Tako se nosi dres: "Padali su otkazi, ali on je došao i našamarao Talijane od 150 milijuna eura!"

Foto: Hina

"PLASIRALI smo se među 12 najboljih reprezentacija na svijetu. Ponosan sam što pripadam ovoj momčadi i presretan sam zbog naših igrača. Sa sobom na press konferenciju namjerno sam doveo Darka Planinića zbog njegovog odnosa prema dresu Hrvatske", započeo je Aco Petrović izlaganje pred novinarima nakon povratka iz Torina gdje je reprezentacija izborila plasman na Olimpijske igre.
 
"Nije tajna da smo imali problema s odazivom nekih igrača, kao i s ozljedama. Padali su otkazi jedni za drugim. Kad sam nazvao Darka, sutra navečer bio je u Svetom Martinu, a vidjeli ste sinoć njegovu prezentaciju. Dvadeset i dvije godine hrvatska košarka krvari, bilo je teških trenutaka, ali sad se sve rasplelo i stvari idu u našu korist", tvrdi Aco te u dahu dodaje:
 
"Pobijedili smo Italiju, jednu megareprezentaciju. Talijani su doveli najtrofejnijeg domaćeg trenera. Na tom uspjehu svi su nam redom čestitali i nisu skrivali zaključak da smo zasluženo izborili plasman na Olimpijske igre. Svi smo zajednički htjeli izdići našu košarku iz ponora i  uspjeli smo. Dopustite nam da se sada malo odmorimo i razmislimo o svemu. Tada ćemo pričati što će biti na Olimpijskim igrama"
 
Najbolje poluvrijeme u zadnjih deset godina
 
Petrović je ponovio da se nakon prve utakmice s Italijom osjećao opljačkano.
 
"Neopravdano smo izgubili prvu utakmicu... U čak devetnaest slučajeva bili smo pokradeni. Nastavili smo igrati dalje. Vidjeli smo da se suci nisu promijenili, a zatim je HKS poslao zahtjev za promjenom portorikanskog suca"
 
Izbornik je priznao da su neke njegove tehničke pogreške bile smišljene.
 
"Te pogreške bile su ciljane. Ova moja Hrvatska reprezentacija je znatno drugačija zato što igra obranu. Što se tiče napadačkog aspekta na početku nam nije baš ulazilo, ali nije nikom zbog skliskih novih lopti. Međutim igrali smo obranu do krajnjih granica. Tehničkim pogreškama trebao sam prodrmati momčad, a prvo poluvrijeme protiv Grka, izuzev moje tehničke, bilo je najbolje poluvrijeme u zadnjih deset godina"
 
"U Riju na Olimpijskim igrama očekujemo i tražimo angažman do krajnjih granica. Igrat ćemo utakmice svaka dva dana. Pred nama je pet utakmica, a tek trebamo vidjeti tko su nam protivnici. Potući ćemo se s bilo kim. Nitko protiv nas nije favorit. Činjenica da već 26. ovog mjeseca putujemo u Argentinu protiv koje igramo tri prijateljske utakmice dokazuje da smo vjerovali u naš plasman, a utakmice smo dogovorili dva mjeseca prije", objasnio Petrović samouvjereno i borbeno.
 
Planinić je našamarao Talijane od 150 milijuna eura
 
Aco je bio tek četvrti izbor saveza za izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije.
 
"Kad su počeli padati otkazi trenerima i kad su me Stojko, Dino i Toni zamolili da preuzmem tu funkciju, rekao sam da je normalnije da to napravi netko drugi. No kad nam je došla voda do grla nisam mogao reći "ne" košarci. Izgleda da se isplatilo i da sam dobro odlučio. Osim toga prilično nam je pomoglo to što smo bili u drugom planu zbog nogometnog Europskog prvenstva u Francuskoj, nitko nam nije smetao niti radio pritisak. Vidio sam ulogu ključnih igrača: Šarića, Bogdanovića i Simona. Međutim, Planinić me kupio do krajnjih granica i znao sam što treba napraviti. Čovjek je došao i našamarao Talijane od 150 milijuna eura. To je bilo fantastično".
 
"U nijednom trenutku nisam sumnjao u reakciju i požrtvovnost momčadi. Bili smo samouvjereni da ćemo ostvariti naš cilj i otputovati u Rio. Iznimno mi je drago zbog našeg sporta koji je već dugo marginaliziran. Učinit ćemo sve da sport i naročito košarku vratimo tamo gdje pripada. Kada vidim da smo među dvanaest najboljih na Olimpijskim igrama to je stvarno zapanjujuća činjenica. Napravili smo pravo malo čudo i svjesni smo toga. Nećemo dozvoliti da zbog toga odletimo u nebo", zaključio je presretni Petrović i potvrdio kako neće mijenjati popis igrača za Igre.
 
Kaže da si ne bi mogao oprostiti da nekoga od ovih srčanih momaka izostavi.
 
"Definitivno stojim pri odluci da u Rio putujemo s ovih 12 igrača. Razgovarao sam s nekoliko naših glavnih igrača, nakon Olimpijskih igara doći će novi trener na moje mjesto, ali ovi momci zaslužili su kartu za Rio. Mogao bih preslagivati i osvježiti momčad, ali nakon toga se ne bih mogao pogledati u ogledalo. Ako ne dođe do nekih izvanrednih situacija ili ozljeda sigurno je da u ovom sastavu idemo u Brazil"

 

Pročitajte više