Telegraph: Oporavljena Hrvatska prijeti Erikssonu

INTERNET izdanje britanskog Telegrapha donosi opsežan članak o hrvatskoj reprezentaciji, u kojem se iznosi tvrdnja kako se Hrvatska polako vraća igri iz 1998., te kako bi mogla opasno zaprijetiti Engleskoj.

Prijateljska utakmica Engleska-Hrvatska odigrana u Ipswichu početkom sezone u kojoj su Englezi pobijedili 3:1, po mišljenju novinara Telegrapha Davida Millera, ne prikazuje realno stanje stvari.

U zadnjih 50 godina, igrači Dinama i Hajduka redovito su igrali u najboljim europskim klubovima, nerijetko kao playmakeri. Od proglašenja hrvatske neovisnosti, Hrvatska je igrala na pet uzastopnih EP-a (1996, 2000, 2004) i SP-a (1998, 2002), što nije mala stvar, tvrdi Miller.

Čak se na prijateljskoj utakmici u Ipswichu pokazala već tradicionalna individualna tehnika Hrvata, naročito u igri Herthina veznjaka Nike Kovača, Milana Rapaića i Ivice Olića, a s takvim individualnim kvalitetama i prosječna ekipa može bez problema "ubaciti u višu brzinu". Ipak, odlazak mladih igrača iz nacionalne lige u bogate strane klubove je otegotna okolnost za Hrvatsku, smatra Miller, jer se reprezentativci vide rijetko, što ometa stvaranje timskog duha reprezentacije.

Telegraph navodi kako Hrvatska više nema igrača kao što su Robert Jarni, Zvonimir Boban, Alen Bokšić i Davor Šuker, koji su u četvrtfinalu SP-a 1998. izbacili veliku Njemačku, te poveli protiv Francuza u polufinalnoj utakmici.

Ipak, tvrdi Miller, sadašnja hrvatska reprezentacija je, nakon ne naročito impresivnih kvalifikacija za EP, na tragu istog onog timskog duha koji je vodio momčad Miroslava Blaževića 1998. u Francuskoj.

U razgovoru za Telegraph, pridošlica u Portsmouthu a donedavno igrač Anderlechta, Ivica Mornar, izjavio je kako "izbornik radi na novim kombinacijama."

"Nekad smo zadovoljni izvedbom, nekad nismo. Neki od novih igrača su pod pritiskom i boje se za svoje mjesto, ali to je normalno u reprezentaciji. Nitko nije bio siguran može li Barić pokrenuti reprezentaciju nakon razočarenja na SP-u 2002 u Japanu i Koreji. Tada se to činilo kao nemoguća misija, ali sad smo u Portugalu. Svi u reprezentaciji mu vjeruju, iako ima dosta kritičara koji ga žele smijeniti." - dodao je Mornar.

Telegraph piše kako je Barić po dolasku na čelo reprezentacije isprobavao razne formacije, ali i kako se u zadnje vrijeme vide bitni pozitivni pomaci u igri Hrvatske.

Minimalan poraz protiv Njemačke i remi s Turskom, protiv koje su Mornar i Rapaić držali sredinu terena, pokazuje, tvrdi Miller, kako Hrvatska napokon nalazi svoju igru.

Za kraj Telegraph prenosi Barićevu izjavu: "Sada smo ujedinjena momčad i ne moramo se bojati nikoga."

Je li to zaista istina, ovisit će ponajprije o mentalnoj stabilnosti hrvatske reprezentacije, te sposobnosti da zadrže koncentraciju na igru punih 90 minuta. Pretjerano slavlje i nedostatak koncentracije nakon izjednačujućeg gola u polufinalu protiv Francuza koštalo je Hrvatsku finala, zaključuje Miller.

Pročitajte više