Telegraph: Barić prijeti prolazu Engleza u četvrtfinale EP-a

U INTERNET izdanju britanskog lista Telegraph objavljen je članak pod naslovom "Barić prijeti prolazu Engleza", u kojem se detaljno analizira naš izbornik i njegova postignuća, ali i hrvatska reprezentacija općenito.

Novinar Telegrapha David Miller piše kako je Barić malo poznat u Engleskoj, ali i kako je istovremeno legendaran u Austriji i Hrvatskoj, te kako bi upravo on mogao biti glavna prepreka Engleskoj na putu u četvrfinale Europskog prvenstva u nogometu, koje će se održati 2004. u Portugalu.

Miller navodi kako je pobjeda Engleske nad Hrvatskom ključna za prolaz Engleza u četvrtfinale, naročito jer prvu utakmicu otočani igraju s favoriziranim Francuzima. Spominje se i nedavno odigrana prijateljska utakmica Engleske i Hrvatske u Ipswichu koja je završila pobjedom Engleza od 3:1, ali se ujedno i upozorava kako bi "tehnička superiornost Hrvata, naročito u prvom poluvremenu, trebala biti upozorenje Englezima."

Barić ima 70 godina, piše Telegraph, te dodaje kako se bez sumnje radi o iskusnijem treneru od engleskog izbornika, Svena Gorana Erikssona.

Iako Barićevu igračku karijeru opisuje kao prosječnu, novinar Telegrapha hvali njegove trenerske uspjehe u austrijskom Rapidu (koji je Barićem završio u finalu Kupa pobjednika kupova 1985. protiv Evertona), Salzburgu (koji je igrao u finalu Kupa UEFA s Interom 1994), kao i s Sturm Grazom i Wacker Innsbruckom.

Barić je bio i izbornik austrijske reprezentacije u periodu 1999-2001, koja je s njim na čelu završila druga (iza Španjolske) u kvalifikacijskoj skupini za SP 2002.

Telegraph navodi kako je Otto Barić hrvatsku reprezentaciju preuzeo na jesen 2002., te zadržao "balkansku tradiciju nogometa koja se bazira na kreativnom napadu, čije su perjanice nekad bile Zvonimir Boban, Aljoša Asanović, Robert Jarni i Davor Šuker".

Kao najistaknutijeg igrača hrvatske reprezentacije list izdvaja Dadu Pršu, strijelca četiri gola za Monaco u Ligi prvaka protiv Deportiva, kao i čovjeka zaslužnog za kvalifikaciju Hrvatske na EURO 2004.

Kao najveće prijetnje engleskoj dominaciji na sredini terena Telegraph još navodi imena Milana Rapaića, Igora Tudora i Borisa Živkovića kao igrače koji su igrali ili igraju u najjačim nogometnim ligama na svijetu, ali i u najvažnijim utakmicama (Tudor je igrao finale Lige prvaka prošle godine na Old Traffordu).

Zanimljivo je da se Telegraph osvrnuo i na jednog hrvatskog igrača koji uopće još nije zaigrao u našoj reprezentaciji - Niku Kranjčara. Njega se opisuje kao "19-godišnjeg playmakera iz Zagreba, koji će u Barićevoj formaciji 3-4-1-2 igrati polušpicu".

Pročitajte više