Thomson presudio Old Firm i donio rendžerima šest bodova prednosti

POGOTKOM Thomsona na samom kraju prvog poluvremena Rangers je svladao gradske rivale i osigurao šest bodova prednosti na ljestvici.

Kombinacija Darchevillea i Thomsona na samom kraju prvoga poluvremena, nakon koje je Thomson postigao pogotak zapečatila je čini se sudbinu Celtica. Ovo je velika pobjeda za Rangers koja im donosi veliku prednost uoči posljednjih utakmica u ovogodišnjem prvenstvu.

Najveći derbi škotskog nogometa pripao je Rangersu. Celtic se prije ove utakmice, koja je bila top tema ovoga tjedna, čak i puno veća od utakmice Škotska-Hrvatska, nadao da može svladati gradske rivale i izjednačiti se bodovno na tablici. No ipak to se nije dogodilo. Celticovci su pognutih glava napustili Ibrox.

Celtic je bolje započeo uzakmicu, pritiskao i imao nekoliko prilika. Sredinom prvoga poluvremena Scott Brown je imao odličnu priliku izblizine je pucao, no McGregor je obranio njegov udarac. Čak su Celticovci u 33. minuti pogodili stativu, ponovno je u glavnoj ulozi bio Brown.

No pred kraj poluvremena Rangers je poveo pogotkom Thomsona. Ovaj je odigrao dupli pas s Darchevilleom te je Allan Thomson pucao pored nemoćnog Artura Boruca. Rangers je poveo u najbolje vrijeme, uoči odmora u poluvremenu.

Strijelac jedinog pogotka na utakmici Allan Thomson ozljedio se 13. minuta prije kraja utakmice nakon sudara s Grkom Giorgosom Samarasom. Nakon toga je trener Celtica pokušao nešto napraviti uvođenjem napadača Scotta McDonalda no ništa Celticovci nisu uspjeli promijeniti. Čak je i Adam imao priliku za povećanje vodstva no do kraja je ostalo 1:0.

Minimalna pobjeda ali vrlo važna, jer Rangersi sada imaju velikih šest bodova prednosti. Možda to i ne bi bilo puno, no kada znamo da su ostale momčadi u Škotskom prvenstvu znatno slabije, teško se može očekivati da će plavi propustiti ovakvu priliku.

Tijek susreta:

Sastavi:
Rangers: McGregor, Broadfoot, Cuellar, Dailly, Weir, Whittaker, Davis, Thomson, Ferguson, McCulloch, Darcheville
Celtic: Boruc, Naylor, McManus, Caldwell, Hinkel, McGeady, Hartley, Brown, Nakamura, Samaras, Hesselink

Prvo poluvrijeme:

U 5. minuti prvi put na utakmici prijeti Celtic. Po lijevoj strani prošao je McGeady, oslobodio se Broadfoota, sjajno ubacio, a u sredini Hesselink glavom pogodio samo vanjsku stranu mreže.

Dvije minute kasnije, Thomson je sjajno ubacio sa desne strane na drugu stativu, gdje Lee McCulloch glavom iz vrlo izgledne situacije puca malo poviše vratnice.

U 20. minuti Grk Samaras lijepo je primio loptu, zatim sjajno proigrao veznjaka Browna u kazneni prostor, ali gotovo siguran pogodak Celtica spasio je majstorskom paradom vratar Rangersa McGregor.

Tri minute kasnije opet Celtic opasan. Korner je ubacio McGeady, McManus je u sredini najviši, ali njegov udarac prolazi zamalo poviše grede.

U 33. minuti nakon duge lopte Caldwella, Samaras prima loptu na prsa, prosljeđuje je na lijevu stranu za McGeadyja, koji oštro ubacuje u sredinu, gdje Samaras u trku glavom prebacuje loptu na drugu stativu za Browna koji iz voleja puca tik uz vratnicu.

Četiri minute prije kraja poluvremena, Thomson je izborio aut na lijevoj strani. Dodao je do Davisa, koji mu loptu vraća odmah, a ovaj oštro centrira u sredinu, gdje naleće Ferguson i isprve puca, ali siguran je poljski vratar Artur Boruc na vratima Celtica.

Gol za Rangers! Iako su gosti možda i ostavili bolji dojam u prvih 45 minuta, pred sam kraj poluvremena poveli su domaćini. Kapetan Barry Ferguson dodao je na rub kaznenog prostora za Thomsona, koji sjajno odigrava dupli pas sa Darchevillom te sam izlazi na Boruca i zabija loptu u lijevi kut.

Drugo poluvrijeme:

U 48. minuti slobodan udarac za Celtic s lijeve strane izvodi Nakamura. McGeady puca glavom no golman Allan McGregor brani udarac.

U 50. minuti Davis je odlično proigrao Fergusona, ovaj ostaje sam no šut je blokirao Caldewell. loptra odlazi u korner.

Rangers sve više pritišće. U 54. minuti  Darcheville proigrava Broadfoota no Hartley uspijeva izbaciti na vrijeme.

U 59. minuti korner za Celtic. Izvođač je Nakamura, no David Weir izbacuje loptu bez većih problema.

U 66. minuti prekršaj Scotta Browna na Darchevilleu. Brown je izbjegao žuti karton, mada je bio oštar prekršaj.

U 68. minuti izmjena za Rangers. Izlazi Darchevile. Ulazi Nacho Novo.

Hesselink proigrava u 72. minuti Japanca Nakamuru, no malo prebrza lopta koju kupi Rangersov vrata Allan McGregor.

U 74. minuti Thomson pada u kaznenom prostoru. No očito simuliranje! Thomson već ima žuti karton, no sudac mu ne pokazuje crveni. Žuti karton dobiva golman Celtica Artur Boruc zbog toga što je nasrnuo na Thomsona nakon očitog simuliranja.

Kod Rangersa izlazi Thomson kojga mijenja Adam. 77. je minuta.

U 79. minuti mijenjaju i Celticovci. Izlazi Jan Vennegoor of Hesselink a ulazi Scott McDonald. Celtic pokušava promjenama doći do izjednačenja.

U 81. minuti žuti karton za Scotta Browna. Nova izmjena kod Celtica. Hartley van, Robson unutra.

U 83. minuti kontranapad za Rangers. Novo puca no Artur Boruc bez problema brani.

Korner za Celtic. Loptu ubacuje na prvu vratnicu s desne strane Barry Robson no David Weir ne dopušta ništa igračima Celtica te glavom izbacuje loptu. Igra se 89. minuta susreta.

Prilika za Rangers u 91. minuti. Charlie Adam puca s ruba kaznenog prostora, no Boruc brani. Sudac je pokazao tri minute sudačke nadoknade.

U 92. minuti velika prilika za Rangers. Novo dodaje Adamu, koji ostaje sam no Boruc pokazuje da je izvrstan vratar te brani njegov udarac.

Posljednja je minuta nadoknade. Korner za Celtic. Golman Boruc dolazi u kazneni prostor Rangersa. Nema ništa od toga.

Sudac svira kraj. Rangers je pobijedio i otvorio si vrata prema novom naslovu prvaka Škotske.

Pročitajte više