Talijanski nogomet u gubitku od 413 milijuna eura

NOGOMETNI klubovi talijanske prve lige (Serie A) imaju 413 milijuna eura dugovanja i po novim pravilima UEFA-e mnoge momčadi se neće moći upisati u prvenstvenu sezonu 2004.

Pod naslovom "Nogomet riskira zaleđe" list "Corriere della Sera" od nedjelje objavljuje da bi talijanski klubovi mogli ostati izvan igre za sljedeću sezonu. Najveću obvezu klubovi imaju prema nogometašima - za plaće, ne računajući još dodatne poreze, 18 klubova lige daju 625 milijuna eura godišnje.

To je iznos koji klubovi izdvajaju za plaće, ali nogometaši zarađuju još i iz drugih izvora. Da bi se spasio talijanski nogomet od bankrotstva bit će potrebno načiniti nove ugovore s nogometašima za mnogo manje plaće.

Inače, nogometni klubovi najviše novaca dobivaju od prodaje TV-prava prijenosa. Za sezonu 2003-2004 Juventus, Milan i Inter dobili su svaki po 54 milijuna eura od Sky-TV za kodirane prijenose utakmica, a zatim dolaze Roma sa 37,2 milijuna, Lazio sa 32 milijuna, Parma sa 24,8 milijuna, Bologna sa 13,4 milijuna i Udinese sa 12,9 milijuna eura.

Pročitajte više