Ted Sator: Ne znam hoću li ostati, razgovarat ćemo nakon SP-a

TED SATOR, trener Medveščaka, glavni je razlog što su zagrebački hokejaši dogurali do polufinala EBEL lige već u svojoj premijernoj sezoni.

Američki trener je Medvjede preuzeo sredinom studenog 2009. u vrijeme kad su se sa Olimpijom borili za 8. mjesto na tablici. Momčad je tada bila u slaboj formi, ali Sator je unatoč tome najavio velike stvari.

"Razgovarao sam s vodstvom kluba i rekli su mi da žele ući u doigravanje. Ja želim puno više. Kad uđemo u play-off onda možemo i osvojiti prvenstvo", rekao je tada Sator, a malo tko je ozbiljno računao na ispunjenje tih ambicija.

"Novac i vrijednost igrača ne moraju biti presudni u hokeju. Tako je i SAD na OI 1980. s amaterskom momčadi svladala SSSR, najjaču hokejsku momčad svih vremena. Baš sam u Sovjetskom savezu odlučio baviti se ovim poslom. Rusi su odabrali 10 stručnjaka iz SAD-a i Kanade koji su otišli tamo na dvotjedni seminar. Ja sam bio jedan od tih sretnika koji su se priključili njihovoj reprezentaciji i gledali na koji način oni rade. To mi je neprocjenjivo iskustvo", ispričao je Sator za Sportal.hr.

Atmosfera u Ledenoj kao u Madison Square Gardenu

Krajem 70-ih Sator je počeo trenersku karijeru. Pet je godina vodio švedski Vaxjo, a onda od 1985. do 1987. sjedio je na klupi NY Rangersa, jedne od najpoznatijih momčadi NHL-a. S tom je momčadi izborio polufinale NHL-a, a tada mu je skandiralo 19.000 ljudi.

"Svaki put se naježim kad pričam tu priču. Naježio sam se i u Ledenoj dvorani. Atmosfera na posljednjoj utakmici Medveščaka i Graza može se usporediti s atmosferom u Madison Square Gardenu", rekao je trener hit-momčadi ovogodišnje EBEL-lige.

Još je nekoliko godina radio kao pomoćni trener u raznim klubovima u najjačoj hokejskoj ligi na svijetu, a posljednjih godinu i pol bio je trener mađarske Albe Volan, prije nego je stigao u Zagreb. Bio je i pomoćni trener reprezentacije SAD-a te izbornik Slovenije koju je uveo u elitnu skupinu. Od 2009. je izbornik mađarske reprezentacije.

Hladnim glavama do finala EBEL lige

Sator se osvrnuo na apetite publike, koji su porasli nakon odličnih predstava posljednjih mjeseci. Još uvijek vjeruje da Medvjedi mogu do naslova već u svojoj prvoj sezoni.

"Ne smije nas ponijeti euforija. Moramo ostati hladne glave i nastaviti igrati kao do sada i onda svakoga možemo pobijediti", kaže Sator koji još nije siguran hoće li ostati na klupi i sljedeće sezone.

"Želim odraditi sezonu do kraja, a onda vodim Mađarsku na SP-u. Tek tada možemo sjesti za stol i razgovarati", isplanirao je trener kojeg igrači jako cijene, ali ga ne viđaju previše "na suhom".

"Viđamo se stalno na treninzima i utakmicama, pa nema potrebe da se družimo i privatno. Treba poštivati neke granice. Nisam za zajedničke večere i slične stvari. Međutim, igračima sam uvijek na raspolaganju kad žele razgovarati bilo o hokeju, bilo o privatnim stvarima", kaže stručnjak koji s igračima nema običaj slaviti pobjede, piše Sportal.

Sator je bio odličan hokejaš u ranijim godinama, ali zbog ozljeda je njegova karijera kratko trajala. Zbog toga je stigao završiti fakultet, diplomirao je iz zdravlja i fizičke edukacije, ali nikada se time nije stvarno bavio.

Pročitajte više