Sven-Göran Eriksson: Sir Alex je prijetio da će me ubiti. Rekao sam mu da odj*be

Foto: Getty Images / Guliver Image

KLUBOVI nikad nisu sretni kad njihovi skupo plaćeni igrači moraju odlaziti na reprezentativne akcije jer one za njih predstavljaju samo opasnost od ozljeda, nemogućnost treninga s ostatkom momčadi, a ponekad i dugačka putovanja, koja nikad ne djeluju dobro na igrače.

Tako su u klubovima rezonirali i prije erupcije cijena na tržištu, pa ne čudi što povremeno dođe do sukoba na relacijama između kluba i reprezentacije, odnosno trenera i izbornika, a možda najpoznatiji takav sukob imali su Sven-Göran Eriksson i sir Alex Ferguson oko Waynea Rooneyja.

Rooney se nije dovoljno oporavio

On je bio najveća zvijezda engleskog nogometa u prošlom desetljeću i logično je da su ga i Manchester United i Gordi Albion željeli maksimalno koristiti, a sukob je nastao 2006. uoči Svjetskog prvenstva u Njemačkoj dok se napadač oporavljao od slomljene metatarzalne kosti.

Ferguson je smatrao da Rooney nema što tražiti na SP-u jer nije bio ni izbliza spreman, ali Eriksson nije mogao zamisliti englesku momčad bez njega. Šveđanin je u razgovoru za The Times otkrio kako je Ferguson reagirao nakon što je čuo da je Roo dobio poziv.

Eriksson je učinio po svome, a Ferguson je bio u pravu

"Nazvao me, bilo je sedam ujutro ili još ranije. Bio je užasno ljutit, nije ni pozdravio ni pitao kako sam, nego je odmah počeo vikati. Rekao mi je: 'Ubit ću te, gotov si!' Ali ja sam predstavljao Englesku i morao sam se zauzeti za sebe. Postoji način na koji se nešto kaže, pa kad mi je tako počeo prijetiti, odgovorio sam mu: 'Odjebi, što je s tobom?' Samo je urlao, govorio bez smisla. Zato sam mu rekao: 'Alex, pozvat ću Rooneyja. Želim ti ugodan odmor. Bok!'", ispričao je Eriksson.

Naposljetku, Rooney mu nije puno pomogao. Vidjelo se da je nespreman, završio je SP bez ijednoga gola, a Engleska je ispala u četvrtfinalu od Portugala na penale.

Pročitajte više