Tata od formata: Vladica Jovanović, svjetski body building prvak iz Beograda

NAKON što je u prosincu u Madridu održano IFBB-ovo svjetsko prvenstvo u body buildingu, reprezentativci Srbije su tu zemlju čvrsto ucrtali na karti svijeta. Mladi i perspektivni Vladica Jovanović, na tome se natjecanju u teškoj konkurenciji u kategoriji classic body building okitio zlatnom medaljom. Premda je njegov bodybuilding staž relativno kratak, nagrade koje je ovaj sportaš osvojio dovoljno govore o kakvom se potencijalu radi. Povodom zlatne medalje osvojene u španjolskoj prijestolnici, razgovarali smo sa Vladicom Jovanovićem.

Opisujući svoje body building početke, Vladica je naveo da se tim sportom bavi tek dvije godine. Ipak, u razgovoru s njime saznajemo da se njegovo bavljenje body buildingom "dugogodišnja praksa". Naime, u travnju ove godine će se navršiti druga obljetnica Vladičina prva izlaska na nekom body building natjecanju.

Pozing učio noć prije natjecanja

"Odlučio sam izići na takmičenje na nagovor nekolicine prijatelja, a i mene je jako kopkalo što bih ja mogao postići na jednom takvom natjecanju i kako bi sve to izgledalo", objašnjava nam Vladica svoje body building početke. "Praktično bez ikakvoga znanja o natjecateljskom body buildingu i bez prave i osmišljene pripreme osvojio sam srebrnu medalju", pojašnjava Vladica svoj početak kad je na svojem prvom pojavljivanju na bini osvojio drugo mjesto na Srbija openu, međunarodnom natjecanju koje se održalo u Domu sindikata u Beogradu u organizaciji Body Building, Fitness i Aerobik Saveza Srbije. Ipak, Vladica dodaje da je tajna njegova uspjeha na prvome natjecanju na koje je otišao u "dobroj bazi" koju je ostvario "dugogodišnjim, jakim, redovnim treninzima i dugogodišnjem vođenju računa o prehrani". Kao dodatnu potvrdu veličini uspjeha kojega je Vladica polučio na Srbija openu treba dodati da je on dobio srebrnu medalju za drugo mjesto u kategoriji Classic body building koja je bila najbrojnija na natjecanju.

"Sala je bila prepuna jer je gost natjecanja bio Ronnie Coleman koji je pozirao na bini", opisuje Vladica euforiju koja je vladala na beogradskom natjecanju. U sveukupnoj klimi natjecanja Vladica dodaje kako je on svoju pozing točku, i osnovne poze koje natjecatelji pokazuju sucima natjecanja "vježbao noć prije takmičenje što dovoljno govori o mojoj neozbiljnosti na tom takmičenju", skromno nam opisuje jedan od najperspektivnijih srpskih natjecatelja.

Strelovit uspjeh u nekoliko mjeseci

"Poslije tog takmičenja sam se praktički zaljubio u body building te sam nastavio izlaziti na binu na gotovo sva važnija body building natjecanja", emotivno opisuje Vladica ključni trenutak u svojoj body building karijeri.

"Najveći napredak sam napravio između europskog prvenstva koje se održalo u Novome Sadu 2009. godine gdje sam zauzeo 5. mjesto i državnog prvenstva u Smederevu iste godine gdje sam postao državni prvak", započinje Vladica odgovor o strelovitom usponu njegove karijere. "Razlika između ova dva prvenstva je bila 5 mjeseci", naglašava Vladica ono što je svim body building znalcima jasno: njegov je uspjeh izniman, a napredak vanserijski.

U drugome dijelu intervjua, Vladica Jovanović dodatno opisuje razloge zašto je popustio nagovoru prijatelja da se popne na binu u Beogradu, na svome prvome natjecanju. "Jedan od najvećih razloga sto sam se počeo takmičiti leži u činjenici da sam time želio promovirati svoj fitness klub. Naime, Vladica je školovani sportski trener, trener za rekreaciju kao i kvalificirani maser s certifikatom za sve vrste ručnih masaža. Upravo je fitness klub čiji je vlasnik glavni izvor prihoda koji ovome sportašu omogućava kvalitetan rad i primjerenu prehranu koji mu jamče i nove uspjehe.

"Sponzori su slatkorječivi dok je medalja oko vrata"

Nakon Prvenstva Srbije koje je prošle godine održano u Smederevu, a na kojem se Vladica okitio titulom državnoga prvaka, mnogi su se počeli interesirati za njega, ipak još uvijek ništa nije finalizirano. "Od kako sam napravio taj veliki napredak i sad kada sam u Madridu osvojio zlatnu medalju na vidiku su mi neki sponzori u vidu suplemenata, ali još se ništa nije konkretno dogodilo", objašnjava Vladica izražavajući sumnju u realizaciju tih obećanja. "Svi su slatkorječivi u početku, kad je medalja oko vrata", navodi i Vladica ono s čime su upoznati svi natjecateljski body builderi u regiji.

Ipak, Vladici je država dala stipendiju koja pu pokriva troškove hrane. "Dobio sam stipendiju koju dobiva pet najboljih takmičara u državi i koja se isplaćuje na mjesečnom nivou tako da ću ove godine imati pokrivena financijska sredstva za hranu koja mi je potreba da bih mogao kvalitetno izaći na sva planirana takmičenja", opisuje Vladica. "Jedini problem  mi ostaju suplementi, ali se nadam da će se i to riješiti u skorije vrijeme jer me za 12 tjedana očekuje Srbija open u Domu sindikata u Beogradu", objašnjava Vladica čija nada u realizaciju nekog oblika sponzorstva ne jenjava unatoč dosadašnjem iskustvu. "Tjedan dana kasnije idem na prvenstvo Balkana u Varvarinu, a nakon toga i najvažniji ovosezonski cilj -  europsko prvenstvo u Nizozemskoj 14.-16. svibnja", prekrcan je Vladičin raspored u narednim tjednim, što znači da su sada u tijeku ozbiljne pripreme koje će svoj vrhunac doživjeti na pozornicama na natjecanjima na kojima će nastupati.

Tajna uspjeha: Konstantno kvalitetan rad i hrana

Opisujući svoje uobičajene dane, Vladica dodaje da je nakon novogodišnjih blagdana "napunio baterije". Ipak, tajna njegova uspjeha nije neki čarobni napitak kojega se može popiti, već dugogodišnji kvalitetni rad. "Tijekom cijele godine vodim računa o prehrani, ne dozvoljavam sebi preveliko opuštanje i period kad sam na dijeti mi se nikad previše ne razlikuje od vansezonskoga načina prehrane. Jednostavno samo smanjim količinu ugljikohidrata i pojačam broj, a smanjim količinu obroka" objašnjava Vladica Jovanović. "Ni trening se ne razlikuje bitno osim što ubacujem kardio, ujutro na prazan želudac i poslije treninga s utezima, dok u periodu kad nisam u pripremama uopće ne radim kardio", opisuje Vladica razlike u treninzima u sezoni i van natjecateljske sezone.

Opisujući svoj uobičajeni dan tijekom priprema za natjecanje Vladica navodi jutarnji kardio u trajanju od 45 minuta, nakon kojega slijedi prvi obrok. "Budući da sam vlasnik fitness kluba, i tijekom priprema većinu vremena provodim na svome radnome mjestu gdje držim osobne treninge klijentima", dodaje Vladica u opis svojega dana. Nakon "jutarnje smjene" Vladica odlazi kući na ručak nakon kojega spava maksimalno dva sata. "Imam sreće da i moja kći Jana spava u to vrijeme pa tako provedemo vrijeme dok je supruga na poslu", uz smijeh opisuje Vladica svoje očinske dužnosti. "Poslije spavanja jedem i vraćam se na posao gdje imam poslijepodnevnu turu osobnih treninga, nakon kojega radim svoj trening", opisuje Vladica aktivnosti tijekom dana koji završavam kardiom i posljednjim obrokom.

U kasnim večernjim satima smo sa svjetskim prvakom iz Beograda uspjeli dogovoriti intervju za Index, što dodatno opisuje i pojašnjava ritam kojim živi ovaj mladi Beograđanin i jedan od najperspektivnijih srpskih body buildera. S obzirom na predanost radu koja se iščitava iz svake njegove rečenice, nesumnjivo je da će ime Vladice Jovanovića biti još mnogo puta zapisano na pobjedničkim postoljima body building natjecanja najvišega nivoa. 

Pročitajte više