Težak pad Lindsey Vonn, utrka prekinuta na 10 minuta

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIKANKA Mikaela Shiffrin osvojila je naslov svjetske prvakinje u superveleslalomu na SP-e u alpskom skijanju u švedskom Areu. Ona je ostvarila dvije stotinke bolje vrijeme od srebrne Talijanke Sofije Goggije, a pet stotinki od brončane Švicarke Corinne Suter.

Na skraćenoj stazi jer je start pomaknut nešto niže zbog jakog vjetra 23-godišnja Amerikanka potvrdila je kako ove sezone nije najbolja samo u tehničkim disciplinama već je postala i vrhunska skijašica u brzim disciplinama. 

Shiffrin je ranije ove sezone ostvarila čak tri pobjede u superveleslalomu u Svjetskom kupu (Lake Louise, Sankt Moritz, Cortina d'Ampezzo) što su joj bile prve pobjede u ovoj disciplini u karijeri, a vrhunsku formu pokazala je i na SP-u.

Za sjajnu Amerikanku ovo je četvrto zlato sa svjetskih prvenstava, a sva tri prethodna osvojila je u svojoj paradnoj disciplini slalomu.

Olimpijska pobjednica u spustu iz Pjongčanga prošle godine Goggia potvrdila je kako joj staza u Areu odgovara jer je jednu od dvije pobjede u ovoj disciplini u karijeri do sada ostvarila upravo u ovom švedskom skijalištu na završnici Svjetskog kupa prošle godine. 

Najveće iznenađenje je brončana medalja 24-godišnje Suter, koja do sada u karijeri nije ostvarila niti jedno pobjedničko postolje u karijeri u Svjetskom kupu, ali je veliki potencijal naznačila osvajanjem naslova svjetske juniorske prvakinje u spustu i superveleslalomu prije pet godina u Jasni.

Braniteljica naslova otprije dvije godine Austrijanka Nicole Schmidhofer završila je na 11. poziciji sa 69 stotinki iza Shiffrin, dok je senzacionalna olimpijska pobjednica iz Pjongčanga Čehinja Ester Ledecka s 2,80 sekundi zaostatka zauzela tek 27. mjesto.

Amerikanka Lindsey Vonn, koja je tijekom karijere ostvarila 82 pobjede u Svjetskom kupu, od čega 28 u superveleslalomu, a koja je najavila kako će nakon SP-a u Areu završiti karijeru, nije stigla do cilja. Ona je sredinom staze udarila u jedna vrata koja su joj se potom zapetljala oko skija te je pala i završila u zaštitnoj ogradi. Iako je zbog tog pada utrka bila prekinuta na 10-ak minuta, Vonn se pridigla i uspjela se na skijama spustiti do cilja.

Pročitajte više