Zvezda je uplovila u vode za koje ranije nije znala. Ili nije htjela znati. Odsustvo kvalitetne organizacije kluba na europskom nivou, promjene čelnika i njihova nezainteresiranost da nešto promijene, bili su, uz njihovu zbunjenost nakon Džajićevog odlaska, toliki da su se mnogi pitali ima li nekadašnji velikan sa Marakane šanse da "preživi".

Utrka s Partizanom u prvenstvu

U prvenstvu je Partizan rano odmakao, u jurnjavi za njim Zvezda je nekada bila dobra na proljeće, ali ne i ovog puta. Titula je prepuštena susjedima koji su poslije trideset kola uz pet remija ostali neporaženi, a "crveno-bijeli", koji su prvenstvo završili sa šest bodova manjka zahvaljujući porazima od potpunih autsajdera, pokušali su bar obraniti drugi trofej. No, ni Kup nije ostao u klubu, jer ih je u finalu tog nadmetanja nadigrao klub iz beogradskog predgrađa, Železnik (0:1, gol u posljednjoj minuti), pa je bilo jasno da moraju uslijediti veliki "rezovi".

 
Odmah nakon tog debakla, kako rezultatskom tako i svakom drugom, Uprava je podnijela ostavku te je klub nedavno preuzeo predsjednik Nogometnog saveza Srbije i Crne Gore, Dragan Stojković "Piksi", posljednja u nizu od pet zvaničnih "Zvezdinih zvijezda", koji još čine i Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić i Vladimir Petrović "Pižon". "Piksi" je prije dva tjedna za trenera doveo proslavljenog talijanskog čuvara mreže i donedavnog šefa stručnog štaba Steaue, Waltera Zengu, koji se ekipi priključio na pripremama u Austriji.
 
Momčad Crvene Zvezde
 
Ona je ostala netaknuta kada je riječ o nosiocima igre u prošloj sezoni, no pojačanja koja su stigla mogla bi biti onaj neophodni dodatak koji je potreban da stvari krenu u željenom smjeru. Najzvučnije ime je Nikola Trajković, nekadašnji igrač Čukaričkog, Vojvodine, a potom i iznenađenja prvenstva, trećeplasirane Zete, koji je poslije briljantnih nastupa na mjestu organizatora igre izabran za najboljeg nogometaša Prve lige u sezoni 2004/05. Uz novog reprezentativca Srbije i Crne Gore u Zvezdu su stigli i njegov suigrač iz napada, Milanko Rašković, potom iz Zemuna bivši Zvezdin a sadašnji golman mlade reprezentacije, Vladimir Stojković, te još jedan "povratnik", napadač Boban Stojanović koji je, kao "Zvezdino dijete", blistao u dresu čačanskog Borca, čiji je bio najbolji strijelac u prethodne dvije godine tijekom kojih je konkurirao za najboljeg strijelca Lige.
 
Oni, ma kako dobri bili, još uvijek nemaju status zvijezda kakve imaju pojedinci koji su se proslavili osvajanjem "duple krune" prije dvije godine, a koji su bili potpuno nedorečeni u sezoni za nama. Među njih spadaju kapetan Marko Pantelić, vrsni napadač koji je zbog svoje borbenosti i lucidnih poteza, uz osvojeni trofej za najboljeg strijelca lige, postao povremeni reprezentativac, kao i Nikola Žigić, najbolji strijelac pretprošlog prvenstva u kome je rijetko tko pronalazio rješenje za njegovih 202 cm visine, ali i pomalo neočekivano dobru spretnost u baratanju loptom.
 
Dodaju li se tu imena Boška Jankovića, mladog reprezentativca jakog šuta za koga je Porto ponudio 6 milijuna eura početkom ljeta, a Zvezda to odbila (čini se da je to bila jedina ponuda koju na "Marakani" nisu objeručke prihvatili, s obzirom da je prethodna Uprava "prodavala kapom i šakom" pravdajući to lošom financijskom situacijom), potom beskompromisnog borca na sredini terena, Nenada Kovačevića, koji se nogometu vratio poslije 11-mjesečne pauze uslijed problema sa srcem, uz spomenuta pojačanja kojima treba "dopisati" i ime Milana Purovića, do ove sezone najboljeg strijelca podgoričke Budućnosti, jasno je da "crveno-bijeli" raspolažu vrlo dobrim timom.

Prijavljeni nogometaši za mečeve s Interom:

 1. Ivan Ranđelović

 3. Aleksandar Luković
 4. Bojan Miladinović
 5. Milan Dudić
 6. Milan Biševac
 7. Ardijan Đokaj
 8. Boško Janković
 9. Marko Pantelić
10. Radovan Krivokapić
11. Marko Perović
13. Boban Stojanović
15. Nebojša Joksimović
16. Nenad Kovačević
18. Slavoljub Đorđević
20. Milan Purović
21. Nikola Trajković
22. Zoran Banović
23. Vladimir Mudrinić
25. Nikola Žigić
27. Milanko Rašković
30. Dušan Basta
32. Dejan Milovanović
34. Vladimir Stojković

Zvezda je bila i ostala veliko ime, sa timom koji, kada je riječ o balkanskim prostorima, svakako nema premca po pitanju broja talentiranih pojedinaca, no ako Zenga ne otkloni velike oscilacije u igri njegovih novih pulena cijela priča će ostati na tome da je to bila - generacija talenata.

Priliku da se uvjeri u to slavni Talijan je imao na svom debiju, kada je Zvezda u Austriji, dan po njegovom dolasku, deklasirana od petoplasirane ekipe rumunjskog prvenstva, Farula iz Konstance koji je slavio sa 3:0. Nekoliko dana kasnije, stvari su ipak počele sjedati "na svoje mesto", pa su "crveno-bijeli" golovima Bobana Stojanovića, potom klupske "desetke" Krivokapića i "slobodnjakom" Jankovića savladali Levante sa 3:2, da bi pripreme okončali pobjedom nad Paralimnijem (4:1) kada je kapetan Pantelić dva puta bio strijelac, a po jednom Žigić i reprezentativni stoper Milan Dudić.

"Crveno-bijeli" će u utorak odigrati posljednji kontrolni meč, protiv novog/starog prvoligaša Rada, a tom prilikom će na "Marakani" biti i svečano predstavljen novi tim, što je nekada bila praksa ali se devedesetih godina "zagubila". Već u subotu, 06.08, na programu je prvo kolo nacionalnog prvenstva, koji ima novo ime, Meridian Superliga. U njemu će Zvezda gostovati tradicionalno neugodnom vojvođanskom prvoligašu, Hajduku iz Kule, a nedugo zatim - slijedi i prvi dolazak bivšeg europskog prvaka u Hrvatsku od raspada SFRJ-a.

(Tekst: Sportskacentrala)

Pročitajte više