Svečana loža hrvatskog nogometa: Zdravko Mamić i Tomislav Horvatinčić

Foto: Pixsell / S. Strukić 

ZDRAVKO MAMIĆ, gazda Dinama, optužen za višemilijunske malverzacije i udruživanje u zločinačku organizaciju zbog izvlačenja novca i upropaštavanja gradskog kluba, derbi protiv Rijeke na Rujevici prati u društvu Tomislava Horvatinčića.

Njegov stalni i poduzetni sudrug iz lože hrvatskog nogometa, krati vrijeme do ponovljenog suđenja za izazivanje pomorske nesreće kod Primoštena u kojoj je u kolovozu 2011. poginuo talijanski bračni par. U prvoj presudi pred Općinskim sudom u Šibeniku osuđen je uvjetnom kaznom od godinu dana i osam mjeseci.

Horvatinčića i Mamića neraskidivo veže i Dinamova blagajna, jer je kontroverzni i po život opasni Hoto bio direktor kluba te osim dva sistema, preživio i suđenje za aferu u kojoj je optužen za neplaćanje poreza, davanje fiktivnih zajmova igračima i izbjegavanja davanja državi tijekom obnove sjeverne tribine Maksimira. Uz Horvatinčića sudilo se Damiru Vrbanoviću i Mirku Novoselu, no svi su oslobođeni te su i danas nepoderive persone na visokim društvenim pozicijama te uglednici na inauguracijama najviših državnika. 

U travnju u Osijeku kreće suđenje i inkriminiranom Zdravku Mamiću. Suđenja zbog optužbi za teška kaznena djela obojica čekaju zaštićeni, u udobnim i mekim stolicama

Financijeri vladajućeg HDZ-a, koji je uzurpirao hrvatski nogomet većinom u Izvršnom odboru Šukerovog HNS-a izazivaju revolt navijačkog puka koji je zbog njihovih interesa međusobno tuče na tribinama i osjeća mučninu kada igra hrvatska reprezentacija. 

Na višegodišnju premreženost nogometnih moćnika i hrvatskog sudstva te izrugivanja sa zakonom navijači već dugo odgovaraju radikalnim metodama, prekidanjem utakmica i iscrtavanjem svastika na terenu. Nakon takvog terora, za koji nema opravdanja, uslijedila jebolna apatija iz koje se hrvatski nogomet dugo neće iskoprcati. Uzroci su jasni. Slobodno šetaju, dobro izgledaju, s jednom rukom na srcu, a drugom u džepu. 

Pročitajte više