Švedska prvi put u povijesti ima stranog izbornika

Foto: EPA

DANSKI trener Jon Dahl Tomasson (47) izabran je za novog izbornika švedske nogometne reprezentacije, čime je postao prvi strani izbornik te zemlje. Bivši danski napadač naslijedit će Jannea Anderssona koji je u studenom 2023. godine dobio otkaz nakon što nije uspio odvesti Švedsku na Europsko prvenstvo 2024.

Tomasson, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto menadžera engleskog drugoligaša Blackburn Roversa, potpisao je ugovor do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, koji će se automatski produljiti u slučaju plasmana na to natjecanje. "Jako se veselim početku ovog velikog zadatka i susretu s navijačima, igračima i naravno medijima u Švedskoj", rekao je Tomasson, koji je kao igrač upisao 112 nastupa za Dansku i postigao 52 gola.

Tijekom igračke karijere nastupao je za Koge, Heerenveen, Newcastle, Feyenoord, Milan, Stuttgart i Villarreal. Trenersku karijeru započeo je kao pomoćni trener Excelsiora, a istu ulogu imao je u Vitesseu i danskoj reprezentaciji. Od 2020. do 2021. godine vodio je Malmö, a zadnje dvije sezone Blackburn.

Pročitajte više