Taktička analiza: Tri ključne stvari za pobjedu protiv Nigerije

Foto: 123rf

HRVATSKA u subotu u 21 sat otvara Svjetsko prvenstvo protiv Nigerije. Kako pobijediti mladu i nabrijanu afričku reprezentaciju? 

1. Usporiti utakmicu

Nigerijci su tranzicijski jedna od najboljih ekipa na turniru. Gledajući relativan udio u svim postignutim golovima, nitko nije češće zabijao iz kontranapada. Posebno se tu ističe krilni tandem, koji će najvjerojatnije činiti Moses i Iwobi. Imaju brzinu, prodornost i osim što dobro osjećaju prostor, mogu i s loptom u nogama povući tranziciju. Hrvatska je protiv Senegala demonstrirala suicidalnu strategiju koju mora izbjeći protiv Nigerije. Krila su ostajala izolirana uz liniju, a Modrić odsječen na desetki što je rezultiralo prevelikim brojem Rakitićevih dijagonala kojima se lako gubio posjed i otvarao prostor za suparnika. Ritam je ključna riječ u ovoj utakmici, a jedini način da Dalić to osigura je da povuče Modrića dublje u teren - ne postoji bolji tempomat na svijetu, a Hrvatskoj trebaju stabilne i strukturirane linije, a ne nadtrčavanje s ekipom koja to radi jako dobro. Vjerojatno najveći misterij Dalićevog kratkog mandata je to što nije okušao vezni sastav s jednim povučenim (kojeg mogu odigrati Badelj ili Rakitić) te dva bočna vezna (takozvane osmice), od kojih je jedan Modrić, dok bi ovisno o suparniku to na drugoj strani mogao biti Rakitić, Kovačić ili Brozović. Takva postava nudi puno motorike i jakih igrača na lopti u fazi organizacije napada pri čemu se ni najmanje ne narušava defenzivna stabilnost ekipe. 


2. Krila moraju biti krila, a Kramarić - desetka 

Za razliku od njihove zlatne generacije devedesetih koja je osvajala svijet šmekerima i ofenzivnim nogometom, ova Nigerija je njezin antipod. Da je tome tako dovoljno govore dva podatka. Prvi je taj da su u kvalifikacijama primili tek četiri gola, a drugi je taj da im na poziciji desetke uglavnom igra Jon Obi Mikel, čovjek kojeg dobro pamtimo iz Chelseaja, ali kao teškog rudara i čovjeka za prljave poslove. Ako Onazi bude spreman, on i Ndidi bi trebali biti dva zadnja vezna, čime bi se kompletirala najčvršća i najdefenzivnija vezna trojka na turniru. Dobra vijest za Hrvatsku je što je Onazi prije nekoliko dana smijenjen s pozicije zamjenskog kapetana zbog svađe s Mikelom, što im je potencijalno barem malo narušilo kemiju u ekipi. Za toliko tvrdu momčad apsolutno su neophodne dvije stvari. 

Prva je da na krilima zaista budu krilni igrači, oni koji mogu driblingom stvoriti višak. Perišić i Rebić/Pjaca jako su moćni 1 na 1, suparnici ih znaju udvajati pa samom prisutnošću mogu raširiti suparničku obranu i otvoriti rupe koje drugi mogu koristiti. Drugo, u prednjem dijelu ekipe trebaju biti igrači koji mogu otvarati linije dodavanja i kreirati. Ako Modrić bude povučen, onda bi teoretski najefikasnije rješenje bilo da Kramarić zauzme njegovo mjesto na desetki, a Kalinić bude u vršku napada. Obojica su sposobna rotirati se i spuštati po loptu te tako mijenjati dinamiku hrvatskih napada i u tom segmentu igre mogu dati puno više od Mandžukića. Ako interakcija u tom dijelu terena ne bude dovoljno dinamična, prijeti nam jako rigidna utakmica s predvidljivim napadima u kojima Hrvatska dobrim dijelom gubi svoju prednost u kvaliteti. Kalinić je danas mobilniji igrač od Mandžukića, a s obzirom na to da zadnja nigerijska linija često prati svojeg čuvara, njegovo izvlačenje može otvoriti prostor koji i Perišić i Rebić mogu napasti s krilnih pozicija. Zbog toga je potrebno da ne budu izolirani na krilu cijelu utakmicu kao protiv Senegala, već da po potrebi igraju uže i koriste prostor oko nigerijskih defenzivnih veznjaka kako bi primili pas kojim se mogu probiti suparničke linije. S Modrićem u samoj sredini terena, takva distribucija bi trebala biti puno bolja nego u zadnjih nekoliko utakmica, a golemi potencijal koji nudi osovina Perišić - Kramarić - Rebić još uvijek nije ni izbliza maksimalno iskorišten.



3. Spremna obrana 

I konačno, odabir kadra tamo gdje je Hrvatska najtanja, a to je zadnja linija, mora biti u skladu s mogućnostima ove selekcije, ali i svemu onome čemu smo svjedočili u posljednjih nekoliko godina. Vedran Ćorluka jednostavno je prespor za današnji nogomet i u situacijama u kojima je izgledno da će nigerijska krila praviti probleme hrvatskim bekovima, na stoperskim pozicijama moraju biti ljudi koji im mogu pomoći, a to su jedino Lovren i Vida. Oni su ključ i u slučaju da se Nigerijci skroz povuku pa Hrvatska gurne visoko sve linije - brisani prostor iza leđa obrane tada postaje najranjiviji dio momčadi, a njihova brzina postaje uvjet bez kojeg se ekipa ne može uspješno braniti. Na lijevom beku trebao bi zaigrati Strinić. Ključno pitanje vezano za njega je ono psihološko. Koliko mu vjeruju izbornik i navijači, pa posljedično i on sam sebi. Totalna je besmislica što je Hrvatska u nedostatku sustava posljednjih godina uglavnom igrala preko bokova, što je samo dodatno do izražaja dovodilo slabosti na lijevom boku pa je svaka sljedeća utakmica bila samoispunjavajuće proročanstvo u kojem se Strinić potvrdio kao najslabija karika. Strinić je solidan bek, ofenzivno limitiran, dovoljno motoričan i defenzivno kvalitetan da bude igrač kojeg će pravi sustav učiniti solidnom karikom na kojoj Hrvatska utakmice neće dobivati, ali ni gubiti. 


Bespredmetno je pričati koliko je važna prva utakmica prvenstva, i u smislu bodovnog starta, i u smislu psihološkog momentuma na kojem je Hrvatska izgradila sve svoje najbolje nastupe na velikim turnirima. Nigerija je utakmica istine za ovu generaciju - suparnik koji je dovoljno kvalitetan da ti može nauditi ako napraviš krivi potez, a od kojeg si dovoljno jači da si ipak ti taj koji ima više zaliha za kreiranje utakmice po svojem guštu i na svoj mlin. Pritom treba zanemariti one fraze o hrabroj ili borbenoj Hrvatskoj kojima nas svakodnevno teroriziraju neprikosnoveni prvaci sportskih maksima. Hrvatska treba biti logično postavljena, s jasnom slikom gdje suparnik voli ugristi i gdje mu je trbuh mek. Jer samo tako Hrvatska može učiniti sve da poveća svoje šanse da bude prava. Neka igre počnu!

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko prvenstvo u Rusiji, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag SP 2018

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više