NBA

Svi su plakali: Najljepša blagdanska bajka je ova iz NBA lige

Screenshot

CHRIS SILVA, 23-godišnji centar Miami Heata, dokaz je da se američki i bilo koji drugi san može ostvariti ako čovjek vjeruje u sebe i posebno ako da sve od sebe. Ako ispuni ova dva uvjeta, onda će usput zaslužiti i još neke nagrade kojima se nije nadao. 

Prije sedam godina kao 16-godišnjak je, bez da je znao iti riječi engleskog jezika i bez ikakvog iskustva u košarkaškom klubu, hvatajući četiri različite avionske linije iz rodnog Gabona došao u New York. Ipak, sa sobom je ponio nešto - san da zaigra u NBA-u.

Krenuo ga je ostvarivati od početka katoličke gimnazije u New Jerseyju. Iako po dolasku tamo nije znao košarkaška pravila, savladao ih je tako da ga je ubrzo pozvalo Sveučilište Južna Karolina. Igrama tamo ljetos je ostvario san, odlazak u NBA. Jer, u srpnju je potpisao za Miami. Tri mjeseca kasnije otišao je i dalje. Sjajno je debitirao u najjačoj ligi svijeta. U pobjedu nad Memphisom ugradio je osam koševa, šest skokova i tri blokade. Nije loše za onoga tko do jučer nije znao košarkaška pravila. 

I dok mu je na košarkaškom planu san postao život, Silvu je cijelo vrijeme morilo što je u posljednjih sedam godina, otkako se otisnuo na američku avanturu, obitelj i majku vidio samo jednom. Posljednje tri godine, pak, nikoga od njih nije vidio uživo ili zagrlio. 

To ga posebno boli u blagdansko vrijeme dok sluša riječi trenera Erika Spoelstre: "Blagdani su vrijeme kada najviše mislimo na najbliže, naše obitelji, ali ja uvijek u to vrijeme mislim na Silvu. Kada si zadnji put vidio obitelj?"

Igrač mu odgovara: "Prije tri godine."

"Imamo veliko iznenađenje za tebe. Sretan rođendan, brate..." govori trener i tada na teren ulazi Silvina majka. 

Silva nema pojma da je ona upravo u režiji NBA komesara Adama Silvera i Kimberly Bohuny, "ministrice vanjskih poslova" najjače košarkaške lige, proputovala preko 10 tisuća kilometara da bi ga prvi put gledala kako igra u NBA-u. 

"To je moja mama... To je moja mama...", ponavljao je Silva grcajući u suzama i gledajući majku kako mu dolazi u zagrljaj, prije nego što su čvrsto stegli jedno drugo. 

Pročitajte više