Svijet slavi "Uskrs" YU nogometa: Balkanski majstori su ponovno na cijeni

"JUGOSLAVENSKI" nogomet ponovno je "in". Dovoljno je "prolistati" najpoznatije svjetske nogometne portale koji bruje o uskrsnulim balkanskim majstorima da bi vam to bilo kristalno jasno. Ne radi se samo o Ivanovićima, Modrićima, Ibiševićima i Pandevima koji drmaju najjačim europskim ligama, potpuno je realno da bi svijet na sljedećoj smotri u Južnoafričkoj republici mogao gledati čak tri bivše "Yu" republike.

U velikom tekstu pod naslovom "Balkanska tradicija živa i zdrava", službene stranice Fife pozdravile su veliki uzlet srpske i BiH reprezentacije koje odlično guraju u svojim kvalifikacijskim skupinama za SP, dok je za Vatrene, kako stoji u članku, to sasvim već uobičajeno.

"Desetljećima je Jugoslavija bila nepresušan izvor nogometnih talenata kojima se divio cijeli svijet, a 'Plavi' su bili sinonim za kvalitetu i stil. Rađala je igrače poput Roberta Prosinečkog i Dragana Stojkovića. No početkom 90-ih došlo je to raspada države i rata što je dovelo i do raspada velike nogometne sile. Posljednje veliko natjecanje na kojem smo mogli vidjeti sve te talente na jednom okupu bilo je Svjetsko prvenstvo 1990. Prosinečki i Šuker predstavljali su Hrvatsku, Darko Pančev Makedoniju, Mijatović i Savičević Crnu Goru, a tu je bio i sjajni Srbin Stojković. Zajedno su bili nevjerojatna sila, no odvojeno je njihov uspjeh izgledao manje vjerojatan."

"Hrvatska se prva izdigla"

Prva se izdigla Hrvatska koja već gotovo dva desetljeća redovito nastupa na velikim natjecanjima, a hrvatski nogometaši su izuzetno cijenjeni u svijetu, stoji nadalje u tekstu.

"Hrvatska je ipak iznenadila cijeli svijet pokazavši da i sama može jako daleko. Brzo su se adaptirali na veliku scenu i već su na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. došli do polufinala. Hrvati su od tada nezaustavljivi, no kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010 pokazale su nevjerojatan talent i potencijal Srbije, ali i Bosne i Hercegovine."

"Antić preporodio Bele orlove"

Ono što nije uspjelo Clementeu i Đukiću, uspjelo je iskusnom starom liscu Radomiru Antiću koji je Bele orlove potpuno preporodio...

"Samo prije osam mjeseci srpski nogomet bio je na samom dnu. Javier Clemente nije uspio odvesti Bele orlove na Euro u Austriji i Švicarskoj, a njegov je nasljednik Miroslav Đukić bio još manje uspješan. U osam utakmica nije ubilježio niti jednu pobjedu. Danas je to neka sasvim druga priča. Srbi su na čelu svoje kvalifikacijske skupine s dva boda ispred Francuske i čak pet ispred Austrije. Za ovakav preporod najzaslužniji je iskusni izbornik Radomir Antić. 'Ako pobijedimo u sljedeće dvije utakmice protiv Austrije i Farskih otoka, smatram da smo s jednom nogom već na Svjetskom prvenstvu. No, ja ne želim samo plasman, ja želim stvoriti kvalitetnu momčad koja će predstavljat opasnost svakoj momčadi na svijetu", rekao je Antić."

"Kada su izvukli skupinu sa Španjolskom, Turskom i Belgijom, snovi o SP-u su se rasplinuli"

Preporoditelj BiH nogometa je Miroslav Ćiro Blažević, bivši hrvatski izbornik. No, njegova je uloga, piše Fifa i puno bitnija: on je ujedinio do sada nepomirljive tri nacionalnosti i uspio ono što nije uspjelo niti jednom političaru.

"Kada je BiH izvukla kvalifikacijsku grupu zajedno sa Španjolskom, Belgijom i Turskoj, svi su ironično zaključili da su njihovi snovi o Svjetskom prvenstvu završili čak i prije nego što su počeli. No, i ova je bivša jugoslavenska republika iznenadila sve pa vjerojatno i sama sebe odličnom igrom koja ih je gurnula nadomak nevjerojatnom uspjehu. S Miroslavom Blaževićem na čelu, 'Bosanci' su u drugi s četiri boda ispred Turaka i pet ispred Belgijaca koje su porazili u oba međusobna dvoboja. Ćiro je postao nacionalni heroj isto kao i napadač Wolfsburga Edin Džeko. Uspjeh BiH reprezentacije nije samo nogometni, sport je nakon dugo vremena ujedinio Srbe, Hrvate i Muslimane. 'Bio sam najponosniji kada sam čuo kako ljudi pozdravljaju našeg golmana Srbina Nemanju Supića i mene. To je najveći uspjeh ove momčadi', rekao je Blažević."

Marko Petrak
Foto: AFP

Pročitajte više