Terkeš potopio Inter

U ČETVRTOM kolu HNL-a nogometaši Zadra na Stanovima su dočekali zaprešićki Inter, posljednju momčad s ljestvice. Dvije i pol tisuće gledatelja, koliko se okupilo na zadarskom stadionu, vidjeli su lijep uvod, obzirom da je njihova momčad povela već u osmoj minuti pogotkom Dragana Župana, koji je iz slobodnjaka sa samog ruba kaznenog prostora pogodio gornji desni kut mreže Dinamovog vratara na posudbi u Zaprešiću, Tomislava Vranjića.

Više od sat vremena trebalo je Zadranima, međutim, da dokrajće posao protiv indisponiranih gostiju, za koje su od prve minute zaigrali i Dinamovci Šarić te Pandev, kao povučene špice u Čačićevoj 4-2-3-1 formaciji. Iako su se trudili razviti svoju igru, Interovci nisu imali rješenja protiv čvrstog zadarskog bloka u sredini terena, gdje je obzirom na česta povlačenja Mitrovića, na trenutke ordiniralo šest igrača. Inter je određeno vrijeme čak i diktirao ritam, ali zadarska ekipa ostala je zgusnuta.

Terkeš je, baš kao i protiv Šibenika, eksplodirao i riješio susret u svega pet minuta. Zahvaljujući intuiciji trenera Zebića, čije su izmjene asistirale za oba pogotka, Terkeš je zasjeo na čelo top ljestvice HNL strijelaca. U 77. minuti pronašao ga je mladi Tomasov, da bi u 82. minuti Terkeš zabio i glavom, nakon ubacivanja Hrvoja Čustića...


Ante Čačić, na klupi gostiju,  tako je pretrpio još jedan poraz, te i dalje egzistira bez boda na kontu. Od svoje je momčadi na Stanovima očekivao da prikaže klasu dostojnu prve lige. No, očekivanja se nisu ispunila...

Prvo poluvrijeme:

Zadar je poveo već u osmoj minuti. Elez je izborio prekršaj na lijevoj strani, a Dragan Župan iz slobodnjaka neobranjivo poslao loptu u gornji desni kut Dinamovog vratara na posudbi, Tomislava  Vranjića. Dvije i pol tisuće domaćih navijača već u startu imali su razloga za zadovoljstvo, obzirom da je pogotku prethodila sjajna akcija u režiji Mitrovića i Terkeša. Prvi je probio desnu stranu, ušao u šesnaesterac i pronašao Terkeša, koji gubi korak i puca u padu. Lopta je otišla svega pola metra od lijeve vratnice.

Interovci su u prvih 20 minuta djelovali sasvim bezopasno, dok su Zadrani izuzetno raspoloženi i agresivni. No, u nastavku Zadrani nisu uspjeli očuvati dominaciju. Vodila se ravnopravna bitka na sredini terena, pa je nedostajalo i prave "akcije". Inter i dalje pokušava pronaći pravu igru i izjednačiti rezultat, no riskantnu ofenzivu Zadrani su umalo kaznili u 33. minuti, kada ponovo radi osovina Mitrović - Terkeš. Mitrović je povukao s centra, dok se Terkeš sjurio s desne strane ali opet slabo primio loptu. Zakomplicirao je stvar, otišao previše u desnu stranu, malo mu je zasmetao Interov branič i propala je šansa da Zadrani povećaju rezultat  na 2:0.

Kontra je uslijedila i na drugoj strani, gdje Šarić asistira Nikoliću, ali njegov udarac blokirala je obrana. Utakmica se rasplamsala pred kraj prvog dijela; Inter je nametnuo presing, a Zadrani ustrajali da smanje pritisak drugim pogotkom. Vidjeli smo nekoliko opasnih situacija i u šesnaestercu Intera, gdje se iskazao vratar Vranjić, posebno obranom preciznog udarca Mitrovića s ruba šesnaesterca, nakon još jedne solo akcije... Unatoč većoj aktivnosti, na Stanovima se na odmor otišlo s rezultatom 1:0 u korist Zadra.

Inter je u nastavku preuzeo terensku inicijativu, ali nikako nije uspijevao probiti zadarski zid u sredini, koji je na trenutke brojao i šest igrača, obzirom da se Mitrović povlačio u vezu. Zadar je svoju priliku i dalje tražio iz protunapada, a sijevnuo bi i pokoji individualni pokušaj, poput onog Milinovog u 46. minuti, kada je prošao kroz sredinu, zaustavio se na 18 metara od gola Intera i silovito opalio preko grede...

Trener Zadra Dalibor Zebić ubrzo je strijelca Župana u igri zamijenio mladim veznjakom Tomasovom. Prva velika opasnost pred vratima Intera uslijedila je u 70. minuti, kada Vranjić loše reagira na ubačaj Suraća, ispušta loptu i šalje je ravno do Terkeša. No, napadač Zadra prosljeđuje za Eleza, a lijevi bočni igrač zadarske ekipe ne iskazuje preciznost.

A onda je Terkeš, kao i protiv Šibenika, zabio dva pogotka i brzopotezno riješio pitanje pogodaka. Oba asistenta ušla su s klupe, pa je jasno da je trener Zebić dobro ciljao. Tomasov je prošao po desnoj strani, dodao nisku loptu Terkešu koji sa šest metara nakon dribling okreta pogađa Interovu mrežu. Čustić koji je u 82. minuti zamijenio Eleza, samo nekoliko minuta kasnije pronalazi Terkeša koji ovaj puta zabija glavom i zauzima vodeću poziciji na ljestvici strijelaca Prve HNL.

Trener Intera u igru je u drugom poluvremenu Pandeva zamijenio Brčićem, a Verhasa Kwedijem, dok je Zebić dao priliku povratniku u HNL, Mati Baturini...

 Početni sastavi: 

Zadar: Subašić, Puljić, Batkoski, Parmaković, Župan, Milin, Elez, Balašković, Mitrović, Terkeš (3-5-2)

Inter: Vranjić, Krznar, Iftić, Starčević, Skulić, Renato, Verhas, Kukec, Stipković, Šarić, Pandev, Nikolić (4-2-3-1)

Sudac: Kovačić (Rijeka)

Gledatelja: 2500

D.R.
Foto: Zadarsport.com

Pročitajte više