Sve spremno za dolazak "Gira" u Hrvatsku

SVEGA je desetak dana preostalo do velikog događaja i prvog ulaska biciklističke utrke "Giro dItalia" u Hrvatsku, odnosno Istru. Upravo iz tog razloga u Istri se sve više zahuktavaju pripreme za prijem više od 1.500 sudionika ove karavane koja će 23. i 24. svibnja proći cestama Istre.

Tim povodom danas su članovi Organizacijskog odbora izvjestili novinare o završnim akcijama sedmomjesečnih priprema, pa je tako direktorica etapa u Istri Manuela Hrvatin istaknula kako je na osiguranju staza u tim etapama angažirano 976 volontera, te 350 policajaca iz Istarske i okolnih županija. Osim njih, dodala je ona, svoj će doprinos dati i 300 pripadnika Hrvatske vojske, te sva vatrogasna društva u županiji.

U karavani Gira kreće se 1.500 ljudi, dosad je akreditirano gotovo tisuću novinara od kojih 120 iz Hrvatske, a procjenjuje se da ovu svjetski poznatu manifestaciju putem ekrana prati više od 100 milijuna gledatelja od kojih šest milijuna izravno uz stazu.

Najveći dio ekipa za vrijeme istarskih etapa bit će smješten u porečkim, pulskim i medulinskim hotelima, a organizatori procijenjuju da bi idućeg vikenda Istru zbog ove manifestacije trebalo posjetiti više od 30 tisuća gostiju.

Istarski župan Ivan Jakovčić istaknuo je iznimnu važnost ove manifestacije za Istru ocijenivši "Giro dItalia" najznačajnijim ovogodišnjim sportskim događajem u zemlji koji je i od nemjerljive turističke promocije.

"Istrani i njihovi gosti idućeg vikenda imat će priliku uživo gledati najbolje bicikliste svijeta što se idelano poklopilo s početkom turističke sezone", ustvrdio je Jakovčić.

Inače, 14. etapa "Gira" startat će 23. svibnja u Trstu, a cilj je u Puli dok će narednog dana, 24. svibnja 15. etapa krenuti iz Poreča dok joj je cilj u talijanskom San Vendemianu.

Pročitajte više