Kriminal u sportu

Švedska bajka, pred kojom je pao i Arsenal, završila skandalom

Foto: Ostersunds

BILA je to jedna od najtoplijih priča europskog nogometa, jedan nekonvencionalan klub iz uspavanog grada u središnjoj Švedskoj u osam godina stigao je od amaterske lige do pobjede protiv Arsenala u Europskoj ligi. No je li Östersundov izvanredan uspon bio izgrađen na ilegalnim temeljima? U slučaju koji je posljednjih mjeseci potresao švedski sport, Daniel Kindberg, osebujni predsjednik Östersunda, koji se smatrao glavnim kreatorom momčadskog uspjeha, mora na sud zbog optužbi za financijski kriminal, piše agencija AP.

Osnovna premisa? Kindberg je navodno pomogao da klub dobije 1,3 milijuna dolara novca poreznih obveznika u intrigi koja je uključivala još dvije osobe i tri kompanije. Jedna od kompanija je općinska agencija za nekretnine, kojoj je Kindberg bio direktor. Kindberg bi mogao u zatvor na maksimalno šest godina, prema švedskoj upravi za gospodarski kriminal. Tako bi na veliki uspjeh malog kluba, koji je bio slavljen širom kontinenta, mogla pasti sjena.

”Koliko je za grad Östersund bilo dobro sve što je ÖFK svojom bajkom postigao u Europi, toliko je ovo loše”, kaže gradonačelnik Östersunda Bosse Svensson.

Kindberg, koji niječe optužbe, uhićen je prije godinu dana i morao je podnijeti ostavku kao predsjednik Östersunda. Ovaj slučaj je i šokirao i polarizirao populaciju ovog udaljenog grada, smještenog oko 480 kilometara sjeverozapadno od Stockholma, s oko 50.000 stanovnika, koji je inače poznatiji po zimskim sportovima nego po nogometu.

”Östersund je podijeljen. Jedna polovica kaže kako treba nastaviti istragu, a druga da treba ostaviti na miru njihovu voljenu nogometnu momčad”, kaže Linde Hedenljung, istraživačka novinarka Östersund Posta, nakon čijeg je razgovora s Kindbergom 2014. i kasnijom istragom skandal i otkriven. Östersund Post nazvao je ovaj slučaj najvećom regionalnom pričom u više od 100 godina.

Okaljano ime

Oblaci se nadvijaju nad Östersundom koji je upravo započeo četvrtu sezonu zaredom u  Allsvenskanu, najvišem razredu švedskog nogometa. Klub nije na optuženičkoj klupi, iako su trojica klupskih dužnosnika pod istragom, ali je njegovo ime ipak okaljano. Posljedica je to jedinstvenog pristupa Kindbergova, koji je nekadašnji zapovjednik bojne u švedskoj vojsci, zbog kojeg je predsjednik postao utjelovljenje cijelog kluba. 
Vjerujući da mora biti drukčiji od većih i bogatijih klubova na jugu Švedske u smislu rasta i opstanka, Kindberg je razvio ”Kulturnu akademiju” u kojoj igrači uče vještine poput stand-up komedije, plesanja i repanja, te ih izvode pred stanovnicima grada. Ideja je bila kod igrača i trenera izazvati mentalni proces i donošenje odluka pod pritiskom. Postojala je i posebna politika u angažiranju igrača, prema kojoj je Östersund ciljao igrače koji su bili na stranputici, koje su drugi klubovi potjerali ili nisu uspjeli razviti svoj potencijal.

Rezultati su bili zapanjujući. Od četvrte švedske lige 2011. godine, Östersund je iste godine ušao u treću, potom 2012. u drugu i 2015. napokon u prvu ligu. Osvojio je Kup Švedske 2017. i izborio plasman u Europsku ligu, gdje je uspio dogurati do nokaut-faze, u kojoj je ispao od Arsenala, unatoč pobjedi 2:1 u uzvratnoj utakmici na Emiratesu.

Smatralo se to bajkom, koju je na temelju svoje filozofije osmislio Kindberg, a proveo Graham Potter, engleski trener koji je vodio Östersund od 2010. do 2018. godine. No jesu li u igri bili i drugi čimbenici?
”Uvijek je postojalo snažno mišljenje da je sve ovo laž i prijevara zato što smo stvari radili drukčije u smislu da smo plesali i imali Kulturnu akademiju. Mislim da je nogomet vrlo konzervativan i uvijek će biti podijeljenih mišljenja kad se nešto novo pojavi u konzervativnom svijetu. Jedna skupina želi da skandal zasjeni sve, dok druga osjeća da to nije ono zbog čega je klub postigao sve što je postigao”, rekao je za AP Martin Johansson, Östersundov direktor, koji je svjestan da postoji prijetnja izbacivanjem iz Allsvenskana, bude li Kindberg proglašen krivim za kaznena djela.

”Očigledno je da uvijek moramo imati to na umu. Ali mi smatramo da klub nije u sudskom postupku. Vjerujem da bismo trebali biti ponosni na ono što smo postigli, a ne biti preplašeni”, kaže Johansson.
Stanovnici Östersunda u dilemi su treba li uspon njihove nogometne momčad označiti kao sumnjiv.
”Bilo bi šteta kad bi suđenje zasjenilo sve što je momčad postigla. Mislim da je jako važno napraviti razliku između Kindberga i njegovog suđenja, te nogometnog kluba. Čini mi se da svi ne razmišljaju na taj način”, kaže Elisabeth Richardsson, marketinška menadžerica Visit Östersunda.

Gorak okus u gradu

Međutim, Kindberg, odnosno ”Mr. Östersund”, kako ga ovdje zovu zbog njegove uloge u klubu i posla s nekretninama, zapravo predstavlja grad, a njegovi navodni potezi kod nekih su ostavili gorak okus. Gradonačelnik Svensson tvrdi da će trebati godine kako bi se grad riješio štete koju je Kindberg nanio Östersundu. Svensson kaže kako je općina izgubila oko 23 milijuna dolara zbog poslovnih odluka povezanih općenito s Kindbergom. Općina je tužila Kindberga za naknadu štete u odvojenom postupku.
U međuvremenu Östersund kao nogometni klub pokušava nastaviti djelovati bez svoga dugogodišnjeg vođe i inspiracije. U uredima su se pojavila neka nova lica, a na terenu mnogi novi igrači.

”Doveli smo osam ili devet igrača i jedan ili dvojica rekli su nam kako su čitali o slučaju i pitali o čemu se radi. No igrači i dalje žele biti ovdje, ovo je dobar klub. Ja samo radim s onim što imam. Kad se ovakvo nešto dogodi, onda je jasno da treba ići novim putem”, kaže trener Östersunda Ian Burchnall.
Suđenje Kindbergu trebalo je započeti 24. travnja, ali je odgođeno do listopada.

Pročitajte više