Team WE izbacio Cloud9 i osigurao mjesto u polufinalu

Foto: Riot Games/LoLesports Flickr

U posljednjem četvrtfinalnom ogledu na League of Legends World Championshipu imali smo priliku pratiti pet iznimno zanimljivih partija u kojima je na kraju slavio kineski Team WE rezultatom 3:2, konstantno praćen glasnim navijanjem domaće publike. Posljednja američka nada Cloud9, bila je na korak do prolaska u polufinale, ali u ključnim trenutcima nadigrao ih je Team WE. 

>>Royal Never Give Up izbacio Fnatic s World Championshipa
 
Dvije ekipe koje su na World Championshipu svoje mjesto izborile kroz play-in fazu susrele su se u posljednjem četvrtfinalu. Obje ekipe također vole eksperimentirati i znaju biti vrlo kreativne, a to smo mogli vidjeti već u prvom meču kada je Cloud9 za Nicolaya "Jensena" Jensena odlučio izbarati Aurelion Sola.
 
Bio je to odabir koji je trebao zaokružiti timsku kompoziciju fokusirani na rane faze igre s ciljem da kazne pohlepan odabir Cho'Gatha, Kog'Mawa i Corkije s protivničke strane. Sve je dobro krenulo za Cloud9, imali su  prednost oko 5 tisuća golda već oko 20. i po dosadašnjoj statistici na prvenstvu, Cloud9 je takve prednosti teško ispuštao. Međutim, bio je potreban samo jedan teleport Ke "957" Chang Yua s Cho'Gathom iza leđa protivnicima nakon kojeg je uslijedio Baron, kako bi se Team WE vratio u meč. Dvije ekipe razmjenjivale su udarce i prednost sve do trenutka kada je kineska pohlepna kompozicija došla u kasniju fazu igre, a Kog'Maw brisao protivnike s mape. 
 
Noviteti nisu prestali niti u drugom meču četvrtfinala, kada je Jung "Impact" Eon-yeong odabrao Singeda na topu. Korejski igrač u redovima Cloud9 odavno je poznat po tom heroju, kojeg posljednje vrijeme nismo viđali baš u profesionalnim mečevima, a nedavno se počeo pojavljivati na korejskom ladderu. Uz odličnog Jensena na Orianni, Cloud9 je veću prednost već ostvario u borbi kod Rift Heralda, da bi je povećali i prvim Baronom pet minuta kasnije. Bila je to odlična partija američke ekipe kojom su izjednačili rezultat na 1:1.
 

 
Kako je Team WE mislio da problem u drugom meču nije bio Singed, tako su ponovo dozvolili Cloud9 da ga odabere, što su oni i učinili. U vrlo jednostranom meču od svega 25 minuta, Zachary "Sneaky" Scuderi je na Tristani odigrao odlično, tako da je već nakon 15 minuta imao pet killova i bio daleko ispred protivničke Caitlyn, iako to ne bi smio biti slučaj. Praktički od 10. minute nadalje Cloud9 je igrao sam na mapi, bez da smo vidjeli išta od kineske ekipe.
 
Na korak do prolaska u polufinale, pri rezultati 2:1 za američku ekipu, budi se Team WE. Ovoga puta Singeda izbacuju iz drafat i tjeraju protivnika da igraju sa standardnim herojima. U takvoj situaciji bolje se snalazi kineska ekipa koja na temelju protivničkih grešaka stvara prednost već na samom početku meča. Rane killove ubrzo su pretvorili u veću značajniji prednost boljom kontrolom mape i uzimanjem objektiva. Nakon 33. minuta serija je opet izjednačena i u posljednjem četvrtfinalnom ogledu slušamo Silver Scrapes i idemo u peti i posljednji meč.
 

 
U odlučujućem meču kineska ekipa prvo bira Jannu, a to je izbor koji je obilježio ovo četvrtfinale. Na kraju je kineska ekipa igrala Kog'Maw i Janna kombinaciju, dok se Cloud9 odlučio za Caitlyn i Lulu. Na midu su se našli Galio na strani Kineza i Orianna za Jensena, vjerojatno njegov najjači heroj. Međutim, s Galiom je lakše kontrolirati tempo igre, a upravo se to i dogodilo. Kompozicija s Galiom, Jannom, Gnarom i Gragasom bila je osmišljena oko samo jednog cilja, a to je da zaštite Kog'Mawa kojeg je igrao njihov najbolji igrač Jin "Mysticv" Sung Jun. Cloud9 s Oriannom i Caitlyn nikako nije pronalazio način da dođe do Kog'Mawa, što ih je na kraju koštalo polufinala. Nakon 33 minute slavio je Team WE i osigurao svoje mjesto u polufinalu.
 
Kada pogledamo čitavu seriju, obilježili su je dva heroje, Janna i Caitlyn. Oba heroja ili su bila zabranjena ili odabrana u svakom meču, ali tim koji je dobio Jannu uvijek je izašao kao pobjednik u ovoj seriji, dok tim koji je odabrao Caitlyn, nije pobijedio niti u jednom meču. Meta koja se okreće oko bot lanea jasno pokazuje zašto Caitlyn dosad nije bila jedan od prioritetnih odabira, dok smo Jannu mogli gledati čitavo prvenstvo. Čak niti u ranim fazama igre izgleda da Caitlyn ne ispunjava svoj zadatak, a kasnije jako pada u odnosu na druge carrye. Janna pak sa svojim ultijem i štitovima pruža toliko zaštite svom carryu i tom pogledu je uz Lulu, najbolji heroj u igri. 
 
Američki snovi se ovoga puta nisu ostvarili. Cloud9 svake godine odlazi na World Championship, ali nikada ne prolazi skupinu. Team WE s druge strane nismo vidjeli na prvenstvu još od 2012. Među najbolje četiri ekipe tako se nalaze SK Telecom T1 i Samsung Galaxy iz Južne Koreje, te kineski Team WE i Royal Never Give Up. 
 
Prvi polufinalni meč igrat će SK Telecom T1 i Royal Never Give Up u subotu 28. listopada u 9:30, a dan kasnije u istom terminu snage će odmjeriti Teem WE i Samsung Galaxy. Od dvije kineske ekipe Royal Never Give Up je svakako bio uvjerljivi, ali u polufinalu i seriji do tri pobjede čini se kako uvijek pobjeđuje SK Telecom T1. 
 
U drugom polufinalnom meču Samsung Galaxy ulazi kao favorit i odrade li pripremu kao za svoj četvrtfinalni meč, tu ne bi trebalo biti problema. 
 

>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.

 

Pročitajte više