NBA

Tim Duncan otišao iz Spursa da bi prodavao automobilsku opremu

Foto: Getty Images

PO MNOGIMA najbolji krilni centar svih vremena Tim Duncan prošle je sezone sjedio na klupi San Antonio Spursa kao jedan od pomoćnika legendarnog Gregga Popovicha, ali nakon jedne godine bilo mu je dosta.

Duncan je otišao s pozicije stalnog pomoćnog trenera, ali i će dalje navraćati u klub na treninge i pomagati mladim igračima, kao što je činio i prije prošle sezone.

"Duncan je previše pametan da bi se potpuno posvetio trenerskom poslu", rekao je Popovich u više navrata.

Od početka formalne suradnje bilo je jasno da će ona biti kratkoročna. U prošlosti je navraćao na treninge, između ostalog i zato što je njegova privatna tvrtka BlackJack Speed Shop za automobilsku opremu udaljena jedva kilometar od dvorane za trening Spursa pa mu je bilo usput. Svakako će se posvetiti poslovnim interesima izvan košarke.

U ovih godinu dana posao stalnog pomoćnika bio je zanimljivo iskustvo za Duncana, a jedanput je čak dobio priliku voditi momčad na utakmici jer je Popovich bio odsutan iz privatnih razloga. Spursi su tu utakmicu u Charlotteu dobili 104:103.

Na njegovu je poziciju promoviran Mitch Johnson, a u još jednog pomoćnog trenera Spursi su unaprijedili bivšeg litvanskog centra Dariusa Songailu.

Duncan je cijelu igračku karijeru proveo u San Antoniju, od 1997. do 2016., te u tom razdoblju osvojio pet naslova prvaka, dvije titule MVP-ja i tri MVP-ja finala, bio je rookie godine, deset puta izabran je u prvu petorku lige, osam puta u najbolju obrambenu petorku i 15 puta na All-Star utakmicu, a Spursi su umirovili njegov broj 21. Karijeru je završio s prosjecima od 19,0 poena, 10,8 skokova, 3,0 asistencije i 2,2 blokade.

Pročitajte više