Video - Šokantna završnica: Švicarska i Španjolska u produžecima izborile finale U-21 Eura

U FINALU Europskog prvenstva u Danskoj za U-21 nogometaše igrat će Švicarska i Španjolska koje su prolaz izborile tek u produžecima sa Češkom, odnosno Bjelorusijom.

Mlada bjeloruska reprezentacija bila je samo jednu minutu udaljena od najveće senzacije na ovom europskom prvenstvu. "Srca im je slomilo", piše Uefa, "kasno iskupljenje Španjolaca" kada je u 89. minuti Jeffren servirao Adrianu za izjednačenje 1:1. Bjelorusija je vodila od 38. minute golom iz jedinog udarca u okvir gola tijekom svih 120 minuta.

Bjelorusija zabila iz jedinog udarca na gol u 120 minuta

Španjolci su od početka preuzeli inicijativu i nije prestala dominirati do kraja utakmice u kojoj su imali loptu u posjedu čak 74 posto vremena. Brojne prilike koje je "La Rojita" promašila osvetile su im se iz jednog jedinog udarca na De Gein gol, a vratar Atletico Madrida bio je nemoćan u 38. minuti kada Voronkov nevjerojatnim pogotkom šokirao cijeli stadion. Loptu je na sedam metara primio leđima okrenut golu između dvojice španjolskih braniča, desnom je nogom prebacio prema suprotnom kutu, a lopta se od unutarnje strane lijeve stative odbila u mrežu.

Prije toga prijetili su Mata, Didac, Alcantara i Herrera čiji je odličan udarac glavom u donji desni kut na crti zaustavio raspoloženi vratar Gutor. U drugom dijelu ništa se nije promijenilo, igralo se pred kaznenim prostorom Bjelorusa, a Španjolci su prijetili preko razbuđenog Adriana Lopeza. Luis Milla, na klupi generacije s kojom je osvojio europsko U-19 srebro prošle godine, proživljavao je teške trenutke gledajući katastrofu svoje "zvjezdane" momčadi u kojoj igraju najbolji izdanci škola Barcelone, Real Madrida, Athletic Bilbaa, Seville, Valencije, Atletico Madrida i ostalih španjolskih velikana.


Ulaskom Capela, Jeffrena i Krkića Španjolska je dobila na svježini, ali tek nakon brojnih pokušaja i obrana Gutora, Jeffren je u 89. minuti ubacio s desnog ruba kaznenog prostora, a Adrian je iz blizine pospremio loptu u mrežu za izjednačenje dodatnih pola sata igre.

Adrianu samo hat-trick suigrača Mate u finalu može oteti "zlatnu kopačku"

U nastavku je prijetio Mata, a De Gea je imao tako malo posla da je stigao istrčavati gotovo do centra. U 105. minuti utakmice drugi adut s klupe Sevillin Diego Capel servirao je Adrianu za drugi pogodak na utakmici i peti ukupno na turniru. U 113. priču je dovršio Jeffren prekrasnim udarcem sa dvadesetak metara u gornji desni kut za konačnih 3:1 i plasman u finale. Omjer udaraca prema golu na kraju je bio 24-4 za Španjolce, ali igrači su napravili čak 35 prekršaja pa je na trenutke utakmica bila isprekidana oštrijim startovima.

Adrian Lopez, 23-godišnji napadač Deportiva, s pet je golova vodeći strijelac prvenstva i ukoliko u finalu Mata ili Švicarac Admir Mehmedi ne zabiju hat-trick, osvojit će adidasovu "zlatnu kopačku".
 
Švicarci do finala bez primljenog gola: Bljesak Mehmedija zapečatio sudbinu Češke



Mehmedi je postao heroj mladih švicarskih nogometaša kada je u produžetku kasnijeg polufinala zabio jedini gol na utakmici za pobjedu protiv Češke koja je gazila moćnu Njemačku u kvalifikacijama i Englesku u skupini EP-a. Po uzoru na neprobojne starije kolege iz momčadi Ottmara Hitzfelda, Švicarci još nisu primili gol u 390 minuta igranja u Danskoj ostvarivši sve pobjede.

Ponovno je opasan bio Xherdan Shaqiri, jedna od glavnih zvijezda švicarske momčadi, čiji pokušaji nisu ulazili u gol. Česi su u prvom dijelu stvorili samo dvije izgledne prilike, ali su udarci Čeljustke i Dočkala otišli pored gola. U drugom dijelu utakmice nije bilo promjene rezultata, čvrsta obrana Švicaraca zaustavila je češke napadače, a omjer udaraca prema golu na kraju 120 minuta bio je 16:12 za Švicarsku što pokazuje koliko je unatoč rezultatu utakmica bila atraktivna iako manje u prvom dijelu u kojem vratari nisu imali niti jednu obranu. Čak 60 prekršaja koliko je igra bila čvrsta i napeta. U 89. minuti najbolju priliku na utakmici imao je Shaqiri, odličnim udarcem sa 30 metara svladao je vratara, ali ne i stativu. Dominirali su Švicarci tijekom produžetaka, a Mehmedi je sa 25 metara opalio, a lopta je odskočila preko ispružene ruke vratara Vaclika. Nakon toga dvije odlične prilike imao je Gavranović koji je u 78. minuti ušao u igru umjesto Fabiana Freyja, ali povećanje vodstva spriječila je češka obrana i Vaclik.

Utakmica finala igra se u subotu.

Španjolska: De Gea - Didac, Dominguez (Krkić od 77.), Botia, Montoya - Martinez - Munian (Jeffren od 71.), Ander Herrera (Capel od 58.), Alcantara, Mata - Adrian
Bjelorusija: Gutor - Polyakov, Politevich, Filipenko, Veretilo - Nekhaychik, Sivakov, Drahun, Perepechko (Baga od 60.) - Skyvysh (Rekish od 83.), Voronkov (Bukatkin od 69.)



Švicarska: Sommer - Berardi, Rossini, Klose, Koch - Lustenberger - Emeghara (Costanzo od 111.), Frei (Gavranović od 78.), Hochstrasser (Abrashi od 71.), Shaqiri - Mehmedi
Češka: Vaclik - Celjustka, Suchy, Mazuch, Vacha - Gecov - Cerny (Kadlec od 112.), Marecek, Moravek (Chramosta od 83.), Dockal - Kozak (Pekhart od 63.)

Pročitajte više