Talijani u četvrtfinalu protiv Španjolske!

NAPOKON se rasplela i skupina smrti. Pogocima Pirla i De Rossija Talijani su svladali Francusku 2:0 i plasirali se u četvrtfinale Europskog prvenstva.

Tijek susreta

Roberto Donadoni morao bi poslati pismo zahvale Klaasu Janu Huntelaaru i Robinu van Persieju. Jer iako je Marco van Basten na Rumunje poslao B momčad, napadači Ajaxa i Arsenala iskoristili su Bogdana Lobonta za "target practice" i otvorili Talijanima put prema četvrtfinalu.

A u četvrtfinalu čeka moćna Španjolska, koja je osigurala prvo mjesto u skupini D i sutra će većina igrača dobiti zasluženi odmor. Nakon što slavlje splasne, Roberto Donadoni će shvatiti da je opet u problemima. Jedva je nekako uspio složiti momčad koja će nekoga pobijediti (u ovom slučaju Francusku), a sad ga ponovo čeka traženje. Protiv Španjolske na raspolaganju neće imati vođu momčadi Pirla i najpožrtvovnijeg igrača Gattusa koji su dobili žute kartone i propuštaju iduću utakmicu.

No, tek sad kad su se provukli kroz skupinu na Talijane treba početi ozbiljno računati. Jer, i prije dvije godine u Njemačkoj su jedva prošli prvi krug, a svi znamo kako je to završilo. Pokretač Italije danas je bio Andrea Pirlo, koji je napokon zaigrao na razini koja se od njega očekuje. Pirlo je realizirao ključni kazneni udarac i cijelo vrijeme loptama hranio Lucu Tonija, koji usprkos brojnim zicer šansama nije uspio zatresti mrežu.

Ribery se ozlijedio, Abidal pocrvenio

Vrlo je brzo jezičac na vagi prevagnuo na talijansku stranu i postalo je jasno u kojem će smjeru utakmica ići. Da Francuzi nemaju sreće postalo je jasno u 8. minuti kad se Franck Ribery ozlijedio u sudaru s Gianlucom Zambrottom i morao napustiti utakmicu. Umjesto njega u igru je ušao Samir Nasri.

Isti taj Nasri je na terenu ostao tek deset minuta. U 25. minuti Luca Toni napokon je uspio dobro primiti jednu dugu loptu u francuskom šesnaestercu, a Eric Abidal mu je ostao iza leđa. Od samog početka utakmice bilo je jasno da će se Abidal (inače bočni igrač kojeg je Domenech danas odlučio iskoristiti kao stopera) mučiti s Tonijem, što se uskoro pokazalo na najgori mogući način za Francusku. Abidal je talijanskom napadaču uklizao s leđa, a sudac Luboš Michel Pirlu je pokazao put do bijele točke, a francuskom braniču do svlačionice. Milanov je playmaker kazneni udarac izveo bez greške; loptu je pospremio u gornji desni kut.

Luca Toni nije namjestio nišanske sprave

Domenech je tada morao izvesti Nasrija i uvesti Boumsonga da pokrpa novonastalu rupu u obrani, ali prednost igrača više vrlo se brzo pokazala. Najprije je De Rossi pucao preko Coupetovog gola s nešto više od dvadeset metara, a zatim se Luca Toni između 28. i 30. minute našao u čak tri zicer šanse koje nije uspio realizirati. Pred kraj poluvremena francuskom je vrataru iz slobodnog udarca zaprijetio i Grosso; izvrstan udarac s lijeve strane u donji desni kut Coupet je vršcima prstiju uspio skrenuti taman dovoljno da pogodi stativu.

Jedinu priliku za Francuze imao je u 35. minuti Thierry Henry koji se probio u kazneni prostor kraj dvojice talijanskih stopera i uputio svoj karakteristični udarac desnom nogom u dalji kut, ali Henryjev golgeterski instinkt očito je otupio. Iako je nekad u Arsenalu gotovo svaku utakmicu zabijao golove na ovaj način, ovoga puta u njegovom udarcu nije bilo preciznosti.

Huntelaar i Van Persie razbudili Talijane

Nakon vrlo dinamičnog prvog poluvremena tempo igre u drugom dijelu je vidno pao. Francuzi su već tada vjerojatno izgubili svaku nadu u prolaz, dok je Talijane demoralizirala činjenica da su u tom trenutku Nizozemci i Rumunji još igrali otvorenu utakmicu. Francuska je mogla doći do izjednačenja da je Benzema bio malo precizniji u 48. minuti kad je njegov udarac prozujao iznad grede.

No, kad je na stadionu objavljeno da Nizozemska vodi 1:0 pogotkom Klaasa Jana Huntelaara, Talijani su dobili dodatni poticaj. Najprije smo vidjeli prodor Cassana, čiju je namjeru osujetio Coupet, a zatim je prednost Italije povećao Daniele de Rossi. Nakon slobodnog udarca s tridesetak metara Grosso je samo namjestio loptu za De Rossija, a veznjak Rome pokazao je da u nogama ima bombu. Lopta se na svom putu odbila od Henryja koji je stajao u živom zidu i malo promijenila smjer, što je bilo sasvim dovoljno da uhvati Coupeta na krivoj nozi.

Nakon što je talijansku mrežu u 74. minuti još jednom spasio Buffon koji je savršeno reagirao nakon izvrsnog Benzeminog udarca, Talijani su odlučili usporiti tempo. Italija je do kraja utakmice obilato koristila prednost igrača više i uglavnom čuvala loptu čime su neutralizirali svaki rizik i onemogućili Francuzima da se opet približe Buffonovom golu. Po jednu priliku do kraja još su imali Toni i Camoranesi, ali udarac Tonijev udarac glavom obranio je Coupet, a Camoranesi je predugo čekao da uputi šut pa ga je Clerc stigao blokirati. Objavljeno je zatim da su Nizozemci zabili i drugi gol i više nije bilo dileme tko ide na noge Španjolcima u četvrtfinalu.

Petar Vidov
Foto: AFP

Pročitajte više