Tadićevim golom Dinamo pobijedio protiv Osijeka

U POSLJEDNJOJ utakmici 22. kola Prve HNL Dinamo je na Maksimiru svladao Osijek rezultatom 1:0. Pogodak za domaćine postigao je Josip Tadić te tako odveo Dinamo na velikih 8 bodova prednosti ispred Hajduka.

Agresivno otvaranje utakmice dalo je naslutiti da ćemo na Maksimiru vidjeti mnogo više od jednog gola, no iako su Dinamovci svih 90 minuta kontrolirali igru i stvarali velik broj prilika, tek su jednu uspjeli pretvoriti u pogodak.

Prvo je poluvrijeme, pogotovo prvih dvadesetak minuta, prošlo u potpunoj dominaciji Modrih. Velike su prilike imali Eduardo i Vugrinec, a najbliže pogotku došao je Vugrinec iz slobodnog udarca. Nakon što ga je na samom rubu osječkog šesnaesterca srušio Babić, koji je tim startom već u 38. minuti utakmice dobio drugi žuti karton, Vugrinec je iz slobodnjaka zatresao gredu Skenderovih vrata.

Od prve minute zaigrao je Sammir, koji se treneru Branku Ivankoviću na ukazanom povjerenju odužio solidnom partijom i pokazao nekoliko odličnih poteza, što su prepoznali i navijači, koji su Brazilca ispratili pljeskom kad ga je u 59. minuti zamijenio Jertec.

Presudni trenutak utakmice dogodio se na samom početku drugog poluvremena. Dobar centaršut Vugrinca išao je na Eduarda, koji je glavom prebacio do Josipa Tadića. Bivši igrač Osijeka fantastično je reagirao i neobranjivo glavom postigao gol za prednost Dinama.

Iako su i dalje bili dominantni, Modri su smirili utakmicu i rutinski je priveli kraju, dok Osječani s igračem manje nisu uspijevali stvoriti ozbiljniju priliku.

Zahvaljujući Tadiću i današnjem kiksu Hajduka, Dinamo uoči nastavka sezone ima velikih 8 bodova prednosti. U sljedećem kolu na Maksimir dolazi Rijeka, ali prije tog susreta Modre očekuje još jedan veliki derbi, susret polufinala kupa protiv Hajduka, kojem nakon lošeg rezultata u nedavnom derbiju Prve HNL, kao i današnjeg remija protiv Pule, sigurno neće nedostajati motivacije da se vrati u pobjedničku formu.

Već u drugoj minuti opasno je s ruba šesnaesterca zaprijetio Modrić, no njegov je udarac prošao nekoliko centimetara od Skenderovog gola. U trećoj minuti je odlično šutirao Eduardo, no njegov je udarac odbijen u korner, a nakon kornera iz daljine je opalio i Vugrinec. Dinamo je oštro otvorio utakmicu i krenuo po rano vodstvo.

U 6. minuti prvu su priliku imali i Osječani. Lončarić je kratko odbio loptu nakon osječkog šuta iz slobodnog udarca, ali gostujući napadači nisu očekivali nespretnu reakciju Dinamovog vratara te su Modri braniči uspjeli izbaciti loptu. Četiri minute kasnije na drugoj strani opet je zaprijetio Eduardo, ali Skender hvata loptu.

Agresivnom igrom na početku utakmice domaćini su preuzeli kontrolu nad igrom, no u prvih dvadesetak minuta Osječani su se uspješno branili. U 19. je minuti Eduardo ponovno u prilici, no Skender istrčava i izbija loptu u korner, nakon kojeg Osječani uspijevaju izbiti loptu.

Četiri minute kasnije u akciji je opet Eduardo. Odlično dodavanjem Sammir je pronašao Dudua na rubu osječkog šesnaesterca, a Eduardo je prošao gostujućeg branića, ali šutirao pokraj gola.

U 28. minuti dobru je priliku za Osječane stvorio, ali i promašio Primorac, čiji je udarac s dvadesetak metara odletio visoko iznad Dinamovog gola. Nekoliko minuta kasnije veliku je grešku napravio Skender, koji nije uspio uhvatiti loptu prilikom istrčavanja, ali Vugrinec nije bio spreman i propustio je priliku da loptu s tri metra ugura u prazan gol.

U 38. minuti zbog oštrog prekršaja na Vugrincu, na samom rubu svog šesnaesterca, drugi je žuti karton zaradio Babić te tako doveo svoj klub u vrlo tešku situaciju. Osječani će preostalih 52 minute utakmice igrati s igračem manje. Slobodni udarac odlično je izveo Vugrinec, ali vratnica je spasila goste.

Na samom završetku prvog poluvremena priliku je imao Luka Modrić, ali njegov se udarac odbio od dva igrača prije nego što ga je uspio ukrotiti Skender.

Drugo poluvrijeme

Na poluvremenu je u igru umjesto Tomića ušao Tadić. Nakon centaršuta Vugrinca, Eduardo je glavom prebacio za Tadića, koji je nakon samo dvije minute provedene na terenu uspio zabiti svoj drugi gol za Dinamo otkako je došao iz Bayera. Od 48. minute Modri vode 1:0.

Dinamovci su nakon zabijenog gola malo usporili igru, no još uvijek kontroliraju igru, a ukazano povjerenje trenera Ivankovića odlično iskorištava Sammir, koji je pokazao nekoliko odličnih poteza. U 59. minuti Sammira je zamijenio Dario Jertec, a Brazilac je izašao s terena uz pljesak oko 3000 navijača na Maksimiru.

Osječani su u 62. minuti izgubili loptu na sredini igrališta, što su za brzu akciju iskoristili Vugrinec i Eduardo, ali Skender odličnom obranom spašava vrata Osijeka. Nakon toga Dinamovci su malo usporili igru, a Osječani s igračem manje nisu uspijevali stvoriti značajniju priliku.

Jertec i Vugrinec izgradili su dobru priliku u 80. minuti, no Vugrinec je dugo držao loptu u protivničkom šesnaestercu, što je omogućilo gostima da se organiziraju i spriječe udarac prema golu.

Koliko je pao ritam igre u posljednjih desetak minuta pokazuje i činjenica da su navijači već u 85. minuti počeli napuštati stadion, uvjereni da promjene rezultatan neće biti. Ipak, u 88. minuti mogao je Eduardo povisiti prednost zagrepčana, ali je Brazilac pao kad je ušao u osječki šesnaesterac i prepustio loptu gostima. Minutu kasnije u protunapad je krenuo Vugrinec, dobro povukao po lijevoj strani, no umjesto centaršuta, Vugrinec je ušao u šesnaesterac gdje mu Osječani bez većih poteškoća uzimaju loptu.

Sastav Dinama: Lončarić, Čale, Ćorluka, Modrić, Tomić, Sammir, Vukojević, Schildenfeld, Vugrinec, Vukojević, Eduardo

Sastav Osijeka: Skender, Lopes, Pranjić, Vuica, Smoje, Babić, Vida, Pavličić, Knežević, Jukić, Primorac

M.Č.
FOTO: AFP

Pročitajte više