Thierry Henri najbolji strijelac u 2003.

FRANCUSKI nogometaš Thierry Henry najbolji je strijelac svijeta za 2003. po izboru Međunarodnog instituta za nogometnu statistiku i povijest (IFFHS).

Napadač Arsenala i francuske reprezentacije u prošloj je godini postigao 15 zgoditaka za klub i reprezentaciju, dok je na drugom mjestu njegov sunarodnjak i igrač Juventusa David Trezeguet također sa 15 zgoditaka, ali sa 8 zgoditaka postignutih za reprezentaciju, što je tri manje od Henria.

IFFHS rang listu radi na temelju svih utakmica A reprezentacija pod okriljem FIFA-e, olimpijskih turnira i kvalifikacija, kontinentalnih i interkonetinentalnih klupskih i reprezentativnih natjecanja, te Svjetskog prvenstva klubova. U obzir se ne uzimaju prvenstvene utakmice nacionalnih liga.

Na trećem mjestu liste je Španjolac Raul sa 14 pogodaka, a daje slijede Tajlanđanin Sarayoot Chaikamdee (Port Authority of Thailand, 13), Nizozemac Ruudgers Johannes Martinius van Nistelrooy (Manchester United, 13), Ronaldo (Real Madrid, 12), Omanac Fawzi Bashir Rajab Bait Dorbeen Al-Nasr (Salalah Oman, 11) i Čeh Jan Koller (BV Borussia Dortmund, 11).

Izbor najboljeg strijelca IFFHS-a provodio od 1992., a od hrvatskih nogometaša Davor Šuker je dvaput bio među prvih deset - u dresu Seville 1995. bio je šesti, a tri godine kasnije kao član Reala četvrti.

Pročitajte više