euro 2020

Telegraph: Engleska će iznenaditi Hrvatsku. Nikad nije igrala u takvom sastavu

Foto: Reuters

ENGLESKA i Hrvatska u nedjelju u 15 sati na Wembleyu igraju susret 1. kola skupine D Europskog prvenstva.

Ove dvije reprezentacije će međusobno igrati drugo veliko natjecanje zaredom. Nakon polufinala SP-a u Rusiji, koje je Hrvatska dobila 2:1, sastale su se dvaput u Ligi nacija u jesen 2018. godine. Na Rujevici je bilo 0:0, a na Wembleyu 2:1 za Engleze.

U Rusiji i na Rujevici Engleska je igrala u klasičnom 3-5-2 sustavu dok je na Wembleyu Southgate odabrao 4-4-1-1. Bio je to početak Southgateova isprobavanja sustava s četiri igrača u zadnjoj liniji koji je postao standardan u engleskoj reprezentaciji, no Southgate se jesenas utakmicama Lige nacija vratio igri s trojicom u obrani.

U proljetnim kvalifikacijama za SP Engleska je ponovno zaigrala s četiri igrača u zadnjoj liniji, a to se nastavilo i u dvije prijateljske utakmice u zadnjih tjedan dana protiv Austrije (1:0) i Rumunjske (1:0). Najveći Southgateov problem je ozljeda Harryja Maguirea, standardnog partnera Johna Stonesa u srcu engleske obrane. Engleski izbornik je isprobavao različite varijante umjesto Maguirea, a Telegraph u večerašnjem ekskluzivnom tekstu piše da se Southgate odlučio za potpuno drugu varijantu.

"Southgate na treninzima isprobava sustav 3-4-3 u kojem bi trebao zaigrati protiv Hrvatske na otvaranju Eura. To je formacija u kojoj je Engleska već igrala, ali protiv Hrvata bi mogla biti s potpuno novim akterima. Southgate ima problema s puno bekova koji su u odličnoj formi i čini se da će za nedjelju napraviti zaokret u odnosu na ono što je uigravao u pripremnim utakmicama", piše Telegraph.

Iskoristit će sve igrače koji su u sjajnoj formi

Zaista, Southgate na lijevom beku ima Bena Chilwella i Luke Shawa, koji su obojica odlično igrali za Chelsea odnosno Manchester United na tim pozicijama. Još veća gužva je na desnom beku gdje konkuriraju Kieran Trippier, Kyle Walker i sjajni Reece James koji je briljirao u finišu sezone za Chelsea.

"Kako sad stvari stoje, Southgate će za utakmicu s hrvatskom obranu posložiti u sljedećem sastavu. Središnjeg stopera igrat će neprikosnoveni John Stones, lijevog Luke Shaw, a desnog Walker. Cityjev bek je već igrao u reprezentaciji na toj poziciji, ali Shaw nije iako je nekoliko puta ove sezone uskočio na stopera za Manchester United. To Southgateu otvara brojne mogućnosti. Lijevog beka će igrati Chilwell i tako će izbornik iskoristiti oba igrača na lijevoj strani koji su u dobroj formi, a desno će igrati ili James ili Trippier. Sa Shawom i Walkerom na stoperima Engleska ima odlična rješenja za brzi izlazak iz zadnje linije budući da su i Shaw i Walker strašno dobri s loptom u nogama", piše Telegraph.

To će biti privremena rješenja do povratka Maguirea kojeg se očekuje na drugoj ili trećoj utakmici. Kad se on vrati, Telegraph tvrdi da će Engleska ponovno igrati s četiri igrača u obrani, odnosno sa Stonesom i Maguireom na stoperskim pozicijama.

Pročitajte više