Tako to rade Hajdukovi ljudi

NA KRAJU maratonske sudske parnice između Hrvoja Vukovića i NK Hajduk, koju je nekadašnji stoper Bilih pokrenuo još 30. listopada 2004. godine, splitski je klub ostao bez stečaja, ali i bez tek postavljenog predsjednika, Željka Jerkova. Proslavljeni bivši košarkaš, uspješan poduzetnik i političar nije mogao progutati pomalo osvetnički potez Hajdukove skupštine koja je bez njegovog znanja vratila dug Vukoviću i za nekoliko minuta izbjegla stečaj nad klubom.

Vukovića će, dakako, manje zanimati interne intrige i Hajdukov povratak u bezakonje. Nakon što se parničio onoliko dugo koliko traje olimpijski ciklus, 5. studenog 2007. godine stigla je konačna odluka Arbitražne komisije HNS-a, kojom se potvrđuje Hajdukovu dugovanje u iznosu od 1.299.420,31 kunu uz pripadajuće kamate (ukupno 2.178.000 kuna). Dio novca Vukoviću je uplaćeno na današnji dan, dok će kamate sjesti u skoroj budućnosti.

Na jedan je način to tužan svršetak priče o odnosu Hajduka kao institucije, za čije se ime i tradiciju grčevito bore njegovi navijači, prema svojoj vlastitoj djeci. Priča Vukovića i Hajduka počela je daleke 1988. godine kada je Splićanin kao talentirani junior prvi put navukao Bili dres. U Hajduku je proveo svoje najbolje igračke godine, a klub je napustio 2004. godine. Ljubav je, međutim, pukla puno ranije.

Prema Vukovićevim tvrdnjama, nekadašnji klupski predsjednik, a današnji državni tajnik Branko Grgić, ucjenjivao ga je klupom, ukoliko ne potpiše novi ugovor. Prethodila je tome sjajna Vukovićeva sezona u Vulićevoj momčadi, mada je ovaj momak postao miljenik navijača samo dva mjeseca nakon debija, kada je na Maksimiru 1999. godine zabio za izjednačenje u starom, dobrom derbiju.

"Svoju najbolju sezonu igrao sam 2001. godine kada nam je trener bio Nenad Gračan. Tada mi je ujedno i isticao ugovor. Imao sam ponudu za inozemstvo, no Grgić me ucijenio kako moram potpisati novi ugovor ili neću igrati u drugom dijelu sezone. E, baš to je taj ugovor koji je sada sporan. Zamislite kako je to kad nakon svega što sam proživio samo ja ispadam pizda i negativac." - kazivao je Vuković za Slobodnu Dalmaciju.

"Radije ću spaliti novac, nego ga dati Grgiću i Štimcu!"

Nije to ni pola mise. Upućeniji u poljudska zbivanja sasvim sigurno nisu zaboravili Vukovićeve tvrdnje o prijetećim telefonskim pozivima u gluho doba noći.

"Probudio sam se jučer i vidio majku svu u suzama. Plakala je, jer su je zvali na telefon i prijetili kako će zbog 2 milijuna kuna ostati bez dva sina ne bude li utjecala na mene." - govorio je Vuković za vrijeme trajanja sudskog procesa.

Jasno je ukazao da sumnja na ljude bliske Hajduku i to jer je bio siguran da nitko iz šire javnosti u to vrijeme nije bio upoznat s njihovim prepirkama;

"Isti ti ljudi prijetnjama pokušali ishodovati potpis odgode dugovanja. Nisam želio ovjeriti potvrdu prema kojoj bih za osam puta umanjio Hajdukove obveze prema meni. Lani sam podlegao prijetnjama, pa potpisao, ove godine neću! Tada sam se zakačio sa Štimcem. Ma radije ću zapaliti novac, nego ga dati Grgiću i Štimcu! Znate kako znam da sigurno zove netko blizak klubu? Lani, u vrijeme dok sam igrao protiv Varteksa u Varaždinu, također su pozivali na naš kućni telefon. Tada još nije sve bilo po novinama, pa šira javnost nije ni mogla znati o čemu se radi." - pričao je bivši Hajdukovac.

Nakon što je zadovoljštinu pronašao sudskim putem, Vuković je izrazio sreću zbog konačne uplate novca koji mu pripada. No, kazao je da iskreno žali što je do svega ovoga uopće moralo doći. "Lagali su me i varali, bio sam prisiljen na ovakav potez." - kazao je Vuković.

Nažalost, red za naplatu dugovanja ispred Poljuda prilično je dug. Nekad su u njemu stajali Ivica Mornar i Robert Jarni, danas stoji Zvonimir Deranja. I nije jedini, pa je realno očekivati da će Hajdukova stečajna sapunica nastaviti i u budućnosti.

D.R.
Foto: Index, HTV

Pročitajte više