Šveđani se ispričali Janici puštajući u eter hrvatsku himnu!

NAKON što je Janica Kostelić, najbolja olimpijska skijašica svih vremena, na završnici Svjetskog kupa u švedskom Aareu doživjela veliku neugodnost vezanu uz nesviranje hrvatske himne, među tamošnjom javnošću podigla se prašina.

Da podsjetimo, Janica je tijekom proglašenja pobjednica jedina ostala uskraćena za zvuke svoje himne, navodno zbog pravila FIS-a koje nalaže da se himna ne smije svirati ukoliko skijaš ili skijašica, dok stoji na postolju, na sebi ima bilo koji marketinški produkt.

Janica nije skinula skije, pa su organizatori odlučili stvar dovesti do apsurda. O tome svjedoči i emisija posvećena Svjetskom Kupu, za koju smo čuli da je išla na švedskom radiju, a tijekom koje je čak dva puta puštena hrvatska himna u znak isprike.

Tema je zainteresirala i mnoge novinare koji su bili u Aareu, pa su se u eteru mogla čuti nesuvisli komentari i pozivanja na pravilnik FIS-a.

No, glasnogovornik naše skijaške reprezentacije Ozren Mueller u razgovoru za Index cijeli incident je prikazao sasvim drugačije.

"Ma to su takve nepravde. Janica se pojavila na skijama jer pravila FIS-a govore kako se može slikati s opremom. Na organizatoru je da skijašicu upozori, a kako sam i ja jedim dijelom koordinirao proglašenjem, znam o čemu pričam. Stvar je zeznuo FIS-ov čovjek, nije na vrijeme napravio što je trebao i na kraju je ružno ispalo. Uostalo, dobili smo ispriku od njihovog PR-a na licu mjesta." - kazao nam je Mueller.

Janica je na službenoj presici u Aareu bila vrlo oštra, pa je osim isprike na licu mjesta, dobila i onu preko radio valova. Barem nešto...

D.R.

Pročitajte više