Tek kad ga ne bude, Dinamovi navijači shvatit će kakvog su igrača imali

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

TRENER PAOK-a Razvan Lucescu kukao je nakon poraza od Dinama 2:0 u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige. Rumunj se žalio da je njegova momčad sve poklonila Dinamu pa čak i bizarno izjavio da su Jakirovićevi igrači pretjerano slavili pobjedu.

Jedan grčki novinar nakon toga mu je rekao da njegova momčad nije imala igrača koji je bio u stanju ubiti utakmicu. Rekao je da je Dinamo imao Brunu Petkovića i pitao ga je može li on u svojoj momčadi naći nekog takvog "killera" koji može stupiti na scenu u ovako važnim utakmicama.

"Petković je velik igrač, sjajan karakter, zna kontrolirati utakmicu. Nije prebrz, ali je strašno inteligentan. Mi smo mu dali dvije šanse i on ih je iskoristio", rekao je Lucescu koji jako dobro zna da on igrača kao što je Petković nema.

Izvor: Sofascore

Igrač kakvih je Dinamo imao jako malo u povijesti

I nije jedini koji je u takvim problemima. Igrača kao što je Petković u momčadima iz Dinamova ranga može se nabrojati na prste jedne ruke, a i za to biste se morali dobro pomučiti. U svakom slučaju, Dinamo će takvog igrača teško ponovno naći, a u bogatoj povijesti imao ih je jako malo.

Golovi protiv PAOK-a bili su mu 25. i 26. u Europi za Dinamo i još mu samo dva nedostaju da dostigne bivšeg momčadskoga kolegu Mislava Oršića. Rijetko kad je Dinamo imao takve dvije veličine u tako kratkom periodu. Oršić je hat-trickovima i golčinama sam rušio Atalantu, Tottenham, Chelsea, West Ham, Sevillu i brojne druge, a sad to radi Petković.

Dinamova devetka igrač je koji izluđuje njegove navijače. Nekad zbog fenomenalnih partija, kao što je bila ova protiv PAOK-a, a nekad zbog groznih utakmica, kojih je također bilo. Petković među navijačima ima sličan status kao što je imao Sammir.

Izvor: Sofascore

Neki ga obožavaju, nekima se od njega diže kosa na glavi, ali se svi slažu da je genijalac. Uz bitnu razliku da Sammir nije ni blizu imao takav utjecaj na Dinamove rezultate u Europi kao što ima 29-godišnji Metkovčanin. 

Šokota: Napadači žive od golova, ne možeš biti samo mantinela. Ali sad je ubojit

"Kod njega postoje oscilacije i postojat će. Ja sam puno puta bio njegov kritičar, ali ga iznimno poštujem kao igrača i smatram da je jedan od najvećih napadača koji je ikad nosio Dinamov dres. Ljudi često imaju dojam kao da mu se ne da, ali on je takav i to nitko neće promijeniti", kaže bivši Dinamov napadač Tomo Šokota i nastavlja:

"Po mojem mišljenju mu je u Dinamu nedostajalo previše golova, ali ove sezone je i to popravio. Ne može uvijek biti mantinela jer napadači žive od golova. No sad je bliže šesnaestercu, više zabija, a to je ono što mu uvijek mora biti primarni cilj. 

Jako mi je drago zbog njega da igra ovako dobru sezonu. Ne želim ni ja te njegove oscilacije, ali one se brzo zaborave ako zabijaš golove. Bruno je prevažan igrač za Dinamo. Svi smo vidjeli kako to izgleda kad njega nema. Bez njega je Dinamo slabiji pedeset posto."

Šokotine riječi potkrepljuje i statistika. Nevjerojatan je kontrast u Dinamovim rezultatima s Petkovićem i bez njega u sastavu. Od 24 utakmice, koliko je ove sezone s njim igrao u sastavu, Dinamo je dobio 16. Bez njega je igrao devet i dobio samo tri.

Dinamo s Petkovićem prima puno manje golova

S njim u sastavu zabio je približno isti broj golova, ali je interesantan podatak da s Petkovićem prima u prosjeku upola manje golova. To govori o tome koliko je njegov pritisak na zadnju liniju protivnika važan Dinamu u obrambenoj igri i koliko pati bez njega.

"Svi, pa i ja, nekad poludimo na njegov govor tijela, ali ne treba ga zbog toga napadati. Takav je, poseban. Dinamo jako puno o njemu ovisi, ali i reprezentacija. Tamo ima još bolje suigrače pa još više do izražaja dolazi njegova kvaliteta. Samo da nastavi ovako, golovi su jedino što mu je nedostajalo", dodaje Šokota.

Izvor: SofaScore

Petković je u Dinamu od ljeta 2018. godine i niti je njemu uvijek bilo lako u Dinamu, niti je Dinamu bilo lako s njim. Nenad Bjelica, kod kojeg je proigrao, muku je mučio s njegovom disciplinom i nije mu bio problem staviti ga na klupu pa čak i na tribine. Antu Čačića je nakon poraza od Salzburga javno prozvao za kukavičku igru, a i Igor Bišćan je s njim imao manjih disciplinskih problema.

Jakiroviću izašao sam iz igre

Nije ih izbjegao ni Sergej Jakirović, iako je aktualni Dinamov trener nesuglasice uvijek demantirao. No vidjelo se na pripremama u Rovinju, kad je na utakmici sa Slaskom sam od sebe izašao iz igre, da Petković i na pragu 30. godine zna često biti svojeglav.

To je cijena, kako kaže Šokota, koja se mora platiti kad se takvog igrača želi zadržati u momčadi. Nije Petkoviću ni loše u Dinamu, budući da zarađuje milijun eura po sezoni, ali znao je biti i na "piku" navijača što sa zapada što sa sjevera. 

No Dinamovi navijači vjerojatno nisu ni svjesni kakvog igrača godinama gledaju u Dinamovom dresu. Jedan engleski novinar bio je na Santiago Bernabeuu na jednoj od zadnjih Ronaldovih utakmica za Real. Portugalac je igrao očajno i cijeli stadion mu je zviždao. 

Novinar se u svojem izvještaju čudio Realovim navijačima i na kraju teksta im poručio: "You'll miss him when he's gone," Unatoč svojim manama, Petković je danas Dinamov Ronaldo. Čovjek koji rješava velike utakmice i spašava momčad kad je najvažnije.

Istina, nekad dovodi do ludila svojim ponašanjem na utakmicama jer često, možda i prečesto, izgleda kao da je teren zadnje mjesto gdje bi u tom trenutku bio. Ali kad treba, Petković je tu. Golovi Plzenu i Benfici, dva gol Krasnodaru, škarice Bodo/Glimtu, gol Betisu, dva gola PAOK-u... Dinamovci, da, nedostajat će vam kad ga ne bude.

Pročitajte više