Talijanski novinar: Sjećate li se Tina Jedvaja?

Foto: EPA

LOKOMOTIV MOSKVA u ljeto 2023. poslao je Tina Jedvaja (28) na posudbu u Panathinaikos. Hrvatski branič u grčkom klubu dosad je kao prvotimac odigrao 36 utakmica te se s njim, uz AEK, PAOK i Olympiakos, bori za titulu u prvenstvu. Talijanski novinar Davide Balestra na stranici poznatog insajdera Gianluce Di Marzija objavio je tekst o Jedvaju, nekad velikom talentu hrvatskog nogometa, koji je tijekom karijere promijenio sedam klubova.

Balestra smatra da Jedvaj "nije ispunio potencijal" koji je pokazivao te na početku teksta čitatelje pita sjećaju li se Tina Jedvaja. Podsjeća da je Jedvaj 2014., s nepunih 20 godina, bio član Rome, u koju je stigao iz Dinama u transferu vrijednom pet milijuna eura.

"Bio je na popisu najboljih mladih igrača rođenih nakon 1993., a bio je prepoznatljiv zbog duge plave kose. Prije deset godina na Olimpijskom stadionu u Rimu trener Rudi Garcia tijekom utakmice Roma - Genoa umjesto Maicona ubacio je malenog Jedvaja. A gdje danas Jedvaj igra? Ima 28 godina i brani boje Panathinaikosa", navodi Balestra.

Grafika: Sofascore

"Jedvaj nikad nije pričao o svojoj avanturi u Italiji"

"Par mjeseci kasnije dobio je ponudu koja može promijeniti karijeru. Nedugo nakon njegova drugog, ujedno i zadnjeg nastupa za Romu (18. svibnja 2014., op. a.) na vrata je pokucao Bayer Leverkusen sa željom da ga uzme na posudbu. Rezultat je bio iznenađujući. U Bundesligi, njemačkom kupu, Ligi prvaka i Europa ligi skupio je 109 nastupa", piše Balestra.

"Jedvaj nikad nije pričao o svojoj avanturi u Italiji. No prokopamo li dublje, ove riječi još zvone u glavama navijača Rome. 'Želim se s Romom vratiti u Europu', rekao je na dan predstavljanja. No kraj je bio drugačiji i Jedvaj nije otišao s Romom u Europu, već je otišao sam", dodaje Balestra pa nabraja gdje je Jedvaj bio u narednim godinama.

"Priča Tina Jedvaja je poput mnogih drugih - talent koji nikad nije pokazao puni potencijal"

Bayer je 2015. otkupio Jedvaja od Rome za sedam milijuna eura, potom ga 2019. posudio Augsburgu, a onda 2021. za četiri milijuna eura prodao moskovskom Lokomotivu. Bio je i na posudbi u Al Ainu, ali se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zadržao svega šest mjeseci tijekom 2023. godine.

"Priča Tina Jedvaja je poput mnogih drugih - talent koji nikad nije pokazao puni potencijal", zaključuje Balestra o Jedvaju, koji je za hrvatsku reprezentaciju upisao 26 nastupa, postigao dva pogotka i bio dio sastava koji je 2018. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji osvojio srebro. Izbornik Zlatko Dalić tada mu je dao 83 minute u pobjedi nad Islandom (2:1) u zadnjem susretu grupne faze.

Pročitajte više