Svindal i Miller uzeli nove medalje, Kostelić 16.

NA Zimskim olimpijskim igrama u utrci super G-ja zlato je pripalo Norvežaninu Akselu Lundu Svindalu, Amerikanac Bode Miller osvojio je srebrnu medalju, a njegov sunarodnjak Andrew Weibrecht broncu. Ivica Kostelić završio je na 16. mjestu, a Natko Zrnčić-Dim izletio je i završio u zaštitnoj mreži nakon što je imao vrlo dobro vrijeme nakon prva dva prolaza. Utrku je obilježio i težak pad švedskog veterana Patrika Jaerbyna koji je prevezen u bolnicu, a natjecanje je bilo privremeno prekinuto.

Svindal potvrdio dominaciju Norvežana u super G-ju

Nakon srebrne medalje u spustu, sjajni Norvežanin se okitio zlatom u utrci superveleslaloma potvrdivši još jednom da Norveška ima legitimnog nasljednika svojih velikana Kjetila Andre Aamodta i Lassea Kjusa. Svindal je svojom pobjedom nastavio norvešku dominaciju u ovoj disciplini. Naslijedio je Aamodta koji je bio najbrži na posljednjim dvjema Igrama, u Salt Lake Cityju i Torinu, ali i na onima u Albertvilleu, još 1992. godine. Tako je od sedam zlatnih medalja u povijesti super G-a, njih čak četiri otišlo u Norvešku.

Iako je na prvom prolaznom vremenu za Millerom zaostajao 30 stotinki, Svindal je odlično odrađenim drugim dijelom utrke nadoknadio prednost Amerikanca i s 28 stotinki prednosti popeo se na prvo mjesto koje nije ispuštao do kraja utrke. Svindalu je ovo druga olimpijska medalja na ovim Igrama i karijeri ukupno, dok je Miller također stigao do svoje druge medalje u Vancouveru, ali ih ukupno u svojoj kolekciji ima četiri.

Razočarali Austrijanci i Švicarci

Nastupe skijaša s početnim startnim brojevima obilježio je velik broj grešaka, nije ih uspio zaobići niti Andrew Weibrecht, ali ih je ipak smanjio na minimum te je na prvom mjestu dočekao nastup Bodea Millera. Nestašni Miller, koji je krenuo sa startnim brojem 11, odlično je odvozio utrku i preuzeo vodstvo koje je držao sve do Svindalova ulaska u cilj.

Potpuno su razočarali Austrijanci Walchofer i Raich (najbolji predstavnik svoje zemlje na 14. mjestu), Švicarci Cuche i olimpijski pobjednik spusta prije nekoliko dana Didier Defago, koji su krenuli sa starta nakon Millera, a od kojih se očekivala puno veća uloga u borbi za medalje.

Sa startnim brojem 23, uz nekoliko pogrešaka Ivica Kostelić nije mogao do boljeg plasmana kakvom se nadao budući da je upravo na stazi u Whistleru ostvario svoj najbolji rezultat u Svjetskom kupu u ovoj disciplini. Naime, prije dvije je godine osvojio osmo mjesto.

Kostelić: Prednost su imali oni koji su startali među prvima

"Bilo je puno pogrešaka, čak i jedna velika greška. Staza nije bila toliko teška koliko je bila razvaljena. Za mene je iznenađenje utrke Weibrecht, činjenica je da su danas sretnije ruke oni koji su startali među prvima", rekao je poslije utrke Ivica Kostelić koji je prokomentirao i pad Patrika Jaerbyna:

"Skijanje je brutalan sport, svaki dan gledamo neke spektakularne padove.Tako će biti i ubuduće, sve dok gospoda iz FIS-a nešto ne promijene."

Natko Zrnčić-Dim odlično je odradio prvi dio utrke, ali je nakon drugog prolaza izletio i završio u zaštitnoj mreži. Srećom, bez težih povreda. Posljednji naš predstavnik, Ivan Ratkić, startao je 41. i s dvije sekunde i 33 stotinke zaostatka na 26. mjestu.

ZOI, alpsko skijanje, super G (muški),  rezultati:

1. Svindal (Nor) 1:30.34

2. Miller (SAD) 1:30.62

3. Weibrecht (SAD) 1:30.65

4. Heel (Ita) 1:30.67

5. Guay (Kan) 1:30.68

6. Innerhofer (Ita) 1:30.73

7. Staudacher (Ita) 1:30.74

8. Janka (Švi) 1:30.83

9. Grünenfelder (Švi) 1:30.90

10. Cuche (Švi) 1:31.06

...

16. Kostelić (Hrv) 1:31.47

...

26. Ratkić (Hrv)  1:32.67

...

Pročitajte više