Teško ćemo!

POTCJENJIVAČKIM najavama da Dinamo ide sigurno po pobjedu u Norveškoj treba suprotstaviti par činjenica: Modri gostuju kod Branna koji je norvešku titulu osvojio debelo ispred Rosenborga - kluba sa realnom šansom da ide dalje u Ligi prvaka iz skupine sa Chelseom, Valenciom i Schalkeom, kao i da te najave o "nazabijanju" kod Branna ispaljuje upravo Mario Mandžukić, igrač nakon Basela jednako kriv kao Balaban poslije Bremena.

Mandžukić je i prije Basela najavaljivao golijadu u mreži gostiju, ali Opdal ne bi imao ništa protiv da ga Mandžukić "izbuši" kao i Costanza na folijom čuvanom travnjaku kluba koji je suvereno i po prvi put u 44-godišnjoj povijesti osvojio norveško prvenstvo.

Oni koji su već upisali bod ili sva tri na gostovanju valja napomenuti da je Dinamu možda dovoljan bod, ali zato Brannu nije pa će domaćini morati pokazati želju za pobjedom, što naravno otvara prostor iza norveškog obrambenog reda.

Dinamo kao što je poznato u Norvešku odlazi sa samo jednom utakmicom staža u Ligi Uefa, dok je Brann odigrao dva susreta i izvukao tek jedan bod, ali ga se nikako ne može otpisati -  minimalni domaći poraz od HSV-a (0:1) su donekle kompenzirali gostujućim remijem kod Rennesa, najvećeg razočaranja ove skupine, prije tri tjedna kada je Dinamo također podijelio bodovni plijen sa Baselom.

Brann: 4-4-2 sa Helstadom kao glavnom opasnošću po protivnički gol

Osim što je vezni igrač i kapetan norveške reprezentacije Martin Andresen prešao u Valerengu gdje je postao trener-igrač, Norvežanima nedostaje još jedan veznjak - Hassan El Fakiri, koji je protiv Rennesa dobio crveni karton i neće igrati večeras.

U Brannu igraju tri norveška (čuvar mreže Hakon Opdal, desno krilo Jan Gunnar Solli i napadač Thorstein Helstad) i dva islandska (branič Olafur Orn Bjarnason, i polivalentni Armann Bjornsson) reprezentativca.

Upravo Solli i Helstad tvore opasan i uigran dvojac jer iza sebe imaju godine zajedničkog igranja u Rosenborgu, Brannu i norveškoj reprezentaciji, a njima svakako treba pridodati Azara Karadasa, napadača koji je do 26. godine stigao igrati za dva najjača norveška kluba (Brann i Rosenborg) i napraviti "turneju" po Europi (Benfica, Portsmouth i Kaiserslautern).

Golman Opdal je standardan, a u Ligi Uefa su uvijek igrali sa istom obrambenom četvorkom Dahl, Hanstveit, Bjarnason, Sigurdsson.

Solli i Bakke, koji je igrao u sjajnom Leedsu s kraja 90-ih (sa Vidukom, Smithom, Riom Ferdinandom, Woodgateom, Robinsonom) su igrali u sredini, ali također i spomenuti veznjaci kojih večeras neće biti, pa se očekuju zamjene u vidu Moena i Husekleppa

Brann je protiv HSV-a igrao sa jednim napadačem, Helstadom, a u Rennesu se njemu pridružio Karadas, koji je i postigao gol koji bi značio i tri boda da Cheyrou nije dvije minute prije kraja poravnao iz jedanaesterca kojeg je skrivio Eirik Bakke. Večeras se opet očekuje udarni dvojac Helstad - Bakke. Kao zamjena bi mogao ući Škot Robbie Winters

Ivankovićevski sigurno

Nema dvojbe da Dinamove trener neće igrati napadački, iako je vidljivo da pobjeda u Bergenu značila kako je Dinamo na bod od ako ne europskog proljeća, onda barem veljače u Europi.

Dinamu će najveća opasnost prijetiti od napada domaćina i o brzini Drpića i Šife ovisi koliko će prostora dopustiti nezgodnim suparnicima. Etto i Čale na bokovima ne ulijevaju preveliku sigurnost.

Tome su suprotstaviti devizom "napad je najbolja obrana" bi značilo od prve minute postaviti u igru Tadića i Mandžukića, ali to nećemo gledati, jer nedorečenog Tadića će zamijeniti provjereni  Balaban, iako je upitno da li je dovoljno oporavljen i pokretljiv za težak teren.

Vrijeme je za kalkulacije

Ljubitelji (uz klađenje) omiljenog sporta navijačima s kauča će doći na svoje, naročito jer je računica prilično primamljiva. Dinamu se trebaju poklopiti dva moguća raspleta: da modri u Bergenu osvoje bod, a HSV doma očekivano pobjedi Rennes, jer Francuzi su doista podbacili u Ligi Uefa i teško se mogu vaditi kod Olićeve i Van der Vaartove momčadi koja figurira kao pretendent na bundesligaški tron.

HSV bi tako osigurao prolaz u eliminacijski dio natjecanja, a Dinamovi navijači su uvjereni kako im onda Hamburger ne bi došao na Maksimir u najjačem sastavu, jer sa europskim proljećem u džepu i dugom i iscrpljujućom borbom za njemačku titulu, prognozira se kako ne bi na Maksimiru željeli riskirati umor ili ozljede.

Ako Dinamo večeras pobijedi a HSV također dobije Rennes u sljedećem kolu Dinamu bi bod protiv HSV-a doma bio dovoljan za siguran prolaz. Vjerojatno neće biti potreban ni taj bod, ako bi
došlo do najavljivane golijade u Brannovoj mreži, Dinamo bi u Rennesu mogao i tijesno izgubiti.

Propala Royal liga, pa formu održavaju Ligom Uefa

Brann je posljednju službenu utakmicu odigrao prije točno 26 dana protiv Tromsoa, kojeg je pobijedio 3:0. Računali su da će nakon osigurane norveške titule formu i za zahtjevne provjere u Europi održati preko "Skandinavske Lige prvaka" - Royal league, u kojoj se natječu četiri najbolje momčadi iz Danske, Norveške i Švedske, ali je natjecanje barem za ovu godinu propalo jer vodstvo lige nije uspjelo dogovoriti uvjete sa TV kućama za prijenose utakmica i igrati će se u veljači 2008.

Brannu dakle želimo da u veljači zaigra skandinavsku elitnu Ligu, a Dinamu da u isto to vrijeme nastavi natjecanje u 1/16 finala Kupa UEFA, za što je nužno potreban barem bod iz ledenom kišom okupanog Bergena

Pročitajte više