hrvatski nogometaši

Talijani se dive mladom Hrvatu: Pravi je vođa i vodi Chievo u Serie A

Foto: EPA, Luka Stanzl/PIXSELL

ADRIAN ŠEMPER (22) mladi je vratar Dinama koji trenutačno odrađuje posudbu u talijanskom drugoligašu Chievu.

Nekoliko puta ove sezone talentirani čuvar mreže istaknuo se sjajnim partijama, a u istom tonu nastavio i nakon zimske pauze. Njegov Chievo bori se za povratak u Serie A, a Šemper je jedan od nositelja igre ekipe koju vodi Talijan Michele Marcolini. 

Hrvat je ove sezone sačuvao svoju mrežu netaknutom pet puta, a posebno se istaknuo sredinom siječnja kad je bio heroj pobjede Chieva nad Perugiom (2:0), u važnoj utakmici i izravnoj borbi za petu poziciju u Serie B.

"Šemper je vođa Chieva i vodi ekipu natrag u elitno društvo Serie A"

To je nadahnulo autora sportske redakcije talijanskog medija L'Arena, koji prati sva događanja vezana za Chievo i Hellas Veronu, da napiše tekst o Šemperovoj ekipi i borbi za promociju. 

Mladi hrvatski vratar prozvan je najvažnijom karikom talijanske momčadi uz iskusnog, 34-godišnjeg napadača Riccarda Meggiorinija. 

"Chievo sanja o povratku u Serie A, a najmanje što mora ostvariti je doigravanje. Na tom putu najveću snagu ekipa crpi iz Šempera i Meggiorinija. Oni su glavni kotačići Marcolinijeve slagalice i vode Chievo natrag među elitno društvo", pišu Talijani i ističu važnost uloge mladog Hrvata i iskusnog talijanskog golgetera. 

Šemper = Sigurnost

Poseban pasus u tekstu o Chievu L'Arena posvetila je samo Šemperu.

"Sigurnost", naslov je dijela koji govori o Šemperu. 

"Šemper se oduvijek isticao sa svojim fizičkim atributima iako je prije nekoliko tjedana napunio 22 godine. Očarao je još prošle godine kad je branio u Serie A, što je natjeralo ljetos da ga zadrži i u novoj sezoni unatoč ispadanju u Serie B. U redu, imao je i fazu u kojoj mu nije išlo, redao je loše partije, ali šansa koju mu je pružio trener Marcolini i njegovo strpljenje su se isplatili.

Evidentno je da ga je trener preporodio samim time što ga je sačekao. Šemper je u proteklih 180 minuta opravdao trenerovo povjerenje, maknuo svu sumnju sa sebe i otjerao duhove", piše L'Arena o mladom hrvatskom vrataru pa dodaje:

"Protiv Perugie je obranio zicer u najvažnijem trenutku utakmice, protiv Empolija je bio još bolji. Ukratko, siguran na tlu, siguran u zraku. Obranio je i dva zicera Empoliju. Jedan kod 0:0 i jedan kod 1:1, u napadu za pobjedu u 95. minuti utakmice. Nemojmo zaboraviti ni onu tešku večer protiv Juve Stabije.

Chievo je izgubilo 3:2, a Šemper je iduće dvije utakmice proveo na klupi. Njegova zamjena Michele Nardi nije se pokazala protiv Cittadelle i Beneventa, a mladom Hrvatu kao da je trebala pauza. Te dvije utakmice iskoristio je da se dovede u red i vratio se još jači", zaključuju tekst u L'Areni.

Tražili ga Bayern i Sampdoria, on otišao na posudbu u Chievo, a spominjao se i u kontekstu reprezentacije

Šemper je prošlog ljeta potpisao suradnju o posudbi iz Dinama u Chievo vrijednu oko milijun eura. Prilikom potpisa Talijani su se pohvalili da su uspjeli dovesti Hrvata iako su za njega bili zainteresirani Bayern i Sampdoria. 

Nedugo zatim ugledna talijanska Gazzetta stavila ga je u istu rečenicu s Milanovim supertalentom Gigijem Donnarummom, a nedavno se Šemper spominjao i u kontekstu hrvatske reprezentacije kao nadolazeća nada u vremenu kad Hrvatska ima dosta problema s vratarima uoči Eura 2020.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više