Terry probio Romin bunker, Rukavina i Panathinaikos u finišu ostali bez pobjede

CHELSEA je Romin bunker probio tek u 78. minuti zahvaljujući Terryjevom pogotku nakon kornera, čime su Englezi vjerojatno osigurali drugi krug. U drugoj utakmici skupine A Cluj je poražen s minimalnih 1:0 na gostovanju kod Bordeauxa, ali zbog Rominog poraza Rumunji su ipak ostali na drugom mjestu skupine.

> Tijek susreta

U skupini B Inter je teškom mukom svladao ciparski Anorthosis s 1:0, dok su Panathinaikos i Werder Bremen odigrali 2:2. Za grčku je ekipu zadnjih desetak minuta odigrao i Ante Rukavina.

Romin bunker nije uspio sačuvati bod

Očito previše načeta izostankom nekoliko standardnih igrača i preplašena Chelseajevim "dream teamom" Roma je na Stamford Bridge došla odigrati bunker i spasiti bod ako to bude moguće. Gostujuća ekipa od samog je početka igrala vrlo zatvoreno i gotovo poklanjala loptu Chelseaju, koji se stalno vrtio oko kaznenog prostora Rome, ali na poluvrijeme se ipak otišlo rezultatom 0:0.

Već od druge minute, kad se po lijevoj strani probio Malouda i poslužio Anelku bilo je jasno da će domaćini voditi glavnu riječ. Prvu opasniju prijetnju Doniju je priredio Lampard u 9. minuti, ali vratar Rimljana efikasnom paradom hvata loptu. Pritisak na šesnaesterac Rome nastavio se i dalje, ali činilo se da igrači Chelsea nemaju pravu ideju kako probiti bunker "Vučice". Previše dugo su veznjaci domaće ekipe držali loptu i neuspješno tražili zadnji pas, ali nekoliko opasnih akcija ipak su uspjeli stvoriti. Svakako najbolja prilika domaćina u prvom poluvremenu došla je iz prekida, nakon što je Mexes prekršajem za žuti karton na 27 metara od gola srušio Obija Mikela. Iz slobodnog udarca pucao je Lampard i pogodio gredu.

Roma je nešto pokušavala uglavnom iz kontre, vidjeli smo dva dalekometna udarca De Rossija i jedan Tottija, te fantastičan potez Rominog kapetana koji se oslobodio svog čuvara, te iz okreta podvalio "loptu s očima" u kazneni prostor za Brighija. Iako je ostao sam pred Čechom, veznjak Rome se nije snašao i promašio je cijeli gol.

Roma do kraja utakmice nije uputila niti jedan udarac u okvir Čechovog gola, a natezanje pred vratima gostiju nastavilo se i u drugom poluvremenu. Veliku je priliku ispustio Salomon Kalou u 60. minuti, kad je Chelseajevom napadaču u gužvi pred golom lopta doslovno pala u noge, a on je silovito tukao prema Doniju, no Romin vratar 29. rođendan si je čestitao fantastičnom obranom. Utakmica se već razvodnila i činilo se kako Chelsea usprkos pritisku neće probiti Romin bunker, ali rješenje se ukazalo nakon prekida. Scolarijevi igrači nisu mogli izrađenim akcijama izbiti pred Donija, ali zato je iz kornera Rominu mrežu zatresao John Terry. Kapetan Chelsea utrčao je na prvu stativu i loptu glavom poslao u dalji kut gola, što je bilo dovoljno za pobjedu Chelsea.

Cluj poklonio bodove Bordeauxu pod Bebekovim sudačkim nadzorom

Najugodnije iznenađenje Lige prvaka, Cluj, nije na najbolji mogući način otvorio utakmicu protiv Bordeauxa. Rumunji su, kao što se i očekivalo, sve snage bacili na obranu i strpljivo čekali svoju priliku iz kontra napada. Bordeaux je stoga kontrolirao loptu veći dio prvog poluvremena, stvorio nekoliko kvalitetnih prilika i čak osam puta tukao prema golu, ali pogodak u prvih 45 minuta nisu uspjeli zabiti.

Cluj se predstavio u vrlo discipliniranom izdanju, kakvo su pokazali i u prva dva kola Lige prvaka. Nisu jurili prema golu niti dopustili da ih ponese euforija zbog činjenice da nisu poraženi u utakmicama protiv velikih imena Rome i Chelsea. No, Francuzi nisu podcijenili Cluj pa rumunjska ekipa u prvom poluvremenu nije došla niti do jedne prave šanse za pogodak.

Rumunjska momčad u 54. minuti ipak je posrnula, ali za to nisu bili zaslužni domaćini. Cluj se savladao sam, loptu je u vlastitu mrežu poslao Cadu. Yoann Gourcuff ispremiješao je dvojicu Clujevih braniča na vrhu kaznenog prostora i ubacio loptu u šesnaesterac, a panična reakcija neometanog Cadua riješila je pitanje pobjednika. Potpuno neometan Cadu je Gourcuffovo ubacivanje skrenuo iza svog vratara Eduarda Stancioiua i donio prvu pobjedu Bordeauxu ove sezone. Francuzi su već tada počeli zatvarati igru, na teren su ušli Wendel i Gouffran, a pokazalo se da su dobro predvidjeli kako je utakmica gotova. Rumunji do kraja susreta više nisu stvorili niti jednu kvalitetnu priliku, te su u Francuskoj pretrpjeli prvi poraz.

Recimo i to da je ovu utakmicu Lige prvaka sudili hrvatski krojitelji pravde. Riječanin Ivan Bebek bio je prvi sudac susreta, a pomagali su mu Tomislav Petrović iz Valpova i Tomislav Šetka iz Đakova. Četvrti sudac susreta bio je Marijo Stahonja.

Inter jedva slomio srčane Ciprane

Utakmica između Intera i ciparskog Anorthosisa otvorena je u velikom stilu, s kvalitetnim prilikama na obje strane. Najprije je Mancinijev ubačaj Maicon gotovo smjestio u mrežu već u trećoj minuti, da bi Tolda zatim ugrozio Dellas odličnim dalekometnim udarcem pa zatim i Ockoljić šutem glavom nakon kornera.

Iako su kontrolirali igru, teško su Talijani nalazili prolaz kroz zgusnutu Anorthosisovu obranu. Pokušali su ih stoga ugroziti udarcima iz daljine; neprecizno su pucali Mancini, Ibrahimovič i Adriano. Gosti su se izvrsno držali sve do 44. minute kad je pogotkom Adriana napokon slomljen otpor srčanih Ciprana. Dugu je loptu na desnoj strani primio Maicon, te je nabacio u kazneni prostor gdje je čekao Adriano. Brazilac je odlično skočio i glavom zakucao loptu u lijevi kut Anorthosisovog gola. Malo je nedostajalo da na poluvremenu bude i 2:0 za domaćine, ali sjajnu je priliku propustio Cordoba koji nije dobro glavom zahvatio loptu nakon Mancinijevog ubačaja.

Interova kvaliteta u drugom je dijelu sasvim došla do izražaja, dok su se gosti nakon primljenog gola sasvim izgubili. Talijanski prvak preuzeo je inicijativu na terenu i konstantno prijetio, ali realizacija je izostala. U drugih 45 minuta domaćini su se dobro ispromašivali; u izvrsnim prilikama bili su Muntari, Ibrahimović, Stanković, Quaresma, ali minimalnu prednost do posljednjeg sudačkog zvižduka nisu uspjeli povećati.

Rukavini desetak minuta u remiju s Werderom

Werder je izgledao potpuno izgubljeno u prvim minutama gostovanja kod Panathinakosa. Domaćini su sasvim dominirali igrom, prijetili su Pizzaro, Salpingidis, Mantzios, ali nedostajalo je samo malo preciznosti. No, zato su gosti već prvu šansu pretvorili u pogodak. U 29. minuti se u gužvi pred golom najbolje snašao Mertesacker, koji je u padu zahvatio loptu volejem i ugurao je u mrežu za (ne)zasluženih 1:0. No, igra Panathinakosa bila je previše kvalitetna da se ne bi isplatila pogotkom.

Samo sedam minuta kasnije domaćini su izjednačili. Centrirao je Brazilac Gabriel, a pred Vanderom je najviše skočio Mantzious i zabio za 1:1. Dominacija domaćina nastavila se do samog kraja poluvremena, a najbolja prilika koju smo vidjeli u zadnjih desetak minuta prvog dijela pripada Mantziousu čiji udarac iz daljine prolazi iznad grede.

U 72. minuti igre Mantzious je i drugi put svladao vratara Vandera. Prvi udarac PAO-a na gol je sa same linije izbio Naldo, ispucavši loptu visoko i poslavši je ravno na glavu Mantziousa koji sa 12 metara glavom zabija svoj drugi pogodak za 2:1 i euforiju na tribinama u Ateni. U 85. minuti u igru je ušao i Ante Rukavina, a samo minutu poslije Werder je izjednačio pogotkom Huga Almeide i tako postavio konačni rezultat.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više