TALIJANSKI ARSENAL U gradskom derbiju potvrdili da su luzeri bez muda

Foto: Twitter

COPY prošla - paste nova sezona. Tako prolaze godine Romi kojoj je svaka sljedeća sezona "pohod na naslove", a na kraju završi košmarno, bez ičega. Rimski klub dovodi neke dobre igrače, gradi novi stadion, na korak je od sjajnog sportskog direktora Monchija iz Seville, ima trenutačno najboljeg strijelca Serije A Edina Džeku.

Međutim, "vječno druga" Roma nema pobjednički DNK. Zato i čeka na Scudetto već 16, a na posljednji trofej gotovo 10 godina. Jednostavno su luzeri bez muda.

Legendarni 40-godišnji Francesco Totti više ne može nositi momčad na svojim leđima, njegov nasljednik, 33-godišnji Daniele De Rossi praktički će završiti karijeru kad i Princ Rima, a Luciano Spalletti nastavlja voditi ekipu kao i tijekom prvog mandata - dobro, sve do trenutka kada stigne "biti ili ne biti". Nakon toga, kao po definiciji, slijedi - "ne biti".

Već godinama Roma juri Juventus u Seriji A. Uvijek je 6-8 bodova iza  Stare dame i vjeruje u naslov prvaka, žali se na suce, pobjeđuje Milan, Inter, Fiorentinu, Lazio... Ali ne može preskočiti rivala iz Torina već šest uzastopnih godina.

Trenutačno ima šest bodova manje od Juvea kojeg dočekuje tri kola prije kraja, što znači da je to virtualnih tri koraka manje, uz uvjet da uspije pobijediti, što ona ne može garantirati. Naprotiv, iako je zabila 100 golova ove sezone u 46 utakmica.

U manje od mjesec dana Roma je doživjela brodolom na dva fronta - u Europskoj ligi i Kupu Italije. Iz Europe ju je eliminirao Lyon s ukupnih 5:4 u osmini finala, a sinoć joj je novi bolni udarac zadao omraženi gradski rival Lazio. Uzalud su Džeko i društvo slavili 3:2 u uzvratu polufinala jer su prvi susret izgubili 2:0, pa im je trebala pobjeda 5:2 za finale.

"Igrali smo dobro, ali su oni zabili golove iz dvaju udaraca na naš gol. Moramo napredovati, a to jedino možemo napornim radom. Razočarani smo, žao nam je naših navijača, ali idemo dalje i okrenut ćemo se Seriji A", rekao je Spalletti.

Ali on vjerojatno zna kako je gotovo nemoguće u budućnosti promijeniti gubitnički mentalitet kluba. Nalikuje onom Arsenala u Engleskoj. Njihov maksimum su nastupi u Ligi prvaka, u kojoj su simpatični sve do trenutka kada im dođe Bayern i ubaci im "petardu".

Međutim, najteži im je novi šamar iz susjedstva. Lazio je ponovno imao veća muda, Simone Inzaghi nadmudrio je Spallettija, a Roma je doživjela novi fijasko, poput onoga u finalu Kupa 2013. kada ju je srušio Senad Lulić, od tada Bog plavog dijela Rima. 

 

Pročitajte više